Βρες τα 3 σημάδια για την… αφυδάτωση σου

Χθες πέρασες ένα υπέροχο πρωϊνό στο χειμερινό Τρόοδος, σήμερα πήγες γραφείο, αλλά τώρα επέστρεψες στο σπίτι να ξεκουραστείς και όλα στριφογυρίζουν γύρω σου. Υποπτεύεσαι ότι “άρπαξες” το κρυολόγημα, από τη χθεσινή σου περιήγηση στο βουνό… Και τότε αρχίζεις τα παυσίπονα, μήπως και προλάβεις το κακό! Διερωτήθηκες όμως, μήπως έχεις πάθει αφυδάτωση; Θυμήσου λοιπόν πόσο νερό ήπιες χθες και σήμερα…

Περνάει απ’ το μυαλό σου ότι ο πονοκέφαλός σου μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση του οργανισμού σου; Κι όμως, υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο! Εμείς ρωτήσαμε τους ειδικούς και μας έδωσαν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Αφυδάτωση και το νερό που ήπιες   

αφυδάτωσηΚαταρχήν, ρώτησε οποιονδήποτε επαγγελματία διατροφολόγο ή γυμναστή για τις συνέπειες της αφυδάτωσης στον οργανισμό μας και κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι κατηγορηματικός ως προς τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης νερού κατά την διάρκεια της ημέρας. Όλοι μας- ΜΙΚΡΟΙ και ΜΕΓΑΛΟΙ, άνδρες και γυναίκες- χρειαζόμαστε νερό για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας. Γι’ αυτό άλλωστε, και οι οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι ρητοί κι αναφέρουν πως κάθε άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό κάθε ημέρα.

αφυδάτωση

Ωστόσο, πολλές γυναίκες περνούν τις μέρες τους τελείως αφυδατωμένες κι αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος και να διατηρηθούν στο ιδανικό για αυτές βάρος. Και το χειρότερο από όλα είναι πως αρκετές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν κάν πότε ακριβώς είναι αφυδατωμένες.

Συνήθεις… ύποπτοι!

Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και για να σου δώσουμε κάποιες σαφείς κατευθύνσεις, θα σου αναφέρουμε τα 3 πιο συνηθισμένα συμπτώματα έντονης αφυδάτωσης στον οργανισμό μας. Αν διαπιστώσεις πως υποφέρεις από κάποιο από τα πιο κάτω συμπτώματα, καλό είναι να αναρωτηθείς πόσο νερό ήπιες μέσα στην ημέρα. Η απάντηση ίσως σε εκπλήξει!

Έχεις έντονους πονοκεφάλους;

αφυδάτωσηΕάν δεν καταναλώνεις νερό 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, λογικό είναι πως το σώμα σου χάνει συνεχώς υγρά. Αυτό σημαίνει ότι χάνεις επίσης απαραίτητα για τον οργανισμό άλατα, όπως είναι το νάτριο και το κάλιο. Όμως, η απώλεια άλατος, στην πραγματικότητα αλλάζει την χημική σύνθεση του αίματός σου. Ο εγκέφαλός σου, με τη σειρά του, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε αυτήν την αλλαγή. Αυτή η ευαισθησία προκαλεί πονοκέφαλο και σε κάνει να υποφέρεις…

Η έλλειψη αρκετής ποσότητας νερού ισούται με ισχυρό πονοκέφαλο

Η αλήθεια είναι ότι οι πονοκέφαλοι γίνονται ακόμα πιο επώδυνοι… Κι αυτό οφείλεται στο πόσο νερό θα χάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Κι αυτό, γιατί όσο περισσότερο νερό χάνεις, τόσο περισσότερο ο όγκος του αίματος πέφτει. Ο όγκος του αίματος που έχει μειωθεί προκαλεί λιγότερη ροή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί εσωτερική διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να κάνει τον πονοκέφαλό σου ακόμη πιο επώδυνο. Το ηθικό δίδαγμα της διαπίστωσης αυτής είναι ότι η έλλειψη αρκετής ποσότητας νερού ισούται με ισχυρό πονοκέφαλο.

Τα ούρα σου είναι πολύ κίτρινα;

Αν και αυτό το σύμπτωμα είναι λίγο περίεργο, εντούτοις πάντοτε αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι τα ούρα σου συγκεντρώνουν όλα τα απόβλητα του οργανισμού σου. Όταν είμαστε πλήρως ενυδατωμένοι, τα απόβλητα μπορούν εύκολα να ξεπλυθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όταν όμως δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στο σώμα, αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο εύκολη.

Υποφέρεις από έντονη δυσκοιλιότητα;

Σίγουρα η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να είσαι δυσκοίλια, ακριβώς επειδή δεν πίνεις αρκετό νερό. Το νερό βοηθά να κινηθούν τα απόβλητά σου μέσω του παχέως εντέρου έξω από το σώμα σου.

Ωστόσο, εάν αυτό το νερό δεν είναι αρκετό, δεν είναι σε θέση να κινητοποιηθεί η όλη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, οι φυτικές ίνες στο έντερο δεν ενυδατώνονται αρκετά… Επίσης τα απορρίμματα τροφίμων σου δεν σπρώχνονται προς τα έξω με αποτελεσματικότητα. Συνεπώς, η δυσκοιλιότητα είναι αναπόφευκτη.

αφυδάτωση

Ελπίζουμε να έχεις συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας. Γι’ αυτό μην ξεχνάς να πίνεις- εσύ και όλη η οικογένειά σου- τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό κάθε ημέρα. Μόνον έτσι θα μπορέσετε να δίνετε στο σώμα σας την ευεξία που χρειάζεται!

 

 

 

 

MadameLeFo
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop