Λατρεία και πάθος για τη σοκολάτα!

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα το πιο απολαυστικό σεμινάριο ζαχαροπλαστικής στη Lidl Food Academy, που ήταν αφιερωμένο στους λάτρεις της σοκολάτας. Και σας προτείνουμε τις πιο εύκολες, αλλά πεντανόστιμες συνταγές με βάση τη σοκολάτα.

σοκολάταΩς παθιασμένες λάτρεις της σοκολάτας δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από ένα τόσο ενδιαφέρον σεμινάριο. Έτσι αφιερώσαμε όλο το πρωϊνό του πρώτου Σαββάτου του Φεβρουαρίου στη Lidl Food Academy για να μάθουμε ακόμη περισσότερα περί σοκολάτας…

Πολύτιμες γνώσεις για τη σοκολάτα 

Ο σεφ της Ακαδημίας, ο ταλαντούχος Κωνσταντίνος Πετεβίνος μάς αποκάλυψε όλα τα πολύτιμα μυστικά του για τα παραδοσιακά, αλλά και για «πειραγμένα» γλυκά που θα σερβίρουμε στον καλό μας τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου. σοκολάταΚαι η ομάδα του ήταν στο πλευρό μας, βοηθώντας όλους όσοι συμμετείχαμε για να δημιουργήσουμε τρεις μοναδικές συνταγές με εξαιρετικές γεύσεις. Η MadameLeFo ενταχθήκαμε στην ομάδα “Λευκή Σοκολάτα”, παρέα με τρεις ακόμη φίλες της Lidl Cyprus. Ρωτήσαμε, μάθαμε και κρατήσαμε σημειώσεις για την ιστορία της σοκολάτας. Και εννοείται αποσπάσαμε πολύτιμα tips για τη διατροφική της αξία, αλλά και τη χρήση της στη ζαχαροπλαστική.

Συνταγές με σοκολάτα 

Ο Κωνσταντίνος Πετεβίνος, ο σεφ, μάς δίδαξε step by step τις τρεις γευστικότατες συνταγές του. Έκανε την αρχή με μια εύκολη και ευφάνταστη συνταγή για Μους σοκολάτας με φρούτα τους δάσους  και σοκολάτα.

σοκολάτα

Στη συνέχεια, η φαντασία του Κωνσταντίνου Πετεβίνου μας ταξίδεψε… Με μαεστρία έφτιαξε ασπρόμαυρα τσιζκέικ φούρνου με λευκή σοκολάτα . Για το σερβίρισμα χρησιμοποίησε μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

σοκολάτα

Για το τέλος άφησε την πιο αγαπημένη και κλασική συνταγή του, το κέικ σοκολάτας. Υλικά όπως μαλακό βούτυρο και μπράντι έκαναν το κέικ ακόμη πιο μυρωδάτο και λαχταριστό, σαν αυτό που έχουμε όλοι από τις παιδικές μας αναμνήσεις. Τέλος το εντυπωσιακό άγγιγμα με λιωμένη σοκολάτα του έδωσε ένα παιχνιδιάρικο twist.

σοκολάτα

Στη συνέχεια, οι ομάδες δοκιμάσαμε όσα μάθαμε και πειραματιστήκαμε στη δημιουργία και των τριών συνταγών. Ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες του σεφ, αλλά στο τέλος κάθε ομάδα πρόσθεσε και τη δική της πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα! Εν τέλει, οι τυχερές ομάδες που συμμετείχαμε, εκτός από το πιστοποιητικό συμμετοχής, αντλήσαμε κι ένα σωρό ιδέες. Τώρα πια ξέρουμε πώς θα φτιάξουμε εντυπωσιακά σοκολατένια γλυκά όχι μόνο για την ημέρα των ερωτευμένων, αλλά και κάθε φορά που θέλουμε να προσφέρουμε αγάπη στα μέλη της οικογένειάς μας. Ευχαριστούμε Lidl Cyprus και Lidl Food Academy για την ευκαιρία που είχαμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.

Δοκιμασμένες συνταγές με σοκολάτα 

Εύκολη μους με σοκολάτα και φρούτα του δάσους

σοκολάταΥλικά για 4 μικρά ποτήρια

200 γρ. σοκολάτα 74% στερεά κακάο, Bellarom

200 γρ. νερό ή γάλα, Milbona

20 γρ. (2 κουταλιές) ζάχαρη κρυσταλλική, Belbake

2 κουταλάκια λικέρ, Queen Margot

Για το σερβίρισμα

μούρα του δάσους, Green Grocer’s

φύλλα φρέσκου δυόσμου

ζάχαρη άχνη

Εξοπλισμός

κατσαρόλα και μπολ για το μπεν μαρί

μίξερ χειρός

μπολ με πάγο και νερό.

Εκτέλεση

Ετοιμάστε ένα μπολ με πάγο και νερό. Επάνω θα τοποθετήσετε το μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα. Στη συνέχεια, κόψτε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Τοποθετήστε τη σοκολάτα, το νερό ή γάλα, τη ζάχαρη και το λικέρ σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ. Το μπολ θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να αποφύγετε να βγει η σοκολάτα από το μπολ. Τοποθετήστε το μπολ με τα υλικά επάνω σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό (μπεν μαρί). Το μπολ δεν θα πρέπει να αγγίζει το ζεστό νερό. Σε μέτρια φωτιά λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Αφαιρέστε το μπολ από τη φωτιά και τοποθετήστε το επάνω σε ένα μπολ με πάγο και νερό. Το μπολ θα πρέπει να αγγίζει τον πάγο. Χτυπήστε το μείγμα με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει μους.

σοκολάταΜεταφέρετε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίστε μικρά μπολάκια ή ποτηράκια. Σερβίρετε με φρούτα του δάσους, φύλλα δυόσμου και ζάχαρη άχνη.

Μίνι ασπρόμαυρα τσιζκέικ με λευκή σοκολάτα

σοκολάταΥλικά για 10 μερίδες

150 γρ. μπισκότα κακάο, ΝΕΟ

50 γρ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα, Milbona

400 γρ. μαλακό τυρί, Goldessa

1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake

2 κουταλιές λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake

½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας, Belbake

1 μεγάλο αυγό

2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι, ΓΑΛΠΟ

100 γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη, Fin Carré

Για το σερβίρισμα

μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, Maribel

Εκτέλεση

Ζεστάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλείψτε 10 μικρά φορμάκια σιλικόνης με το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετήστετα μπισκότασε ένα μπλέντερμε τολιωμένο βούτυρο, που έμεινε από το άλειμμα, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Μοιράστε το μείγμα σε 10 μικρά φορμάκια σιλικόνης. Πιέστε ελαφρά το μείγμα στη βάση.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε μαζί τομαλακό τυρί, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αυγό και το γιαούρτι μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Τελευταία, ανακατέψτε τη λευκή σοκολάτα. Μοιράστε το μείγμα στα μικρά φορμάκια. Τοποθετήστε τα φορμάκια σε βαθύ πυρίμαχο ταψί και προσθέστε μέσα ζεστό νερό μέχρι το 1/3 (μπεν μαρί). Ψήστε για 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια τοποθετήστε για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Σερβίρετε με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.

Κλασικό κέικ σοκολάτας 

σοκολάταΥλικά για 8 μερίδες

Για τη ζύμη

200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 52% κακάο, Fin Carré

200γρ. (1 φλιτζ.) καστανή ζάχαρη, Belbake

150γρ. μαλακό βούτυρο ανάλατο, Milbona

3 μέτρια αυγά (150γρ.)

1 κ.γ. μπράντυ, Majestät

130γρ. (1 φλιτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake

1 κ.γ. βανίλια

½ κ.γ. baking powder

1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

Για τη σάλτσα

1 μαύρη σοκολάτα (125γρ.), 60% στερεά κακάο, J.D. Gross

200 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά, Milbona

Εξοπλισμός

Ένα ταψάκι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 16 εκατοστών

Λαδόχαρτο

Εκτέλεση

Ετοιμάστε το ταψάκι: Ντύνετε με λαδόχαρτο ένα ταψάκι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 16 εκατοστών. Το χαρτί θα πρέπει να εξέχει από τη βάση της φόρμας ένα εκατοστό έτσι ώστε να μην βγει το μείγμα από τη βάση. Εναλλακτικά, βουτυρώστε μια φόρμα κέικ 16 εκατοστών με τρύπα στη μέση και πασπαλίστε τη με ζάχαρη γύρω γύρω. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.

Ετοιμάστε το μείγμα: Λιώστε τα 200γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Παράλληλα χτυπήστε σε ένα μίξερ το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν καλά. Αφού χτυπηθούν καλά προσθέστε ένα ένα τα αυγά, το μπράντυ και τη σοκολάτα. Τελευταία προσθέστε το αλεύρι, τη βανίλια και το baking powder μαζί με το αλάτι. Τοποθετήστε το μείγμα μέσα στη φόρμα και ψήστε στους 180°C για 45 λεπτά. Το κέικ δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνό από τον φούρνο γιατί θα συνεχίσει να ψήνεται. Αναποδογυρίστε προσεκτικά το κέικ σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.

Ετοιμάστε τη σάλτσα σοκολάτας: Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Αφήστε την να βράσει και κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε μέσα τη σοκολάτα και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθεί το μείγμα. Περιλούζετε το κέικ με τη σάλτσα σοκολάτας και το γαρνίρετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά μπορείτε να το κόψετε για να το σερβίρετε.

Σημείωση: Για να φτιάξετε κέικ σε μεγάλη φόρμα, θα πρέπει να κάνετε 1,5 δόση της συνταγής.

σοκολάτα

Μάθετε περισσότερα για τα σεμινάρια της Lidl Food Academy κάνοντας κλικ εδώ

https://www.lidlfoodacademy.com.cy/seminaria/

MadameLeFo