Βαρεθήκατε τις δίαιτες; Κι όμως, υπάρχουν εναλλακτικές…

Ξεκινήσατε δίαιτα και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα; Το ένα κιλό χάνεται μετά το άλλο κι εσείς γνωρίζετε πλέον τον τρόπο με τον οποίο το βάρος μειώνεται σταδιακά. Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθείτε έχει αποδειχθεί πολύ καλό, μια και καταφέρνει να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας και να σας προσφέρει ικανοποιητική απώλεια κιλών. Πού είναι το πρόβλημα, λοιπόν; Η διαιτολόγος Άννα Κορτέση μας δίνει σήμερα τις πιο πολύτιμες συμβουλές της, για να μη βαρεθείτε και εγκαταλείψετε την προσπάθεια. 

Η αλήθεια είναι πως η ρουτίνα στο φαγητό αποτελεί τροχοπέδη, όσον αφορά στην συνέχιση ενός διατροφικού προγράμματος. Τρώγοντας τα ίδια και τα ίδια, είναι λογικό να βαριόμαστε και να κουραζόμαστε, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια δίαιτα και να παραμείνουν αφοσιωμένοι, ακόμη και μπροστά σε νόστιμους, υπερθερμιδικούς πειρασμούς. Πώς όμως μπορούμε να αποφύγουμε μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη;

Αποφύγετε τη ρουτίνα στη διατροφή

Υπάρχουν μικρά, αλλά θαυματουργά μυστικά, τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε πιστά στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείτε να ακολουθήσετε τη δίαιτά σας ευχάριστα, χωρίς να παρεκκλίνετε από αυτή…

Νερό; Όχι μόνο!: Σίγουρα το νερό αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στη διατροφή μας. Ειδικά σήμερα, που το έχει και η μέρα, αφού γιορτάζουμε τον “Κατακλυσμό”, το θυμόμαστε ένα παραπάνω… Όμως, ο κανόνας με τα 2 λίτρα νερό μπορεί ορισμένες φορές να μας κουράσει.

Για να δελεάσουμε τον εαυτό μας πιο πολύ ώστε να καταναλώσει αρκετή ποσότητα νερού καθημερινά, υπάρχουν πολλά τρικ που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Φέτες λεμονιού, πορτοκαλιού ή ακόμη κι αγγουριού, ανάμειξη με σόδα ή με κάποιο τσάι βοτάνων, με βασιλικό ή δυόσμο είναι λίγα μόνο μυστικά που νοστιμεύουν πολύ το νερό.

Παίξτε με τις γεύσεις: Δοκιμάστε καινούριους συνδυασμούς και πειραματιστείτε με διαφορετικές υφές, πολύχρωμα υλικά, ποικίλες γεύσεις. Αντί για πράσινο, στη σαλάτα σας μπορεί να κυριαρχεί ένας συνδυασμός μωβ, κόκκινου και κίτρινου.

Το μάτι πρέπει να ευχαριστιέται και να ικανοποιείται πριν από τον ουρανίσκο μας, εξάλλου!

Κάντε έξυπνες ανταλλαγές: Βαρεθήκατε να τρώτε ένα απλό γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών κάθε βράδυ; Γιατί δε δοκιμάζετε να το πασπαλίσετε με λίγη κανέλα και stevia ή να του προσθέσετε ξηρούς καρπούς και μέλι; Ακόμη καλύτερα, γιατί δεν προσθέτετε τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας και να το συνοδεύσετε με μπαστουνάκια λαχανικών;

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το καθιερωμένο τοστάκι, το οποίο μπορείτε να το μετατρέψετε σε γευστικότατο σνακ ή ελαφρύ γεύμα. Απλά διαλέξτε διαφορετικά άπαχα αλλαντικά, σως και λαχανικά κάθε φορά. Εναλλακτικά, δοκιμάστε πίτες ή τορτίγιες ολικής αλέσεως ή ακόμη και φύλλα μαρουλιού αντί για ψωμί!

Ο κανόνας της εβδομάδας: Ακόμη κι αν σας αρέσει να ακολουθείτε πιστά μια ρουτίνα στη ζωή σας (και κατ’ επέκταση στη διατροφή σας), βάλτε τον κανόνα της εβδομάδας σε δράση. Αυτό σημαίνει πως κανένα γεύμα ή σνακ δεν μπορεί να σας συντροφεύει περισσότερο από μία εβδομάδα τη φορά. Αν έχετε ήδη φάει βρώμη για πρωινό ολόκληρη την εβδομάδα, καιρός να βρείτε κάτι άλλο που σας βολεύει και που συνάδει με τη δίαιτά σας. Δοκιμάστε μια ομελέτα, κινόα ή δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή κέικ με λίγες θερμίδες.

Εάν αφήσετε τη φαντασία σας να δημιουργήσει εναλλακτικά γεύματα και σνακ, θα δείτε πως η κούραση δεν θα σας καταβάλει σε κανένα στάδιο της δίαιτας. Όλα είναι θέμα οργάνωσης, αφοσίωσης και συστηματικής προσπάθειας. Αγαπήστε πολλές διαφορετικές τροφές που ενδείκνυνται για την περίοδο της δίαιτας και πειραματιστείτε με ποικίλους διατροφικούς συνδυασμούς!

Υγιές πλάνο για απώλεια βάρους

Ο στόχος ενός υγιούς πλάνου απώλειας βάρους είναι για να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους χωρίς να προκαλέσει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Κατά τη διάρκεια τέτοιων πλάνων η καθημερινή κατανάλωση φαγητού υπολογίζεται μαζί με το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας έτσι ώστε να παρακολουθείται το συνολικό ισοζύγιο ενέργειας της κάθε ημέρας.

Ένα υγιές πλάνο απώλειας βάρους περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών για να επιβεβαιώσει την επάρκεια όλων των θρεπτικών συστατικών με μια ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των λιπιδίων και των υδατανθράκων που καταναλώνονται, χωρίς όμως το άτομο να στερείται τροφές που επιθυμεί να καταναλώσει. Για να αποφευχθούν επιπλοκές στην υγεία, είναι σημαντικό να κρατούνται οι καταναλώσιμες θερμίδες σε επίπεδο υψηλότερο από το Δείκτη Μάζας Σώματος και το φαγητό να μοιράζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε 5-6 μικρά γεύματα.

Πάντα με υγεία, Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist,
Personal Nutrition Coach

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την

στο facebook Anna Cortesi – The Balanced Life 

και στην ιστοσελίδα της  www.annacortesi.com

 

Αν θέλετε περισσότερες διατροφικές συμβουλές της Άννας Κορτέση,

κάντε κλικ και σ’ αυτό 

Όλοι οι τρόποι για να διατηρήσετε εύκολα τη σιλουέτα σας το καλοκαίρι

 

MadameLeFo