Γιάννα Πατεράκη, το γλυκό κορίτσι της yoga με τις ωραιότερες τούρτες

Θαυμάζαμε τη δουλειά της μέσα από το φωτογραφικό αρχείο που ανέβαζε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Και δεν φανταζόμασταν  πως το γλυκύτατο αυτό κορίτσι από την Κρήτη, με τις άψογες δημιουργίες, ότι θα μπορούσε να ήταν και instractor της yoga. Τώρα, το πώς προέκυψε η Γιάννα Πατεράκη να φτιάχνει τις πιο πρωτότυπες τούρτες για γενέθλια και γάμους, είναι μια άλλη υπόθεση που θα την μάθετε κάνοντας scroll…

Φωτογραφίες: Αντώνης Γεωργιάδης,

Antonis Georgiadis Photography

Πόσες φορές αναρωτηθήκατε αν θα μπορούσατε να φτιάξετε μόνες σας την τούρτα των γενεθλίων τουλάχιστον για το παιδάκι σας; Μάλλον άπειρες, αλλά φαντάζομαι ότι λέτε ότι δεν πιάνουν τα χέρια σας, ή ότι δεν το έχετε με τη ζαχαροπλαστική… Κάπως έτσι όμως, άρχισε και η ιστορία της Γιάννας Πατεράκη για να δημιουργήσει την πρώτη τούρτα της! Εμείς τη συναντήσαμε, τη γνωρίσαμε από πρώτο χέρι, και μάθαμε σ’ ένα πρωϊνό καφέ όλο το story.

Γενέθλια ήταν η… αιτία

«Ήταν στα πρώτα γενέθλια του 5χρονου σήμερα γιού μου… Θυμάμαι, ήμουν πιεσμένη με τη δουλειά μου… Τότε ακόμα, είχα πολλά τμήματα με άτομα που τους δίδασκα yoga και μου  απορροφούσαν πολύ από τον προσωπικό μου χρόνο. Δυο μέρες πριν το τόσο σημαντικό γεγονός για την μαμά, περισσότερο, παρά για το ίδιο το παιδί, θυμήθηκα ότι ήταν τα γενέθλια του πρώτου παιδιού μου, και έπρεπε να έχω τούρτα για να τα γιορτάσουμε! Πήγα λοιπόν σ’ ένα ζαχαροπλαστείο και άρχισα να τους εξηγώ πως την ονειρευόμουν… Η απάντηση όμως, ήταν αφοπλιστική: «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας την φτιάξουμε, κυρία μου», μου είπαν, «γιατί ο χρόνος που μας δίνετε είναι πολύ σύντομος».

Η αλήθεια είναι πως ήταν μια ιδιαίτερη τούρτα, αλλά απογοητεύτηκα… Το short notice όμως, αποδείχθηκε για μένα πολύ δημιουργικό, αφού αποφάσισα να τη φτιάξω μόνη μου! Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε η κουζίνα, και έφτιαχνα πάντα νόστιμα φαγητά και ωραία γλυκά. Έτσι, έφτιαξα την πρώτη «επαγγελματική» μου τούρτα, σε σχήμα κιθάρας, γιατί του άρεσε πολύ του μικρούλη μου, επειδή ο μπαμπάς του παίζει κιθάρα… Εννοείται, όταν την είδε και ο μπαμπάς χάρηκε ιδιαίτερα!

Μετά ήρθε η δεύτερη τούρτα, που αυτή τη φορά ήταν για τα δικά μου γενέθλια… Φυσικά το θέμα της δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο, από μια τούρτα πάνω στην οποία μια κοπέλα έκανε yoga! Kαι παρόλο που το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακό, όταν τη δοκίμασαν οι φίλες μου, με παρακίνησαν να αρχίσω να φτιάχνω τις τούρτες, cup cakes, μπισκοτάκια, κ.α., για τα γενέθλια των παιδιών τους… ».

Αυτό ήταν… Το χόμπι της εξελίχθηκε και από στόμα σε στόμα, η δημιουργική πτυχή της Γιάννας άρχισε να διαδίδεται σ’ ολόκληρη την Κύπρο… Φυσικά κάθε φορά το θέμα της κάθε τούρτας που έφτιαχνε ήταν διαφορετικό και το αποτέλεσμα γινόταν όλο και καλύτερο. Στην πορεία, αναζήτησε υλικά που να της δίνουν το μοναδικό τρισδιάστατο εφέ που παρουσιάζει σήμερα στις δημιουργίες της, και όταν τα εντόπισε – στην Ελλάδα- δεν τα αλλάζει με κανένα φθηνότερο ή χαμηλότερης ποιότητας υλικό.

Βέβαια, η δημιουργία μιας νέας τούρτας κάθε φορά την απορροφά τόσο πολύ, που ξεχνιέται… «Μπορεί να ξεκινήσω μια τούρτα το πρωί και να φθάσει το βράδυ και να μην καταλάβω πως πέρασε η μέρα… Βέβαια, δεν νιώθω ποτέ εξαντλητική κούραση, που θα με κάνει να σταματήσω… Η δημιουργία με ηρεμεί απόλυτα… Και επειδή κάθε φορά φτιάχνω κάτι διαφορετικό, είναι πολύ ενδιαφέρον και δεν υπάρχει περίπτωση να το βαρεθώ! Έστω κι αν είναι του χαρακτήρα μου να βαριέμαι πολύ εύκολα όταν κάνω τα ίδια και τα ίδια, οι τούρτες μου με ταξιδεύουν σε ένα άλλο κόσμο, έναν κόσμο παραμυθένιο, έναν κόσμο μαγικό!

Είναι θέμα… γεύσης

Όσον αφορά τη γεύση και την εμφάνιση; Οι τούρτες της Γιάννας διακρίνονται όχι μόνον για την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, αλλά και για την υπέροχη γεύση τους. «Στην πορεία βρήκα μια πολύ ωραία συνταγή για τη βασική γέμιση των τούρτων μου, την οποία την προσάρμοσα στις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου…

Επειδή όμως, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική με τα γλυκά που φτιάχνω, θα σου πω ότι δουλεύω περισσότερο το παντεσπάνι σοκολάτας, και κάνω συνδυασμούς με δική μου γκανάς, τις σπιτικές μαρμελάδες μου, και ζαχαρόπαστες που ουσιαστικά βοηθούν το γλυκό να μένει «αγέρωχο» έξω απ’ το ψυγείο όσες ώρες κι αν περάσουν μετά το στήσιμό του. Τώρα που καλοκαίριασε, προτιμώ το red velvet, σε συνδυασμούς που τονίζουν τη γεύση και απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Red velvet και μάλιστα σε naked cake, έφτιαξα γαμήλια τούρτα και πιστεύω ότι ήταν ένα από τα ωραιότερα cake μου».

Από το πιο γλυκό… άγχος 

Βέβαια, μια δημιουργία με τόσο λεπτεπίλεπτες λεπτομέρειες, πάντα δημιουργεί άγχος για το τελικό αποτέλεσμα. Και η Γιάννα διευκρινίζει: «Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρά μου, έχω πάντα το ίδιο άγχος σαν νάναι η πρώτη τούρτα που δημιουργώ. Πρέπει να είναι τέλεια από κάθε άποψη… Φυσικά, έχω και τον αυστηρότερο κριτή, που δεν είναι άλλος από τον 5χρονο γιό μου! Σέβομαι την οπτική άποψή του, και μάλιστα πέρσι, όταν έκλεινε τα 4 του χρόνια, μου είπε «όχι, αυτό δεν θα το βάλεις στην τούρτα μου, δεν είναι ωραίο…». Έφυγε καρφί για το δωμάτιό του, και μου έφερε το παιχνίδι του για να μου αποδείξει ότι είχα κάνει λάθος στις αναλογίες του σώματος και των ποδιών της φιγούρας που θα διακοσμούσα την τούρτα του! Ήταν σωτήρια η παρέμβασή του!».

στο πιο γλυκό… περιβόλι!

Τώρα, η εξέλιξη της πορείας της Γιάννας στο χώρο της δημιουργίας έχει φέρει νέες ιδέες και η μελέτη και το ενδιαφέρον που δείχνει για τη νέα δουλειά της αποδεικνύεται με ακόμη πιο εντυπωσιακές τούρτες. Πρόσφατα, έχει προσθέσει πιο πρωτότυπα μοτίβα στις δημιουργίες της! Για παράδειγμα, έφτιαξε μια τούρτα για ένα θείο που έχει περβόλι, μια τούρτα διακοσμημένη με όλα τα λαχανικά που καλλιεργεί! Και πραγματικά νομίζεις ότι τη διακόσμησε με τις ολόφρεσκιες πιπεριές και τα καρότα που είχε στο συρτάρι του ψυγείου της!

«Στην αρχή, όταν έβαλα την πρώτη φωτογραφία στο Instagram μου και πήρα ελάχιστα likes, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά… Υπέθεσα ότι δεν το είχαν καταλάβει οι followers μου ότι όλα τα λαχανικά ήταν φτιαγμένα στο χέρι με ζαχαρόπαστα! Ήταν τόσο αληθινά, θαρρείς και τα είχα κόψει από το φυτό εκείνη την ώρα! Όταν όμως, την επομένη, ανέβασα την φωτογραφία της τούρτας, έγινε χαμός! Τα likes, τα μηνύματα έπεφταν βροχή! Η αλήθεια είναι πάντως, ότι όταν οι τούρτες φτιάχνονται με πολύ αγάπη, το αποτέλεσμα είναι πάντα πολύ εντυπωσιακό».

Γενικά σαν άνθρωπος δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά με τις τούρτες της νιώθει ότι ανταγωνίζεται τον ίδιο της τον εαυτό! «Κάθε φορά θέλω η επόμενη τούρτα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη! Βέβαια, εμπνέομαι από άλλους καλλιτέχνες, αλλά ποτέ δεν θα πω εγώ θα το κάνω καλύτερο απ’ αυτόν… Έχω πολύ δουλειά ακόμα να κάνω για να βελτιωθώ!».

Από τη yoga στο διαλογισμό της τούρτας

Παρόλα αυτά, με δύο μικρά παιδιά, καταφέρνει και τα συνδυάζει όλα: Και σύζυγος, και μητέρα, και δημιουργία και yoga! Είναι instructor άλλωστε, και δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει την πρώτη της αγάπη για το νέο έρωτά της! Γι’ αυτό και εξακολουθεί να διδάσκει yoga και aerial yoga σε μικρά τμήματα ή ατομικά, και νιώθει ότι μ’ αυτό τον τρόπο ανανεώνεται.

Παράλληλα, καταφέρνει και την ενασχόλησή της με την δημιουργία μιας τούρτας, τη συνδέει με τη yoga… Και ξέρετε γιατί; Απλά, επειδή «βυθίζεται» μέσα στον ίδιο της τον εαυτό, αφιερώνοντας πολύ χρόνο και πάντα αφοσιωμένη σ’ αυτό που κάνει και σε απόλυτη ηρεμία, νιώθει σα να κάνει διαλογισμό την ώρα που δημιουργεί τις τούρτες της!

More info: Για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Γιάννα Πατεράκη και τις δημιουργίες της θα την ακολουθήσετε στο Facebook της https://www.facebook.com/groups/yiannascakes/   

 

 

MadameLeFo