Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη θεσμοθετήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, γιατί αυτή είναι η ημέρα γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1922.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας o διαβήτης είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει
“Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια” είναι το θέμα που έχει επιλεγεί φέτος για την ενημέρωση του κοινού. Και πρόκειται για ένα θέμα που σκοπό έχει να επισημάνει ότι ο διαβήτης δεν επηρέαζει μόνο το άτομο που πάσχει, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας, τόσο από άποψη ψυχολογίας, όσο και στις καθημερινές συνήθειες μέσα σε ένα σπίτι.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα και εμφανίζεται λόγω διαταραχής της ινσουλίνης που παράγεται από το πάγκρεας.
Διαβήτης τύπου 1: Ο Διαβήτης τύπου 1 ονομάζεται και αλλιώς ως ινσουλινοεξαρτώμενος και χαρακτηρίζεται είτε από πλήρη έλλειψη ινσουλίνης, είτε από αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάτων του παγκρέατος πάνω από 80%. Σε αυτόν τον τύπο, τα άτομα θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο σχήμα ενέσιμης ινσουλίνης, ενώ εμφανίζεται κυρίωσε σε άτομα νεότερης ηλικίας.
Διαβήτης τύπου 2: Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συχνός διαβήτης. Σε αυτόν τον τύπο, υπάρχει διαταραχή της έκκρισης ινσουλίνης σε μικρότερο βαθμό, γι’ αυτό δεν γίνεται ενέσιμη ινσουλίνη. Ως θεραπεία προτείνεται η συμμόρφωση σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (διατροφή και άσκηση) μαζί με φαρμακευτική αγωγή. Αν δεν υπάρξει εφαρμογή των παραπάνω, τότε είναι πιθανό τα πάσχοντα άτομα να χρειαστούν χορήγηση ινσουλίνης περίπου 10 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.
Η διατροφή είναι το Α και το Ω είτε πάσχουμε από διαβήτη είτε όχι. Όμως, εάν έχουμε διαγνωσθεί θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί πως ο περιορισμός των απλών υδατανθράκων από τη διατροφή, έχει καλύτερη απόδοση παρά έναν απλό περιορισμό θερμίδων. Στους απλούς υδατάνθρακες συμπεριλαβάνονται η ζάχαρη και οι επεξεργασμένες τροφές, όπως είναι το λευκό αλεύρι – ψωμί – ρύζι – ζυμαρικά, το σιρόπι γλυκόζης, τα αναψυκτικά κ. α.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν απλούς υδατάνθρακες, αλλά έχουν τη μοναδική ιδιότητα όταν εισέρχονται στον οργανισμό, να έχουν τη δράση των σύνθετων. Οπότε, συστήνεται μια διατροφή εμπλουτισμένη με φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και σωστό καταμερισμό γευμάτων. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο γλυκαιμικό δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων.
Πολύ σημαντική είναι και η εκπαίδευση των ατόμων όταν ακολουθείται σχήμα ενέσιμης ινσουλίνης τόσο πάνω στη διατροφή τους, όσο και στην ρύθμιση των μονάδων ινσουλίνης.
Δυστυχώς, λιγότερα από 1 στα 4 άτομα μιας οικογένειας έχει τη δυνατότητα σε μια τέτοια εκπαίδευση. Με βάση αυτό το γεγονός έχει σχεδιασθεί φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, διότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις μέρες μας και αν δημιουργηθούν κατάλληλα προγράμματα εκπαίδευσης των ασθενών, τότε ο διαβήτης, ίσως, πάψει να αποτελεί ένα από τα προβλήματα υγείας που οδηγούν σε αυξημένη θνητότητα.
Η Διονυσία Αγαλιώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Αναζητήστε την στο Facebook https://www.facebook.com/dionysiaagalioti/
και στο Instagram
https://www.instagram.com/nutritips_cy/
(NutriTips – Ioannis & Dionysia)
Μάθετε περισσότερα για την διατροφή κάνοντας κλικ εδώ
Η διατροφή σας, πόσο χαρούμενους σάς κάνει;
Tags: Diabetes Day 2018, Diet, DIETITIAN, Διαβήτης
Ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, πολλοί από μας άρχισαν να προβληματίζονται…
#Ας το συζητήσουμε… είναι απλό… Ναι, αυτή τη φορά πέντε…
Τώρα που το Πάσχα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, οι περισσότεροι…