Ελαιόλαδο για μακροζωΐα & οι τρόποι χρήσης του

Το ελαιόλαδο και η κατανάλωση του στις χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, συσχετίζεται με τη μακροζωΐα. Συνδέεται όμως, και με την καλή σωματική υγεία και νοητική διαύγεια της τρίτης ηλικίας. Σήμερα, η Δρ. Έλενα Φιλίππου μας δίνει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τις ιδιότητες και τη χρήση του.

Ελαιόλαδο για μακροζωΐα

Είναι αξιοσημείωτο ότι άτομα της τρίτης ηλικίας στην Ιταλία που ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, είχαν μικρότερη πιθανότητα μείωσης της νοητικής τους ικανότητας.  Πριν μερικά χρόνια, μάθαμε επίσης ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών προστατεύει από τη νόσο Αλτζχάιμερ. Το αντίθετο συμβαίνει με την κατανάλωση κορεσμένων ή τρανς (υδρογονοποιημένων) λιπαρών, που βρίσκονται σε ζωϊκές και επεξεγρασμένες τροφές.  Όλα αυτά πιθανότατα να οφείλονται στη σταθερότητα του ελαιόλαδου στην οξείδωση λόγω της χημικής του σύστασης, όπως επίσης και στη υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.  Έτσι το ελαιόλαδο βοηθά τις μεμβράνες των κυτταρών να γίνουν πιο ανθεκτικές στην οξείδωση/ Η οξείδωση θεωρείται η κύρια αιτία της γήρανσης και των συναφών ασθενειών, και πολύ πιθανόν και του καρκίνου.  Παράλληλα, μειώνει το οξειδωτικό στρες λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.  Όλες αυτές οι ουσίες συμβάλλουν στη διαύγεια πνεύματος στην τρίτη ηλικία, στην αποφυγή ασθενειών και στην αναζωογόνηση του δέρματος.

Και άλλες ιδιότητες του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο βοηθάει στη μείωση των γαστρικών υγρών, στη πέψη και στη θεραπεία του έλκους του δωδεκαδύκτυλου και του στομάχου. Ακόμα, καταναλώνοντας το, επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών όπως το ασβέστιο, το σίδηρο και το μαγνήσιο και αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα.

Πόσο ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή χρήση;

Ως Μεσογειακός λαός, είμαστε πολύ τυχεροί γιατί το ελαιόλαδο είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Βεβαίως να θυμάσαι ότι παρόλο που είναι ωφέλιμο, παρέχει την ίδια ενέργεια, δηλαδή χιλιοθερμίδες (kcal) όπως και τα άλλα λίπη. Έτσι το χρησιμοποιούμε με μέτρο,… Σκέψου ότι 1 κουταλάκι του γλυκού μας δίνει 45 kcal, ενώ μια κουταλιά της σούπας περίπου 120-135 kcal.

♦ Για μία μέση γυναίκα που καταναλώνει ημερησίως 1700-2000 kcal, αναλογούν καθημερινά περίπου 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.

Για ένα μέσο άντρα που καταναλώνει 2300-2500 kcal την ημέρα, αναλογούν περίπου 4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.

♦ Αυτές οι ποσότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα ή να προστεθούν στο τραπέζι. Βεβαίως θα πρέπει να μειώσεις αν γίνεται τη χρήση και άλλων λιπαρών. Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, τότε περιορίζεις τη χρήση ελαιόλαδου, χωρίς όμως να το αποφύγεις ολότελα, γιατί μετά χάνεις τις ευεργετικές του δράσεις.

Πώς θα το εντάξουμε στην διατροφή μας;

ελαιόλαδο♦ Στο πρόγευμα μπορούμε να αλείψουμε το ψωμί μας με μαργαρίνη που περιέχει ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

♦ Αν καταναλώνουμε αλμυρά ή παξιμάδια, επιλέγουμε αυτά που έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο ή περιέχουν ελιές και αποφεύγουμε τη ζύμη σφολιάτας.

ελαιόλαδο♦ Προτιμάμε το μαγείρεμα στη σχάρα, στον ατμό ή στο φούρνο παρά στο τηγάνι. Απλά προσθέτουμε μικρές ποσότητες ελαιόλαδου, το οποίο συστήνεται να μετράμε.

♦ Για φαγητά που ετοιμάζονται στη κατσαρόλα, χρησιμοποιούμε μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα.

♦ Επίσης μετράμε πάντα το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στις σαλάτες και στα όσπρια.

♦ Αποφεύγουμε τα τηγανιτά φαγητά, αλλά αν χρειαστεί να τηγανίσουμε κάτι, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο γιατί δεν οξειδώνεται κατά το τηγάνισμα.

♦ Στις συνταγές μας, αντικαθιστούμε το βούτυρο με ελαιόλαδο (μειώνουμε τη ποσότητα κατά ένα τέταρτο), το ολόκληρο αυγό με 2 ασπράδια και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

♦ Αντικαθιστούμε επίσης την κρέμα γάλακτος με αποβουτυρωμένο γάλα και λίγη μαργαρίνη από ελαιόλαδο.

Πώς το συντηρούμε;

Το ελαιόλαδο είναι πολύ ανθεντικό στην οξείδωση και μπορεί να διατηρηθεί για 12-18 μήνες κατά τους οποίους δεν αλλοιώνεται εάν φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα διαφανή μπουκάλια. Θα πρέπει να τα διατηρούμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το φως.  Επίσης, ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο μπουκάλι πριν την αγορά και χρήση.

Κρατούμε τις παραδόσεις μας

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας πως το ελαιόλαδο ήταν το φάρμακο των προγόνων μας. Και τους εξηγείς γιατί σήμερα αποτελεί πράγματι πηγή υγείας, μακροζωΐας και διαύγειας πνεύματος για όλους μας.

 

More info 

Η Δρ. Έλενα Φιλίππου είναι Κλινική Διαιτολόγος

MadameLeFo