Υγεία και μέσα από το πιάτο μας

Κι όμως, μπορούμε να έχουμε την υγεία μας και μέσα από το πιάτο, το μπολ ή το ποτήρι μας! Πώς; Απλά, ας θυμόμαστε ότι οι αρχαίοι έλεγαν ότι “είμαστε ότι τρώμε”. Και οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες το επιβεβαιώνουν… Ειδικότερα, τα γαλακτοκομικά βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης… Το φυτρωμένο σκόρδο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά… Και οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην καρδιά. Αυτά επισημαίνουν νέες έρευνες… Κι εμείς σας συστείνουμε σήμερα να εκμεταλλευτείτε τα συμπεράσματά τους για το καλό της υγείας του οργανισμού σας.

υγεία

Προβιοτικά, το «κλειδί» κατά της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension, η τακτική κατανάλωση προβιοτικών βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος. H επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Griffith» και του Ινστιτούτου Υγείας «Griffith» στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, με επικεφαλής την Δρ Τζινγκ Σαν, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση των απαραίτητων ποσοτήτων προβιοτικών για δυο μήνες μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση του αίματος. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί. Παλαιότερα ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά βακτήρια» που περιέχουν τα γαλακτοκομικά, επιδρούν θετικά στην υγεία. Και ειδικότερα στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, την χοληστερόλη, και άλλες ορμόνες. Μιλάμε δηλαδή για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ροή του αίματος. Οι αυστραλιανοί ερευνητές επαναξιολόγησαν δεδομένα από 9 προηγούμενες μελέτες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 550 άτομα. Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή είχαν πάρει προβιοτικά ή όχι. Επτά μελέτες ήταν διπλές-τυφλές, δηλαδή ούτε οι συμμετέχοντες, ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποιος έπαιρνε προβιοτικά και ποιος όχι. Τα διάφορα στελέχη προβιοτικών βακτηρίων εμπεριέχονταν σε προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι.  υγεία 1«Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν κατανοεί την επίδραση των προβιοτικών στην υγεία του. Γι’ αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να αποδεχθούν τον ρόλο των προβιοτικών στην καθημερινή διατροφή», σχολιάζει η Δρ Σαν. Βέβαια σε καμιά περίπτωση τα ευρήματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι αντί των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, θα πρέπει να τρώμε προβιοτικά. Κι αυτό, γιατί παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο πως τα προβιοτικά δρουν στον οργανισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, η κατανάλωση προβιοτικών μείωνε την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,56 mm Hg. Μείωνε επίσης και τη διαστολική κατά 2,38 mm Hg, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα ή την απουσία θεραπείας. Για σημαντική βελτίωση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να καταναλώνουμε 1 γιαούρτι την ημέρα, για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. Μάλιστα, η επίδραση ήταν εμφανέστερη στα άτομα που είχαν την υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, φυσιολογική θεωρείται η αρτηριακή πίεση όταν η συστολική είναι μικρότερη από 120 mm Hg και η διαστολική κάτω από 80 mm Hg. Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται η τιμή των 140/90 mm Hg. Και τότε αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρικές βλάβες και άλλα προβλήματα υγείας.

Τι κι αν φύτρωσε το σκόρδο; Εκμεταλλευτείτε το!

υγεία 2Κάποτε σας λέγαμε να αφαιρείτε τη φύτρα από το σκόρδο. Τώρα, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Επιστήμονες μας προτρέπουν να μην πετάμε το σκόρδο όταν βγάζει φύτρες, γιατί όπως λένε ότι έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό,τι το σκόρδο χωρίς φύτρο. Ασφαλώς, γνωρίζουμε ότι οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις του σκόρδου επηρεάζουν την υγεία θετικά. Καταρχήν αξιοποιείται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη θεραπεία της ωτίτιδας, της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΒΡΗ), του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αλλά και του διαβήτη. Ιστορικά, υπήρξε πολύτιμο για τα κρυολογήματα και τη γρίπη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για τη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος. Η ανακάλυψη ότι το σκόρδο που έβγαλε φύτρες, έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές δυνατότητες, προέρχεται από ερευνητές στην Κορέα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φασόλια και τα δημητριακά με φύτρες έχουν αυξημένη αντιοξειδωτική δράση και αναρωτήθηκαν αν το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο. Μετά τον έλεγχο των συνθηκών ωρίμανσης, παρατηρήθηκε ότι το φυτρωμένο σκόρδο, είχε περισσότερες μετρήσιμες αντιοξειδωτικές δράσεις σε σχέση με το φρέσκο σκόρδο. Παρατήρησαν επίσης ότι το σκόρδο με τις φύτρες είχε διαφορετικούς μεταβολίτες, άρα περιέχει διαφορετικές ουσίες από το φρέσκο. Σε εργαστηριακές δοκιμές, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από τις φύτρες σκόρδου προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η φύτρα μπορεί να είναι ένας χρήσιμος παράγοντας βελτίωσης της αντιοξειδωτικής δράσης του σκόρδου.

Ξηροί καρποί για υγεία στην καρδιά

υγεία 3Σύμφωνα με μία νέα ανάλυση μία χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να μειώσουν σχεδόν κατά 1/3 τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Όπως έδειξε, το τσιμπολόγημα φιστικιών, κάσιους ή καρυδιών -αντί για εδέσματα πλούσια σε λίπη ή ζάχαρη- μειώνει κατά 30% τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά 17% τους θανάτους από αυτές. Η ανάλυση, που συμπεριέλαβε στοιχεία από 18 προγενέστερες έρευνες με συμμετέχοντες περισσότερους από 77.000 εθελοντές, δημοσιεύτηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN). Και είναι η νεώτερη επιστημονική εργασία που καταδεικνύει τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζει η υγεία όταν προστίθενται οι ξηροί καρποί στην καθημερινή διατροφή. Επειδή όμως, έχουν πολλές θερμίδες, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατάχρησή τους. Οι υπάρχουσες μελέτες συγκλίνουν στο ότι μία χούφτα (ή 30 γραμμάρια) την ημέρα είναι υπεραρκετή. Οι ξηροί καρποί περιέχουν συνδυασμό ακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων συστατικών. Και όλα μαζί δρουν συνεργικά για να ελαττώσουν τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές από το σώμα.υγεία 4

Μάθετε και άλλα στοιχεία για την υγεία και την διατροφή σας κάνοντας κλικ εδώ  

MadameLeFo