Προστατέψτε τα νύχια σας απ’ την ονυχομυκητίαση

Οι μυκητιάσεις των ποδιών και ειδικότερα των νυχιών είναι συχνό φαινόμενο… Ο Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος Δρ. Πασχάλης Κωνσταντίνου εξηγεί σήμερα τι εστί ονυχομυκητίαση και πως μπορεί να θεραπευτεί.

Η Ονυχομυκητίαση είναι μία πολύ συχνή πάθηση των νυχιών που εμφανίζεται σ’ ένα ποσοστό από 3-10% του πληθυσμού. Είναι 30 φορές πιο συχνή σε ενήλικες παρά σε παιδιά και μπορεί να φτάσει και στο 90% στα ηλικιωμένα άτομα. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και στο 2% των νέων ατόμων κάτω των δεκαοκτώ χρόνων. Προσβάλλει κυρίως τα νύχια των ποδιών και λιγότερο των χεριών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να της δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και σημασία για να αποθεραπευτεί.

ονυχομυκητίαση

Ονυχομυκητίαση & αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών

Συνήθως η ονυχομυκητίαση είναι ασυμπτωματική και γίνεται αντιληπτή από την αλλαγή χρώματος ή την τραχύτητα και αύξηση του πάχους του νυχιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα με κοινωνικό αντίκτυπο. Η πιο συχνή χρωματική αλλαγή είναι μια λευκή πλάκα που δημιουργείται και άλλοτε είναι επιφανειακή στο νύχι ή κάτω από το νύχι (υπονύχια). Επίσης η κιτρινωπή χροιά είναι μια άλλη συχνή χρωματική αλλαγή στα νύχια που προσβάλλονται από μύκητες.

ονυχομυκητίαση

Όταν  όμως, η ονυχομυκητίαση επεκταθεί και καλύψει όλη την έκταση του νυχιού,  προκαλείται ονυχοδυστροφία, με αύξηση του πάχους και απώλεια της διαύγειάς του. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να παρουσιαστεί ήπιο άλγος ή δυσφορία κατά τη βάδιση και την άσκηση. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να συνοδεύεται μερικές φορές από μυκητίαση του δέρματος των μεσοδακτύλιων πτυχών και πελμάτων. Σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να είναι η αρχική αιτία περιονύχιας μικροβιακής μόλυνσης και διασποράς στους γύρω ιστούς. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεση αντιβιοτική θεραπεία. Τα δερματόφυτα είναι η κύρια κατηγορία μυκήτων που προσβάλλει τα νύχια, ενώ οι ζυμομύκητες (Candida) είναι λιγότερο συχνοί.

Ονυχομυκητίαση & μέθοδοι θεραπείας

ονυχομυκητίαση

Για τους παραπάνω λόγους η θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι σημαντική. Πριν την έναρξη της θεραπείας καλό θα είναι να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μύκητα με εργαστηριακό έλεγχο. Ο γιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, τοπική ή από το στόμα, ανάλογα με το είδος και την έκταση της βλάβης. Η τοπική θεραπεία συνήθως γίνεται με την εφαρμογή τοπικών διαλυμάτων με ειδικό πινέλο για νύχια. Τα διάφορα τοπικά σκευάσματα έχουν ξεχωριστές φαρμακοτεχνικές ιδιότητες κάτι που προσδίδει και διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας. Μερικά χρειάζονται καθημερινή εφαρμογή και άλλα εβδομαδιαία, ενώ η λείανση του νυχιού με λίμα βοηθάει στην καλύτερη διείσδυση του προϊόντος. Διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται στη θεραπεία από το στόμα: Είτε το καθημερινό συνεχόμενο σχήμα θεραπείας, είτε το διακεκομμένο – κυκλικό σχήμα με συχνές επαναλήψεις.

ονυχομυκητίασηΈχετε υπόψη σας όμως ότι τόσο η τοπική όσο και η από του στόματος θεραπεία είναι πολύμηνη. Αυτό οφείλεται στη φύση του νυχιού που χρειάζεται θεραπεία μεγάλου διαστήματος για να μπορέσει να εκριζωθεί ο μύκητας.

Δρ. Πασχάλης Κωνσταντίνου, 

Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

MadameLeFo