Γεμιστά, μάθε να τα φτιάχνεις πεντανόστιμα

Τα γεμιστά, το πιο καλοκαιρινό απ’ τα καλοκαιρινά μαμαδίστικα πιάτα της Μεσογειακής κουζίνας, έχουν τα μυστικά τους. Σήμερα σου δίνουμε τη δική μας συνταγή και τα tips που θα τα κάνουν πεντανόστιμα!

Γεμιστά “ορφανά” με ντομάτες και πιπεριές

Υλικά (για 4 άτομα)

6 μεγάλες, σφικτές, κόκκινες ντομάτες + 1 επιπλέον τεμαχισμένη,

6 πράσινες πιπεριές ή και χρωματιστές,

1 φλ. ρύζι γλασέ,

6 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο,

6 κουταλιές άνηθο, ψιλοκομμένο,

3 κουταλιές φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο,

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο,

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (προαιρετικά),

½ φλ. ελαιόλαδο + 1/3 φλ. επιπλέον,

¾ φλ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,

2-3 μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα κατά μήκος,

αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C. Κόβεις μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι το «καπάκι» από τις 6 ντομάτες και τις αδειάζεις, δουλεύοντας πάνω από ένα μπολ, για να μαζέψεις την ψίχα και το χυμό. Κόψε επίσης το «καπάκι» από τις πιπεριές και τις αδειάζεις από τα σπόρια και τις ίνες τους.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Κρατάς στην άκρη όλα τα «καπάκια» τους και αλατίζεις το εσωτερικό των ντομάτων και των πιπεριών. Τα αραδιάζεις σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνεις τις πατάτες και τις βάζεις ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές για να τα στερεώσεις.[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Χτυπάς στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ την ψίχα και το χυμό των ντοματών με την τεμαχισμένη ντομάτα μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυμός. Στη συνέχεια τον αναμιγνύεις σε ένα μπολ με το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις καλά το μίγμα και γεμίζεις με αυτό όλες τις ντομάτες και τις πιπεριές. Ραντίζεις τις ντομάτες και τις πιπεριές με τον ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ανακατεμένο με ¼ φλιτζάνι νερό.

Γεμιστά [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Στη συνέχεια, προσθέτεις πάνω από τα γεμιστά το επιπλέον ελαιόλαδο. Σκεπάζεις το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα βάζεις στον ήδη προθερμασμένο φούρνο. Τα ψήνεις για 20 λεπτά. Γεμιστά [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Μετά τα 20 λεπτά τα αφαιρείς το αλουμινόχαρτο. Συνεχίζεις το ψήσιμό τους για περίπου ακόμα 30-40  λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να μαλακώσει το ρύζι. Εάν χρειαστεί, προσθέτεις ακόμη λίγο νερό.Όταν κοκκινίσουν τα βγάζεις από το φούρνο και τα σερβίρεις αμέσως, με μια πλούσια σαλάτα. Τα συνοδεύεις με τυρί φέτα ή με γιαούρτι. Γεμιστά

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Εναλλακτικά με την ίδια γέμιση μπορείς να κάνεις γεμιστά με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και κρεμμύδια.

Μάθε κι αυτό…

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Η πιπεριά αυξάνει το μεταβολισμό, καταπολεμά παθογόνα μικρόβια και ιούς.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Μια ωμή πράσινη πιπεριά (135 γραμμάρια) δίνει περίπου 38 θερμίδες. Επίσης, υπερκαλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη C και πάνω από το 20% σε βιταμίνη Α.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Φρόντισε να τις εντάξεις στο καθημερινό σου τραπέζι και να καταναλώνεις τουλάχιστον ½ -1 πιπεριά στις ωμές σαλάτες ή στα σάντουιτς σου.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Έχε υπόψη σου ότι οι διαφορετικού χρώματος πιπεριές έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε βιταμίνες.

 

Μάθε περισσότερα για τη ντομάτα κάνοντας κλικ εδώ

 

MadameLeFo