Τι άσκηση θα κάνετε αν έχετε οστεοπόρωση

Η άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και λίγο πολύ όλοι μας το ξέρουμε. Και είναι ουσιώδης παράγοντας για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αλλά και για την βελτίωση της οστικής απώλειας. Αν σκεφτούμε και το σύγχρονο life style (καθιστική ζωή με ελάχιστη σωματική δραστηριότητα), αντιλαμβανόμαστε ακόμη παραπάνω την αξία της.

 

Η άσκηση εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της πρόληψης της οστεοπόρωσης, γι’ αυτό και πρέπει να αρχίζει πρώιμα στην περίοδο της σκελετικής ωρίμανσης, δηλαδή κατά την παιδική και πρώιμη εφηβική ηλικία. Επίσης πρέπει να είναι στοχευμένη και εξατομικευμένη ανάλογα με τη ηλικία, το φύλο, το αν υπάρχει οστεοπόρωση ή άλλα προβλήματα υγείας, ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά οφέλη και τους λιγότερους δυνατούς κινδύνους.

Πιο σημαντικές θεωρούνται οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και οι ασκήσεις φόρτισης, χωρίς όμως να ξεχνάμε και τις ασκήσεις ευλυγισίας, ελέγχου της στάσης του σώματος του συντονισμού και της ισορροπίας. Γι’ αυτό, εάν πάσχετε από οστεοπόρωση ή οστεοπενία, φροντίστε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μια μορφή άσκησης. Προσέξτε όμως, γιατί, όπως μας εξηγεί ο Exercise Physiologist Στέλιος Αριστοδήμου, κάποιες ασκήσεις είναι απαγορευτικές για την περίπτωσή σας.

Άσκηση που απαγορεύεται  

Πέρα από όσα αναφέραμε χθες, εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η άσκηση σε άτομα με οστεοπόρωση, θα πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές αρχές για να αποφύγετε οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας.

1. Ασκήσεις που γίνονται με τον κορμό σε κάμψη. Η θέση αυτή του σώματος μεταφέρει μεγάλη ένταση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Παραδείγματα ασκήσεων από αυτή την θέση είναι η κωπηλατική από θέση πρόκυψης, τα τεντώματα (διατάσεις) για το πίσω μέρος του ποδιού (μηριαίοι μύες) κ.α. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ασκήσεων που μπορούν να γυμνάζουν τις μυϊκές ομάδες που στοχεύουμε, χωρίς να επιβαρύνουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

2. Ασκήσεις που προκαλούν υπερέκταση στην σπονδυλική στήλη (λόρδωση).

3. Στροφές του κορμού από όρθια, καθιστή, ή θέση πρόκυψης. Οι στροφές προκαλούν τριβή στους μεσοσπονδύλιους δίσκους με αποτέλεσμα να μειώνεται η προστασία των σπονδύλων. Μακροπρόθεσμα ευνοεί την σπονδυλολίσθηση ή/και σπονδυλόλυση.

4. Κοιλιακούς με τεντωμένα γόνατα (άρσεις κορμού ή λεκάνης). Η άσκηση αυτή θα πρέπει να γίνεται πάντα με λυγισμένα γόνατα.

5. Ασκήσεις με έντονο κραδασμό/κτύπημα των ποδιών στο έδαφος, όπως high impact aerobics, τρέξιμο και άλλα.

6. Ασκήσεις όπου υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης όπως το τραμπολίνο, step aerobics, σκι κ.α.

Νέο life style

Εκτός αυτών, για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας θα πρέπει να κάνετε έναν τακτικό ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση της οστικής πυκνότητας, συστηματική άσκηση (ιδιαίτερα με αντιστάσεις), που θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Επιπρόσθετα, μεγάλο ρόλο παίζει και η καθιέρωση διατροφικών συνηθειών οι οποίες να εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ειδικά του ασβεστίου και της  βιταμίνης D.

Με όλα αυτά, μπορείτε να προστατεύσετε τα κόκαλά σας και να αντιμετωπίσετε την οστεοπόρωση αποτελεσματικά.

 

Ο Στέλιος Αριστοδήμου είναι ACSM Exercise Physiologist, Physical Activity in Public Health Specialist, και θα τον ανακαλύψετε στο https://www.facebook.com/stelios.aristodemou.90

και στο www.instagram.com/stelios_aristodemou/

 

Μάθετε περισσότερα για την οστεοπόρωση και την άσκηση κάνοντας κλικ εδώ 

Νικήστε την οστεοπόρωση με άσκηση

MadameLeFo