Ενσυνείδητη διατροφή: Μάθε πως θα αποκτήσεις τον έλεγχο στις διατροφικές σου συνήθειες

Ενσυνείδητη διατροφή; Ναι, πρόκειται για μια τεχνική που μάς βοηθά να αποκτήσουμε τον έλεγχο στις διατροφικές μας συνήθειες. Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μαρία Πολυβίου επιβεβαιώνει ότι αποδεδειγμένα αυτού του είδους η διατροφή προάγει την απώλεια βάρους και την προστασία της υγείας… Κι αυτό γιατί έχει την ιδιότητα να μειώνει και τα συμπτώματα υπερφαγίας. Μάθε λοιπόν τώρα, πως θα ελέγξεις κι εσύ τις διατροφικές σου συνήθειες.

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή;

Η ενσυνείδητη διατροφή βασίζεται στην ενσυνειδητότητα, μια βουδιστική έννοια, η οποία αποτελεί μια μορφή διαλογισμού που μας βοηθά να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα και τις σωματικές μας αισθήσεις. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των διατροφικών διαταραχών, της κατάθλιψης, του άγχους και διαφόρων συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Βασικά, η ενσυνείδητη διατροφή περιλαμβάνει:

  • Αργή κατανάλωση τροφής και χωρίς περισπασμούς.
  • “Ακούγοντας” τα βιολογικά σημάδια πείνας και καταναλώνοντας τις τροφές μέχρι να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού.
  • Διάκριση μεταξύ βιολογικής και συναισθηματικής πείνας.
  • Εμπλέκοντας τις αισθήσεις μας παρατηρώντας χρώματα, μυρωδιές, ήχους, υφές και γεύσεις
  • Τρόπους αντιμετώπισης για τις ενοχές και το άγχος που νιώθουμε για το φαγητό.
  • Τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας.
  • Τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση φαγητού στα συναισθήματα και το σώμα μας.

Ενσυνείδητη διατροφή

Τα σημεία αυτά μας επιτρέπουν να αντικαταστήσουμε αυτόματα τις σκέψεις και τις αντιδράσεις μας με πιο συνειδητές και πιο υγιεινές απαντήσεις.

Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις να τρως προσεκτικά;

Η σημερινή κοινωνία μάς δελεάζει με μια πληθώρα διατροφικών επιλογών. Επιπλέον, τα εξωτερικά ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή μας από έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα smartphones.

Με βάση τους γρήγορους ρυθμούς που έχουμε ως κοινωνία, μπορεί να καταναλώνουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τις μερίδες του φαγητού μας. Από την άλλη, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται έως και 20 λεπτά για να συνειδητοποιήσει ότι είμαστε χορτάτοι. Εάν ένα γεύμα καταναλώνεται σχετικά γρήγορ, ίσως να μη νιώσουμε το αίσθημα κορεσμού εύκολα και να ξεφεύγουμε στις ποσότητές μας. Αυτό είναι πολύ κοινό και στην υπερφαγία. Επιπλέον, αυξάνοντας την αναγνώριση των ενδείξεων σωματικής πείνας και πληρότητας, διακρίνουμε τη συναισθηματική και την βιολογική πείνα.

Ενσυνείδητη διατροφή και απώλεια βάρους

Είναι γνωστό ότι, τα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα. Περίπου το 85% των ατόμων με παχυσαρκία που χάνουν βάρος επιστρέφουν ή υπερβαίνουν το αρχικό τους βάρος μέσα σε λίγα χρόνια. Η υπερφαγία, η συναισθηματική διατροφή, και η επιθυμία κατανάλωσης ενός συγκεκριμένου τροφίμου (κυρίως της ζάχαρης) έχουν συνδεθεί με αύξηση βάρους και ανάκτηση βάρους μετά από επιτυχή απώλεια βάρους.

Ενσυνείδητη διατροφή

Η χρόνια έκθεση στο στρες μπορεί επίσης να παίξει μεγάλο ρόλο στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία μελετών συμφωνεί ότι η ενσυνείδητη διατροφή μας βοηθά να χάσουμε το επιθυμητό σωματικό βάρος αλλάζοντας τις διατροφικές μας συμπεριφορές και μειώνοντας το άγχος. Έτσι, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φαγητό, τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να σχετίζονται με το φαγητό αντικαθίστανται από την επίγνωση και τον αυτοέλεγχο. Όταν αντιμετωπίζονται οι ανεπιθύμητες διατροφικές συμπεριφορές, οι πιθανότητες για μια μακροπρόθεσμη επιτυχία απώλειας βάρους αυξάνεται.

Ενσυνείδητη διατροφή και υπερφαγία

Ενσυνείδητη διατροφήΗ υπερφαγία περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς σκέψη και χωρίς αυτοέλεγχο. Έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές και αύξηση βάρους και μια μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 70% των ατόμων με υπερφαγία είναι παχύσαρκοι. Η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να μειώσει δραστικά τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των επεισοδίων υπερφαγίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μια ομαδική παρέμβαση 6 εβδομάδων σε γυναίκες με παχυσαρκία, τα επεισόδια υπερφαγίας μειώθηκαν από 4 σε 1,5 φορές την εβδομάδα.

Εξάσκηση στη συνειδητή διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφήΠολλοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο, ένα διαδικτυακό μάθημα ή ένα εργαστήριο σχετικά με την ενσυνειδητότητα ή τη συνειδητή διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να ξεκινήσεις, μερικοί από τους οποίους μπορούν να έχουν ισχυρά οφέλη από μόνοι τους:

  • Αργή κατανάλωση τροφής.
  • Μασάς καλά.
  • Εξαλείφεις κάθε περιοριστικό παράγοντα που μπορεί να σε επηρεάσει, κλείνοντας την τηλεόραση και αφήνοντας το τηλέφωνο στην άκρη.
  • Κατανάλωση τροφής σε ήσυχο περιβάλλον.
  • Εστιάζεις στο πώς σε κάνει να νιώθεις ένα γεύμα.
  • Όταν νιώσεις το αίσθημα κορεσμού τότε σταματάς την κατανάλωση της τροφής.
  • Ρωτάς τον εαυτό σου γιατί τρως, αν είσαι πραγματικά πεινασμένη και εάν το φαγητό που επίλεξες είναι υγιεινό.

Αρχικά, είναι καλή ιδέα να επιλέγεις ένα γεύμα την ημέρα για να εστιάσεις σε αυτά τα σημεία. Μόλις το καταφέρεις, η επίγνωση θα γίνει πιο φυσική. Στη συνέχεια, μπορείς να εστιάσεις στην εφαρμογή αυτών των συνηθειών σε όλα τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ενσυνείδητη διατροφή το ισχυρό “εργαλείο”

Η ενσυνείδητη διατροφή αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για να ανακτήσουμε τον έλεγχο στη διατροφής μας. Εάν οι συμβατικές δίαιτες δεν έχουν λειτουργήσει στην περίπτωσή σου, αξίζει να εξετάσεις κι αυτήν την τεχνική. Έτσι, εάν θέλεις να δοκιμάσεις κι εσύ την ενσυνείδητη διατροφή, καλό είναι να συμβουλευτείς τους επαγγελματίες υγείας.

 

Extra info

Η Mαρία Πολυβίου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και θα τη βρεις στο γραφείο της, στην Λεωφόρο Στροβόλου 182, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, τηλ. 99008566. Ψάξε και στα Social Media της κάνοντας κλικ στα πιο κάτω links

https://www.facebook.com/dietitianmariapolyviou

https://instagram.com/dietitianmariapolyviou

 

Διάβασε ακόμη ένα σχετικό θέμα διατροφής της Μαρίας Πολυβίου κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Συναισθηματική διατροφή; Ναι, υπάρχει κι αυτή…

 

MadameLeFo