Επιλέγω ψαρικά υπεύθυνα, κρατώ τις θάλασσες ζωντανές!

Τα ψαρικά και τα θαλασσινά κάθε καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Η υπεραλίευση όμως μέρα με τη μέρα αδειάζει τις θάλασσές μας από ζωή. Για να διασφαλίσουμε ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν θα χαθούν από τις θάλασσες μας, κάνουμε υπεύθυνες επιλογές. Επιλέγουμε ψαρικά υπεύθυνα και κρατάμε τις θάλασσές μας ζωντανές! Πως και γιατί όμως; Για όλα αυτά μας διαφωτίζει το Fish Guide, ο οδηγός του WWF. 

Τα ψαρικά και τα θαλασσινά κινδυνεύουν… Γι’ αυτό κάνουμε επιλογές που προστατεύουν όχι μόνον τα ψαρικά, αλλά και το περιβάλλον… Και ασφαλώς και τα 800 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που εξαρτώνται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσουν τροφή και εισόδημα.

Και επειδή υπάρχουν αρκετοί μύθοι, για την κατανάλωση ψαρικών, θυμήσου ότι λέμε “και ο κολιός τον Αύγουστο”… Κι όμως, ο κολιός δεν τρώγεται… ΠΟΤΕ τον Αύγουστο! Ο κολιός αναπαράγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε αν τον καταναλώνουμε αυτούς τους 2 μήνες, δεν τον αφήνουμε να αναπαραχθεί για να διαιωνίσει το είδος του. Μπορείς όμως να τον καταναλώσεις τους υπόλοιπους 10 μήνες του χρόνου. Γι’ αυτό συμβουλευόμαστε το Fish Guide, τον Οδηγό του WWF και επιλέγουμε πάντοτε ψαρικά που αλιεύθηκαν στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία. Λέμε όχι στον γόνο και δεν επιλέγουμε απειλούμενα ή απαγορευμένα είδη όπως οι πετροσωλήνες.

Ψαρικά με οδηγό το Fish Guide

Αυτές και ακόμα περισσότερες πληροφορίες θα τις βρεις στο Fish Guide, τον Οδηγό του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Το Fish Guide σου δίνει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή όταν αγοράζεις ψαρικά, εγχώρια ή εισαγόμενα, ενώ διαθέτει ψαρο-συμβουλές, πρωτότυπες αλλά και κλασικές συνταγές. Επίσης, το Fish Guide είναι διαθέσιμο δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά (WWF Fish Guide app), για συσκευές Android και iOS. Η εφαρμογή διαθέτει ένα πρακτικό ημερολόγιο με τα ψαρικά που μπορείς να καταναλώνεις ανά μήνα. Και το πιο ενδιαφέρον; Το Fish Guide λειτουργεί και σε off line περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο. Επίλεξε κι εσύ ψαρικά υπεύθυνα και θα βοηθήσεις να διατηρηθεί η θάλασσα ζωντανή!

More info

Εκτός αυτών, υπάρχει κι ένα κουΐζ του WWF, που θα σε βοηθήσει να μάθεις τι… ψάρια πιάνεις! Παίξε το κουίζ και τέσταρε τις γνώσεις σου! Ακολούθησε τις ψαροσυμβουλές του WWF και διάδωσε κι εσύ το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την υπεύθυνη επιλογή ψαρικών! Κι αν θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα υπάρχει και το Fish Forward. Μιλάμε για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία του WWF, συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.

 

Βρες περισσότερα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ψαρικά κάνοντας κλικ εδώ

Ανανεωμένος ο οδηγός ψαρικών, μας καλεί σε «υπεύθυνη ψαροφαγία»