Τρώμε ψάρι απ’ τα χέρια του Roddy

 Τρώμε ψάρι, γιατί είναι νηστείες, αλλά και γιατί λατρεύουμε τη γεύση του και είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. Και το επιλέγουμε, αφού είναι και υγιεινό και μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σε νέες γεύσεις. Ο Ρόντι Δαμαλής λοιπόν, ο αγαπημένος chef από το εστιατόριο “Τα Πιατάκια”, μας εξηγεί σήμερα πως να μαγειρέψουμε δύο από τις πιο εύγευστες συνταγές του, πάντα με βάση το ψάρι. 

Τρώμε ψάρι

Τρώμε ψάρι σε συνταγές του Ρόντι

Σαρδέλες με κόκκινο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και μαύρες ελιές

Τρώμε ψάρι Προετοιμασία: 1 ώρα, Μαγείρεμα: 30 λεπτά, Μερίδες: 4

Υλικά

1 κιλό σαρδέλες (καθαρισμένες και χωρίς λέπια)

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

2 φλιτζάνια μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

2 πράσινες πιπεριές (κομμένες σε λεπτές φέτες)

2 κόκκινα κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες)

½ φλιτζάνι μαύρες ελιές

4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

1 κουτάλι ξηρή ρίγανη

4 φύλλα δάφνης

1 φρέσκο ​​τσίλι (σε λεπτές φέτες)

αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση 

Βάζετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τα ανακατεύετε καλά.

Ραντίζετε τις σαρδέλες με το μίγμα, και τις αλείφετε καλά να πιάσει παντού το μίγμα. Τις τοποθετείτε σε ταψί και τις απλώνετε σε μια στρώση μόνο.

Τρώμε ψάριΡίχνετε και το υπόλοιπο μίγμα και καλύπτετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνετε στους 200°C για 20 λεπτά. Τις ξεσκεπάζετε, προσθέτετε τις πιπεριές και τις ελιές. Συνεχίζετε το ψήσιμό τους για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ο Ρόντι συμβουλεύει

Φτιάξτε αυτή την πεντανόστιμη συνταγή για τους φίλους που λατρεύουν τις σαρδέλες. Είναι γευστικότατες! Απολαύστε τις με τα χέρια, μπορεί να λερωθείτε, αλλά είναι χαλάλι, αφού είναι μια πολύ πιο ωραία εμπειρία και  βοηθάει να γλιτώσετε από τα μικρά κοκαλλάκια τους.

Tips 

  • Σερβίρετε με απλές βραστές πατάτες ή χωριάτικο ψωμί.
  • Εάν έχετε χρόνο μπορείτε να μαρινάρετε τις σαρδέλες στη σάλτσα για μερικές ώρες.

Τρώμε ψάρι με κάρυ

Αρωματικό κάρυ θαλασσινών σε ντελικάτη σάλτσα από γάλα καρύδας με κάρδαμο και αστεροειδή γλυκανίσου

Τρώμε ψάριΠροετοιμασία: 2 ώρες, Μαγείρεμα: 1 ώρα, Μερίδες: 8

Υλικά για τα θαλασσινά 

1 κιλό φιλέτο από λευκό ψάρι (μπακαλιάρος ή πλατέσσα)

1 κιλό γαρίδες (με ή χωρίς κέλυφος)

1 κιλό μύδια (με κέλυφος)

½ κιλό καλαμάρι (καθαρισμένο)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ κιλό κατεψυγμένα φασολάκια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Υλικά για τη σάλτσα 

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

4 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

1 κουτάλι πολτό ντομάτας

500 ml φρουτώδες, μέτριο προς γλυκό λευκό κρασί

2 κονσέρβες γάλα καρύδας

2 κουταλάκια νισεστε ή corn flour (διαλυμένο σε κρύο νερό)

1 κουταλάκι ζάχαρη

8 αστεράκια από αστεροειδή γλυκανίσο

3 σπόρους κάρδαμο (κοπανισμένους, αφαιρείτε τους σπόρους και τους κοπανίζετε σε γουδί)

3 φύλλα δάφνης

2 κουταλάκια σπόρους μουστάρδας

½ κουταλάκι τσίλι νιφάδες

2 κουτάλια κάρυ σε σκόνη

4 γαρύφαλλα

1 κουταλάκι αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τα θαλασσινά: Αλείβετε όλτα τα θαλασσινά με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με αλατοπίπερο. Τοποθετείτε το ψάρι και τα μύδια στο ταψί του φούρνου σας, σε μια στρώση. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 3 λεπτά και βάζετε τα καλαμαράκια σε μια δόση στο τηγάνι. Χωρίς να τα ανακατεύετε, τα αφήνετε να κατεβάσουν το ζουμί τους, μέχρι να εξατμιστεί. Τότε τα γυρίζετε και όταν εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά τους προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνετε να ροδίσουν. Τα αφήνετε μισοψημένα και τα βγάζετε από το τηγάνι. Τα απλώνετε πάνω από το ψάρι και τα μύδια. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τις γαρίδες και τις βάζετε πάνω από τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ροδίζετε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύετε μέχρι να ελευθερωθούν τα αρώματα και το κρεμμύδι να γίνει γλυκό. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φασολάκια και το γάλα καρύδας. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου ½ ώρα. Προσθέτετε το γάλα καρύδας και τα φασολάκια και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για ακόμα 5 λεπτά. Κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά και την ρίχνετε πάνω από τα ψαρικά που είναι στο ταψί. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180°C) για 30 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως χρησιμοποιώντας σπάτουλα για να μην διαλυθούν τα ψάρια. Τα συνοδεύτε με αρωματικό ρύζι μπασμάτι ή ρύζι γιασεμί

Ο Ρόντι συμβουλεύει

Αυτό είναι το αγαπημένο μου πιάτο όταν έχω καλεσμένους στο σπίτι. Το σερβίρω σε μια τεράστια πιατέλα και επιμένω όλοι να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Άλλωστε το ψάρι θέλει χέρι!

Tips

Διπλασιάζετε τη σάλτσα γιατί παγώνει πολύ ωραία. Φτιάχνω τη σάλτσα από την προηγούμενη μέρα και συνεχίζω με την εκτέλεση όταν είμαι έτοιμος να σερβίρω. Αυτή η σάλτσα ταιριάζει τέλεια και μόνον με καβούρι.

Και καλή σας όρεξη! 

Τρώμε ψάρι

Το καινούριο βιβλίο του Ρόντι, «My CY», με συνταγές εμπνευσμένες από την Κυπριακή κουζίνα.

Learn more

Για να μάθετε περισσότερα για τον Ρόντι Δαμαλής, μπορείτε να πληκτρολογήσετε την διαδικτυακή του διεύθυνση στο http://www.roddydamalis.com/en/roddy

Μπορείτε βέβαια, να αποκτήσετε και το νέο του βιβλίο από την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, ή απλά, να κλείσετε τραπεζάκι στο εστιατόριό του «Τα Πιατάκια», στην οδό Νικοδήμου Μυλωνά 7, στη Λεμεσό, τηλ. 25 745 017

 

MadameLeFo