Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο τα ρεβύθια, τα κουκιά και οι φακές θεωρούνταν βασικές τροφές. Και όχι άδικα! Τα ρεβύθια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και πολλών βασικών μετάλλων και βιταμινών. Η παρουσία τόσων πολλών ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών, τα κάνει ιδανική τροφή που μπορεί να σου παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία σου.
Προέρχονται παραδοσιακά από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Τα ρεβύθια, επίσης γνωστά ως φασόλια garbanzo, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Έχουν εξέχουσα θέση στην ελληνική, κυπριακή, ιταλική, ινδική, ισπανική και πορτογαλική κουζίνα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβύθια περιέχει: 269 θερμίδες, 45 γραμμάρια υδατάνθρακες, 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια φυτικές ίνες, 4 γραμμάρια λίπους και 0 γραμμάρια χοληστερόλης. Μια και μόνο μερίδα ρεβύθια παρέχει: το 50% των ημερήσιων αναγκών των ενήλικων ανθρώπων σε κάλιο, 2% σε βιταμίνη Α, 21% σε ασβέστιο, 13% σε βιταμίνη C, 69% σε σίδηρο, σε νάτριο 2%, σε βιταμίνη Β-6 55% και σε μαγνήσιο 57%. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και χολίνη.
Διαβήτης: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου-1 που ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και εκείνοι με διαβήτη τύπου-2 έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα, τα λιπίδια και τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι ειδικοί συνιστούν 21-25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για τις γυναίκες και 30-38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες.
Πίεση αίματος: Η περιορισμένη κατανάλωση τροφών με πολύ νάτριο είναι απαραίτητη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική, λόγω της αγγειοδιαστολής, την οποία προκαλεί.
Η υψηλή περιεκτικότητα των ρεβυθιών σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β-6, σε συνδυασμό με την έλλειψη της χοληστερόλης, τα κάνουν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς. Τα ρεβύθια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ινών, που βοηθούν στη μείωση του συνολικού ποσού της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μια μελέτη, εκείνοι που κατανάλωναν 4069 mg καλίου την ημέρα, είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο (περίπου 1000 mg ανά ημέρα). Έρευνες δείχνουν επίσης, ότι η κατανάλωση ρεβυθιών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μειώνει το ποσό της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.
Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που δεν το βρίσκει κανείς εύκολα σε φρούτα και λαχανικά, αλλά μπορεί να βρεθεί στα ρεβύθια. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των ηπατικών ενζύμων, και βοηθά στην αποτοξίνωση από ορισμένες καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα. Επιπλέον, το σελήνιο αποτρέπει την φλεγμονή και μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Τα ρεβύθια περιέχουν επίσης φολικό οξύ, το οποίο παίζει ρόλο στη σύνθεση του DNA και την επισκευή των κυττάρων, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων από μεταλλάξεις στο DNA. Τέλος. οι σαπωνίνες, οι οποίες είναι φυτοχημικά που υπάρχουν στα ρεβύθια, εμποδίζουν, επίσης, τα καρκινικά κύτταρα από το να πολλαπλασιαστούν και να κάνουν μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος.
Όσον αφορά στην κατανάλωση τους, ξέρεις ότι τρώγονται βραστά ή μαγειρευτά ως όσπρια. Τρώγονται όμως και καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια). Γίνονται επίσης, θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ. Τα ρεβύθια εκτός από την ευεργετική δράση τους στην υγεία, ίσως να αποτελούν μία νέα γευστική πρόκληση! Δοκίμασε τα και δεν θα χάσεις! Πιο κάτω θα βρεις μερικές προτάσεις μαγειρέματος.
Λεμονάτη ή κοκκινιστή ρεβυθάδα, ριζότο με ρεβύθια, βρασμένα σε σαλάτες με λαχανικά αρεσκείας σας, Φαλάφελ, οι πεντανόστημοι λιβανέζικοι κεφτέδες από ρεβύθια. Χούμους, ο Λιβανέζικος πουρές από ρεβύθι, ταχίνι, κύμινο, λεμόνι, σκόρδο κι ελαιόλαδο. Ρεβύθια με πατζάρια και σκόρδο, μαύρες τσακιστές ελιές και τυρί. Ένα ορεκτικό που συνήθιζαν οι αρχαίοι Έλληνες! Μουσακάς ή παστίστιο με ρεβύθια! Σε αυτή τη περίπτωση τα αλεσμένα ρεβύθια αντικαθιστούν τον κιμά. Τέλεια πρόταση για τους χορτοφάγους. Τα ρεβύθια έχουν χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά! Αναζητήστε συνταγές (ρεβυθάτο γλύκισμα από την Θεσσαλία).
♦ Για να ψηθούν τα ρεβύθια εύκολα, τα βάζεις αποβραδίς σε μια λεκάνη με κρύο νερό με ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα και 1 κουταλάκι αλάτι. Με το αλάτι θα κρατήσουν το σχήμα τους στο βράσιμο και δεν θα φύγουν τα φλούδια τους. Η σόδα θα τα κάνει πιο ευκολόψητα. Την επομένη τα ξεπλένεις πολύ καλά 2 – 3 φορές. Μετά τα βράζεις ή τα ψήνεις στο φούρνο (ανάλογα με τη συνταγή σου) μέχρι να μαλακώσουν.
♦ Να θυμάσαι ότι ο χρόνος ψησίματός τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσο φρέσκα είναι. Τα νέας εσοδείας βράζουν πιο εύκολα.
♦ Αν βάλεις τα όσπρια να βράσουν πρώτα από το βράδυ και μετά να τα αφήσεις να μουλιάσουν, τότε τα περισσότερα ένζυμα και τα πολύπλοκα σάκχαρά τους που δημιουργούν φούσκωμα στα έντερα διαλύονται στο νερό ή διασπώνται σε απλά σάκχαρα.
♦ Μην ξεχνάς: Ένα φλιτζάνι ρεβίθια αντιστοιχεί με δύο μαγειρεμένα.
Tags: chickpeas, diet tips, Health tips, ρεβύθια
Τώρα έχεις την ευκαιρία να διατηρήσεις τα παιδιά σου υγιή,…
Το The Blue Bar, το γνωστό και αγαπημένο εστιατόριο στην…
Το Ερευνητικό Κέντρο CARDET και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Νεόφυτος Χαραλάμπους,…