Οι άνθρωποι επιλέγουν μια χορτοφαγική διατροφή για πολλούς και διάφορους λόγους. Για μερικούς, η χορτοφαγία είναι ένας τρόπος πιο υγιεινής κουλτούρας. Για άλλους, έχει σχέση με τη θρησκεία, τα δικαιώματα των ζώων ή τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους. Κάνε scroll πιο κάτω και θα βρεις όλες τις απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να σε απασχολούν…
Εάν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια χορτοφαγική διατροφή, θα πρέπει να σκεφτείς το είδος της. Αφού αποφασίσεις ποιες τροφές θα αποφεύγεις, θα πρέπει να καταλήξεις σε ένα πλάνο διατροφής για πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα σου.
Μια χορτοφαγική διατροφή, δεν περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά ή ψάρι. Αυτό το ξέρεις. Όμως, η χορτοφαγία, μπορεί να χωριστεί στις πιο κάτω υποκατηγορίες ανάλογα με τα ζωικά προϊόντα που επιλέγεις να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου:
Σε μια vegan διατροφή, δεν αποτελούν μέρος το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά ή άλλα ζωικά προϊόντα, όπως ζελατίνη ή μέλι.
Στο συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση κρέατος, αλλά μπορεί κάποιος να καταναλώσει διάφορα είδη ζωικών τροφών.
Ποια είναι τα οφέλη μιας χορτοφαγικής διατροφής για την υγεία;
Υπάρχουν πολλά οφέλη από μια χορτοφαγική διατροφή όταν ακολουθείται σωστά. Εάν αποφεύγεις το κρέας αλλά τρως μόνο επεξεργασμένα ψωμιά και ζυμαρικά, υπερβολική ζάχαρη και πολύ λίγα λαχανικά και φρούτα, είναι απίθανο να αποκομίσεις πολλά από τα οφέλη αυτής της διατροφής.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν έως και το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με καρδιακές παθήσεις. Φυσικά, οι επιλογές τροφίμων έχουν σημασία. Σε αυτή την περίπτωση, φρόντισε να επιλέγεις τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φρούτα και άλλες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Στόχος είναι η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών και η επιλογή τροφών για διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και ο συνολικός κίνδυνος καρδιακής προσβολής.
Οι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα με τη μείωση εμφάνισης καρκίνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, σε πληθυσμούς χαμηλού κινδύνου, μια χορτοφαγική διατροφή μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι χορτοφαγίας χωρίς την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, μείωσαν τον κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία Διαβήτη Τύπου 2 και των σχετικών επιπλοκών. Ανατρέχει στην επιλογή τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Μελέτες ανέδειξαν ότι οι χορτοφάγοι, ιδιαίτερα οι vegan, είχαν μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από τα άτομα που κατανάλωναν κρέας και πουλερικά.
Οι φυτικές τροφές τείνουν να είναι χαμηλότερες σε λίπος, νάτριο και χοληστερόλη, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση και στην αρτηριακή πίεση. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν επίσης καλές συγκεντρώσεις καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της.
Θεωρείται ότι ορισμένες ζωικές τροφές μπορεί να προκαλέσουν μια αντίδραση αλλεργίας ή φλεγμονής, επομένως η αποφυγή κατανάλωσης αυτών των τροφών μπορεί να μειώσει αυτές τις αντιδράσεις.
Τα ποσοστά οστεοπόρωσης είναι χαμηλότερα σε χώρες όπου οι άνθρωποι ακολουθούν κυρίως χορτοφαγικές δίαιτες. Τα ζωικά προϊόντα μπορεί πραγματικά να μειώσουν τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα, δημιουργώντας απώλεια οστικής μάζας και οστεοπόρωση.
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χορτοφαγική διατροφή αποτελούν ελλείψεις σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Β12 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και να αποτρέπει την αναιμία. Αυτή η βιταμίνη δεν βρίσκεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα, επομένως οι ζωικές πηγές παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την ανεπάρκεια.
Οι Λακτο-ωο χορτοφάγοι μπορούν να προσλάβουν άφθονη βιταμίνη Β-12 από πηγές όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σε μια vegan διατροφή, είναι πιο δύσκολο η επαρκής πρόσληψη της και ίσως χρειαστούν ενισχυμένες τροφές ή συμπληρώματα.
Τα λιπαρά οξέα όπως το ωμέγα-3 εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Βοηθούν στον έλεγχο ορισμένων φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, και ανοσολογικών προβλημάτων, όπως είναι το έκζεμα. Αυτά τα λιπαρά, μπορείς να τα προσθέσεις στην διατροφή σου με φυτικές τροφές, όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
Photo Credits: Carolina-Grabowska από το Pixabay
Η Mαρία Πολυβίου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και θα τη βρεις στο γραφείο της, στην Λεωφόρο Στροβόλου 182, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, τηλ. 99008566. Ψάξε και στα Social Media κάνοντας κλικ στα πιο κάτω links
https://www.facebook.com/dietitianmariapolyviou
https://instagram.com/dietitianmariapolyviou
Γλυκάκι ή φρουτάκι; Όλη η αλήθεια για τους υδατάνθρακες
Tags: DIETITIAN, DIETITIAN TIPS, plant based food, Vegan food, VEGETARIAN, Χορτοφαγική διατροφή
Εμβόλιο Janssen: Ο EMA βρίσκει πιθανή σύνδεση με πολύ σπάνιες…
Τα Ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος,…
Η Μεσογειακή διατροφή όπως επισημαίνει για ακόμη μια φορά η…