Πως υλοποιείται το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την COVID-19

Το Εθνικό Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19 υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Επιστημονικός Συνεργάτης των Ιατρικών Υπηρεσιών για θέματα εμβολιασμού, κ. Χρίστος Πέτρου. Κάνε scroll πιο κάτω για να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εμβολιασμοί στις στέγες ευγηρίας και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, ενώ έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και των επαγγελματιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Παιδίατροι, Ογκολόγοι, Γυναικολόγοι, κοκ). «Μέχρι την περασμένη Κυριακή είχαν δοθεί δόσεις σε συνολικά 6,035 άτομα και μέχρι την Κυριακή, η Κύπρος κατατασσόταν 8η στις χώρες της ΕΕ στη χορήγηση εμβολίων. Βεβαίως η χορήγηση εμβολίων γίνεται και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων».

«Η πρακτική που ακολουθούμε είναι να υπάρχει άμεση διάθεση του εμβολίου και να γίνονται τα ραντεβού ανάλογα με τις ποσότητες που καταφθάνουν κάθε εβδομάδα. Αλλά η πρακτική μας είναι να κατακρατούνται οι μισές δόσεις ώστε να δοθούν στα ίδια άτομα για τη 2η δόση. Άρα οι μισές δόσεις από αυτές που είχαν έρθει την πρώτη εβδομάδα, ναι υπάρχουν, για να αποτελέσουν την δεύτερη δόση», δήλωσε ο κ. Πέτρου.

Σημείωσε πως η χορήγηση της 2ης δόσης αρχίζει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας που συμπληρώνονται οι τρεις εβδομάδες από τη χορήγηση της 1ης δόσης. «Ο εμβολιασμός τώρα γίνεται σε οκτώ Κέντρα Εμβολιασμού και κινητές μονάδες και αναμένεται ότι με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca θα επεκταθεί σε όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού που έχουν στελεχωθεί και προετοιμαστεί», είπε ο κ. Πέτρου.

Ακολούθως, κληθείς να πει εάν, δεδομένης της καθυστέρησης που υπήρξε στην υποβολή της αίτησης για αδειοδότηση, θα λάβουμε τις ποσότητες που ήταν προγραμματισμένες να παραδοθούν τον Δεκέμβριο, ο κ. Πέτρου διευκρίνισε ότι ο προγραμματισμός για την AstraZeneca έλεγε ότι θα υπήρχαν 120,000 δόσεις διαθέσιμες για το τέλος του 2020 και οι υπόλοιπες ήταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Παρόλα αυτά, συνέχισε, «θα πρέπει να περιμένουμε την έγκριση, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το πλάνο για τις παραδόσεις. Σίγουρα θα είναι μεγάλος ο αριθμός των πρώτων δόσεων που θα παραληφθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι σχετικές δεσμεύσεις της εταιρείας». Εξήγησε πως δεν υπήρξε καθυστέρηση στο πλάνο του εμβολιασμού, αφού αυτό «καταρτίστηκε ανάλογα με τον αριθμό των Κέντρων και ανάλογα με τον ρυθμό που έρχονται τα εμβόλια. Εάν αρχίσουν να έρχονται περισσότερες ποσότητες, θα αυξηθούν και τα Κέντρα Εμβολιασμού».

Covid-19 & lockdown

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν ήδη σκέψεις για χαλαρώσεις των μέτρων ή εάν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο κ. Τσιούτης επανέλαβε ότι θα χρειαστούν δύο με τρεις εβδομάδες για να δούμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα «γιατί παραμένουμε σε πολύ ψηλά επίπεδα. Κοιτάμε και την αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημέρων, άρα οι τελευταίες 4-5 μέρες δεν σου λένε και πολλά πράγματα. Και το άλλο είναι τα νοσηλευτήρια, δεν είναι να πέσουν οι νοσηλευόμενοι κάτω από 200 και να πούμε ότι είμαστε εντάξει. Είναι προβληματική η κατάσταση διότι μην ξεχνάμε και τους ανθρώπους που προσέρχονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα. Όταν πέσει στην κοινότητα μετά από κάποιο χρόνο θα αρχίσουμε να δούμε και μείωση στα νοσοκομεία. Το άλλο είναι ότι όσο χαλαρώνουμε τόσο θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά. Άρα στόχος είναι να πέσουμε όσο το δυνατό πιο πολύ για να μπορέσουμε να βρισκόμαστε όσο το δυνατό πιο κάτω την ώρα που θα ανοίξουμε».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το αίτημα των χρόνιων ασθενών για να συμπεριληφθούν στις πρώτες ομάδες για εμβολιασμό, ο κ. Τσίουτης είπε ότι, λόγω ακριβώς του περιορισμένου για την ώρα αριθμού εμβολίων, που δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των ομάδων από την αρχή, ο στόχος ήταν και είναι η προστασία των πιο ευπαθών. «Κάποιος άνω των 80 εάν αρρωστήσει με COVID-19 έχει περίπου 25%-30% πιθανότητα να πεθάνει. Άρα ο πρώτος στόχος ήταν αυτή η ομάδα ανθρώπων και σε αυτή την ομάδα μπήκαν και οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής. Στη συνέχεια, γίνεται σιγά σιγά η μετάβαση στις επόμενες ομάδες και έρχονται και άλλοι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι επίσης χρειάζεται να προστατευθούν. Εξαρτάται από το πόσα εμβόλια έρχονται κάθε εβδομάδα», εξήγησε ο δρ Τσιούτης.

Ερωτηθείς, δεδομένης της δημόσιας αντιπαράθεσης ΟΚΥπΥ-συντεχνιών, εάν θεωρεί ότι οι συντεχνίες των ιατρών και των νοσηλευτών δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως «οι πρωτεργάτες είναι οι γιατροί μας. Μπορεί να μην είναι οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι και γραμματείς των συντεχνιών, αλλά είναι οι γιατροί μας οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο στην διαχείριση της πανδημίας». Κληθείς να πει εάν αυτό είναι μομφή προς τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Λοϊζίδης δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

Σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί η εμβολιαστική μας ικανότητα με την παραλαβή των πρώτων ποσοτήτων του εμβολίου της Moderna, ο κ. Πέτρου είπε ότι παραλήφθηκαν 1,200 δόσεις, που αναλογούν στον εμβολιασμό 600 ατόμων τις επόμενες ημέρες. «Δεν είναι από τα εμβόλια που θα αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες για να αλλάξει την κατάσταση, απλά αυξάνει τον αριθμό γύρω στο 10%», είπε.

‘Όταν ρωτήθηκε να πει σε ποιες Επαρχίες παρατηρείται αυτή την περίοδο αυξημένο ποσοστό θετικότητας, ο κ. Τσιούτης αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό θετικότητας που είχε η Λάρνακα, αν και γίνονταν λιγότερα τεστ και σε αναλογία πληθυσμού ίσως φαινόταν περισσότερα. Παρατηρήθηκε μια εκ νέου αύξηση στη Λεμεσό, συνέχισε, αλλά και πάλι μπορεί να είναι τυχαία διακύμανση των ημερών. «Είναι νωρίς ακόμα, επαναλαμβάνω. Το τονίζω αυτό επειδή τις τελευταίες ημέρες λέμε το γενικό ποσοστό θετικότητας να μην ξεχνάμε τις Επαρχίες. Θεωρώντας όμως ότι υπάρχουν οριζόντια μέτρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εύκολο να κάνεις παρέμβαση τοπική, αλλά από πλευράς του να μπορείς να ιχνηλατήσεις, να εντοπίσεις χώρους στους οποίους ενδεχομένως να υπάρχει το πρόβλημα», επεσήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτρου εξήγησε ότι «τα δεδομένα που γνωρίζουμε είναι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει δοκιμαστεί σε πληθυσμούς μέχρι 55 ετών. Δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα της κλινικής μελέτης, αυτά κατατέθηκαν στον ΕΜΑ. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό θα απαγορεύει τον εμβολιασμό ενός πληθυσμού σε πιο μεγάλη ηλικία. Στο Ηνωμένο  Βασίλειο που έχει εγκριθεί όπως έχει εγκριθεί το εμβόλιο, η χορήγηση γίνεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα τελικά χαρακτηριστικά και ανάλογα αν υπάρχει περιορισμός σε μια ηλικιακή ομάδα τότε αυτή η ομάδα θα παίρνει ένα άλλο εμβόλιο. Όταν φθάσουμε σε σημείο να εμβολιάζουμε άτομο 16 ετών, εκεί θα δίναμε άλλο εμβόλιο. Όλα κρίνονται από τα χαρακτηριστικά και τη συσχέτιση οφέλους – κινδύνου σε κάθε ηλικιακή ομάδα».

Covid 19 & η συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών και τη συνεργασία που υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα για παραπομπή ασθενών από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε πως ο λόγος που παραπέμπονται περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα είναι για εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. «Αν πάμε σε χείριστο σενάριο τότε θα λάβουμε τα ανάλογα μέτρα. Θα χρειαστεί να κλείσουμε τα νοσοκομεία μας και να ασχολούμαστε μόνο με την COVID. Εύχομαι να μην χρειαστεί να γίνει αυτό διότι δεν θα είναι προς όφελος κανενός ασθενούς. Οπόταν και εγώ θέλω να καλέσω τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα για να μην φθάσουμε σε αυτά τα επίπεδα», υπογράμμισε.

COVID-19 και ο εμβολιασμός των γιατρών και νοσηλευτών 

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να επιστρατευτούν φοιτητές ιατρικής, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι ήδη επιστρατεύονται νοσηλευτές 3ου και 4ου έτους, οι οποίοι θα βοηθήσουν στους υπόλοιπους θαλάμους. Αν χρειαστεί και θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι φοιτητές ιατρικής, τότε θα γίνει επιστράτευση, σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή απουσιάζουν περίπου το 10-15% των επαγγελματιών υγείας από τα δημόσια νοσηλευτήρια είτε επειδή είναι θετικοί στον ιό είτε επειδή είναι στενές επαφές κρουσμάτων.

Κληθείς να πει εάν οι φοιτητές νοσηλευτικής και ιατρικής που επιστρατεύονται θα εμβολιάζονται, ο κ. Τσιούτης επανέλαβε ότι οι γιατροί που είναι στην πρώτη γραμμή και όλοι οι επαγγελματίες εμβολιάζονται. «Τα άτομα τα οποία εργάζονται σε τμήματα COVID εμβολιάζονται. Ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται είναι αρκετά μεγάλος που για να καλυφθούν όλοι με εμβολιασμό σημαίνει ότι για κάποιες εβδομάδες, δεν θα δίνονταν εμβόλια στις άλλες ομάδες πολιτών. Για αυτό τον λόγο μπαίνουν σιγά σιγά οι ειδικότητες ανά εβδομάδα στη βάση ενός πλάνου, ώστε να γίνεται παράλληλα και να ικανοποιούνται και οι δύο άξονες αυτής της προτεραιοποίησης», διευκρίνισε ο δρ Τσιούτης.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Κληθείς να πει πόσες είναι οι διαθέσιμες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως «αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε δύο ΜΕΘ: Η παλιά Μονάδα με 17 κλίνες και η νέα Μονάδα, η οποία έχει 28 κλίνες, αλλά την έχουμε για 26 κλίνες και έχουμε δημιουργήσει και μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που είναι το παλιό φυσιοθεραπευτήριο που μετατράπηκε. Από τις 43 κλίνες που έχουμε αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιούμε τις 36, αλλά περίπου 6 άτομα δεν είναι διασωληνωμένα, οπότε θα μπορούσαν αν χρειαστεί να μεταφερθούν σε ΜΑΦ. Οπότε αυτή τη στιγμή έχουμε κλίνες στις ΜΕΘ, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις ΜΕΘ διότι έχει γίνει προετοιμασία, μπορούμε να επεκταθούμε και στο Νοσοκομείο Λεμεσού αν χρειαστεί». Παράλληλα, σημείωσε πως έχει χρησιμοποιηθεί και η τραπεζαρία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας που έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 16 ασθενείς ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 ασθενείς εκεί που δεν έχουν κορωνοϊό, αλλά χρήζουν εντατικής θεραπείας, κατέληξε.

 

Μάθε τι ειπώθηκε στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου για το lockdown και όχι μόνον 

Στόχος να «ανοίξουμε» με μειωμένους επιδημιολογικούς δείκτες

 

MadameLeFo
0