Στόχος να «ανοίξουμε» με μειωμένους επιδημιολογικούς δείκτες

Έκκληση προς όλους εμάς τους πολίτες να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, για να συμβάλλουμε στην περαιτέρω μείωση των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά κυρίως στη δραστική μείωση των νοσηλευόμενων και των θανάτων ασθενών με COVID-19, απηύθυναν χθες ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ κ. Κρίστης Λοϊζίδης και ο Επιστημονικός Σύμβουλος για θέματα εμβολιασμών κ. Χρίστος Πέτρου. Στόχος τους; Όταν «ανοίξουμε» να υπάρχουν μειωμένοι επιδημιολογικοί δείκτες και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο κ. Τσιούτης επανέλαβε ότι άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα, δηλαδή βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κούραση, αντιμετωπίζονται ως ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού μέχρι να αποδειχτεί διαφορετικά μέσω εργαστηριακών εξετάσεων. «Τα άτομα αυτά οφείλουν να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους», τόνισε, αφού έχει διαπιστωθεί ότι περίπου τα 2/3 των περιστατικών έχουν συμπτώματα κατά τη διάγνωση.

«Η βασική αρχή, ο βασικός γνώμονας των μέτρων που έχουν ληφθεί κλιμακωτά από τον Οκτώβριο έχει στόχο τη μείωση των συναθροίσεων, τη μείωση του συνωστισμού, τη μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων και τη μείωση των επαφών. Δεδομένης της κατάστασης που είδαμε κυρίως τον Δεκέμβριο, τα τελευταία μέτρα είχαν στόχο να μειωθεί σιγά-σιγά το φορτίο στην κοινότητα και παρατηρώντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Βλέπουμε αρκετούς συμπολίτες μας και να νοσούν και να μπαίνουν στις ΜΕΘ, αλλά δυστυχώς και θανάτους», επεσήμανε ο κ. Τσιούτης.

COVID-19: Η ηλικία και οι γιορτές

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η ηλικία είναι ο πιο σοβαρός παράγοντας κινδύνου και αυτοί (σ.σ. οι ηλικιωμένοι) είναι ο κύριος στόχος προστασίας μας, όπως θα ακούσουμε και για τους εμβολιασμούς». Όπως σημείωσε, είχε παρατηρηθεί μεγάλη μετάδοση μέσα στο σπίτι και στους χώρους εργασίας και γι’ αυτό λήφθηκαν τα τελευταία μέτρα. «Δυστυχώς μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων, παρακολουθούσαμε μεγάλο αριθμό επαφών στα θετικά περιστατικά και αυτό οδήγησε στο μεγάλο κύμα που είδαμε στις αρχές του μήνα αυτού».

Πρωτιά στην Ευρώπη με τα rapid test αντιγόνου

Πρόγραμμα ελέγχου με τη μέθοδο rapid test αντιγόνου, Λευκωσία, Κύπρος

Όσον αφορά στους ελέγχους που διενεργούνται με rapid test αντιγόνου, ο κ. Τσιούτης επεσήμανε ότι «με την χρήση των ταχέων αντιγονικών τεστ η Κύπρος έχει κάνει πάνω από 600,000 εξετάσεις από τον Νοέμβριο. Είμαστε σε αναλογία πρώτοι στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι πλέον η στόχευση γίνεται στους οίκους ευγηρίας όπου παρατηρείται ήδη μια σταθερή πτώση, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης των περιστατικών. «Αυτή την εβδομάδα έχουν ξεκινήσει και σε χώρους εργασίας, ώστε να εντοπίσουμε έγκαιρα τα θετικά στον ιό άτομα, που αυτός είναι και ο σκοπός των τεστ».

COVID-19  & η αναχαίτιση της κατάστασης

«Αναμφίβολα αυτό μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα ήταν ένας τρόπος αναχαίτισης της κατάστασης. Αν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα θα ήταν πολύ χειρότερη η εικόνα. Είδαμε μια αύξηση στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά τώρα τις τελευταίες ημέρες αρχίσαμε και βλέπουμε μια πτώση. Αν και είναι πρώιμο να το συμπεράνουμε, φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα του περιορισμού των συναθροίσεων στα σπίτια. Περιμένουμε όμως για να δούμε αν αυτή η μείωση και το αποτέλεσμα είναι πραγματικό», εξήγησε ο κ. Τσίουτης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το ποσοστό θετικότητας παραμένει ψηλό παρά τη μείωση και, με στόχο να μειωθεί περαιτέρω, υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε προσηλωμένα με την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, που «έχουν σκοπό να ανακόψουν τις επαφές για να δράσουν ακόμα πιο πολύ και να φθάσουμε σε ένα πιο ασφαλή Φλεβάρη. Ξαναλέω ότι είμαστε σε ψηλά επίπεδα ακόμα, σε κάποιες Επαρχίες βλέπουμε να ανεβαίνουν και αν και τώρα έχουμε μείωση έχουμε ένα μεγάλο φορτίο νόσου που θα μετατραπεί σε νοσηλείες. Άρα είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε εάν θα αρχίσει να βελτιώνεται και το θέμα των νοσηλειών».

Στόχος μας τις επόμενες μέρες, είπε ο κ. Τσιούτης, είναι να δούμε βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, ώστε να αρχίσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου να προστατεύονται. Τόνισε, τέλος, πως δεν πρέπει να περιμένουμε μηδενισμό των κρουσμάτων, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε το καλοκαίρι, αλλά η προσπάθεια είναι να έχουμε μια σημαντική βελτίωση, ώστε να μπούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τον Φεβρουάριο.

«Βρισκόμαστε εδώ και μήνες σε μια μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε, με τη σειρά του ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ κ. Κρίστης Λοϊζίδης, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια αυτή, «δεν αφορά μόνον τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό». Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, είπε, «προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε όλο το εύρος των ιατρικών πράξεων, για όλες τις ασθένειες, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση, χωρίς καμιά διάκριση».

COVID-19

Στα νοσηλευτήρια, «νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός σε σοβαρή έως κρίσιμη  κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης φροντίδας». Η διαχείριση των περιστατικών, εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, «γίνεται στη βάση ειδικού σχεδίου δράσης, το οποίο εκπονήθηκε από την επιχειρησιακή ομάδα COVID-19 του ΟΚΥπΥ, που αποτελείται 18 άτομα». Το πλάνο, «αξιολογείται συνεχώς, αναλόγως των αναγκών, αλλά και της πρόβλεψης ροής ασθενών στα νοσηλευτήρια μας». Στη βάση αυτού του προγραμματισμού και του σχεδίου δράσης, «προχωρούμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κλινών ώστε να καλύψουμε τυχών αυξημένες ανάγκες, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου».

Αυτή τη στιγμή, τόνισε, «υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών για εισαγωγές/ νοσηλείες ασθενών με COVID-19’. Ωστόσο, διευκρίνισε, «σε περίπτωση που θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων και θα παραστεί ανάγκη περισσότερων κλινών,  θα παραπέμψουμε αρκετά περιστατικά μη-COVID στον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο είμαστε σε επικοινωνία μέσω του Υπουργείου Υγειάς, ώστε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στα περιστατικά COVID».

«Στις προσπάθειες των ιατρών του ΟΚΥπΥ, συνδράμουν και γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα, με το καθεστώς της επιστράτευσης, τους οποίους ευχαριστούμε», σημείωσε. «Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, για αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα, που φυσιολογικά προκύπτουν, δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε υποδομές ή σε αναλώσιμα. Ασφαλώς σε τόσο ακραίες περιπτώσεις, δημιουργούνται αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, τις οποίες προσπαθούμε και καλύπτουμε».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και εργαζόμαστε νυχθημερόν για να επιλύουμε προβλήματα, για να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, για σώσουμε τις ζωές συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν», κατέληξε.

Διάβασε αύριο τι μέλλοι γενέσθαι με τα εμβόλια 

Πως υλοποιείται το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την COVID-19

 

MadameLeFo