Σε εξέλιξη θεραπείες & εμβόλια κατά του COVID-19

Σε εξέλιξη βρίσκονται θεραπείες και εμβόλια που θα καταπολεμούν τον COVID-19. Και η υποστήριξη για ταχεία ανάπτυξη και έγκριση αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπειών και εμβολίων κατά του COVID-19 είναι η κορυφαία προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ένα θέμα που καλείται ο Οργανισμός να επιτύχει για να προσφέρει βοήθεια στη διάσωση ζωών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μάθε τώρα όλες τις λεπτομέρειες.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, ο Οργανισμός έχει συνεργαστεί με πολλούς παρασκευαστές θεραπευτικών φαρμάκων και υπάρχουν αρκετές ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, προς το παρόν, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα που υποβλήθηκαν στον Οργανισμό, κανένα φάρμακο δεν έχει ακόμη αποδείξει αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη θεραπεία του COVID-19. Η ομάδα απόκρισης COVID-19 του EMA έχει έρθει σε επαφή με περίπου 40 παρασκευαστές θεραπευτικών φαρμάκων, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση των πιθανών θεραπειών.

Πιθανές θεραπείες κατά του COVID-19

COVID-19

Photo Credits: Gerd Altmann από το Pixabay

Μεταξύ των πιθανών θεραπειών για το COVID-19 που υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους έναντι της νόσου είναι:

Remdesivir (ερευνητική), lopinavir / ritonavir (που είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο ως φάρμακο κατά του HIV). Επίσης, η χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη (που επί του παρόντος έχουν εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο ως θεραπείες κατά της ελονοσίας και ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα). Οι συστηματικές ιντερφερόνες και ειδικότερα ιντερφερόνη βήτα (που είναι προς το παρόν είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας), και μονοκλωνικά αντισώματα με δραστικότητα έναντι συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος.

COVID-19

Photo Credits: Miguel Á. Padriñán από το Pexels

Ο EMA επικροτεί τη διεξαγωγή μεγάλων κλινικών δοκιμών, καθώς είναι απαραίτητες για τη δημιουργία των ισχυρών δεδομένων που είναι αναγκαία για την καθιέρωση αποδεικτικών στοιχείων για τα φάρμακα που λειτουργούν και, συνεπώς, για την παροχή κατάλληλων συμβουλών στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και των ασθενών και για τη λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων, όπως γνωστοποιείται από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ (CHMP).

Πιθανά εμβόλια κατά του COVID-19

COVID-19

Photo Credits: Anna Shvets από το Pexels

Ο Οργανισμός έχει επίσης συζητήσει με παρασκευαστές για δώδεκα πιθανά εμβόλια COVID-19. Δύο εμβόλια έχουν ήδη εισαχθεί σε κλινικές δοκιμές φάσης Ι, οι οποίες είναι οι πρώτες δοκιμές που απαιτούνται και δοκιμάζονται σε υγιείς εθελοντές. Γενικά, τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και της προηγούμενης εμπειρίας με τα χρονικά πλαίσια ανάπτυξης των εμβολίων, ο EMA εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος πριν το εμβόλιο κατά του COVID-19 είναι έτοιμο για έγκριση και διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καταστεί δυνατή η ευρεία χρήση. Η επαρκής παροχή δόσεων για την κάλυψη των αναγκών όλων των χωρών της ΕΕ πρέπει να προβλεφθεί προληπτικά.

COVID-19

Photo Credits: Tumisu από το Pixabay

Η ομάδα ανταπόκρισης του EMA θα συνεχίσει να αλληλοεπιδρά με τους παρασκευαστές για την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών ή εμβολίων κατά του COVID-19. Στόχος είναι να παρέχονται συμβουλές σχετικά με τις κανονιστικές απαιτήσεις, έτσι ώστε κάθε υποσχόμενο φάρμακο να μπορεί να διατεθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στους ασθενείς, αρχικά στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής και στη συνέχεια, μόλις εγκριθεί, στην αγορά.

More info

COVID-19

Photo Credits: Gerd Altmann από το Pixabay

  1. Όλα τα σχετικά έγγραφα, διατίθεται στον ιστότοπο του Οργανισμού www.ema.europa.eu
  2. Ο EMA διαθέτει μια σειρά μέτρων στήριξης. Μέτρα που μπορούν να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων. Αυτά τα μέτρα εκτός από τις ταχείες επιστημονικές συμβουλές περιλαμβάνουν το πρόγραμμα PRIME, την ταχεία αξιολόγηση και τις διαδικασίες χορήγησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους.
  3. Οι παρασκευαστές που εργάζονται σε φαρμακευτικά προϊόντα ή εμβόλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή πρόληψη του COVID-19 ενθαρρύνονται να έρθουν σε επαφή με τον Οργανισμό και να συζητήσουν το συντομότερο δυνατό τη στρατηγική τους για την παραγωγή αποδεικτικών στοιχείων στέλνοντας ένα email στο 2019-nCoV@ema.europa.eu. O EMA θα επανεξετάσει τις λαμβανόμενες προτάσεις και θα επικοινωνήσει με τους παρασκευαστές με τις πιο σχετικές προτάσεις για μια πρώτη συζήτηση.
  4. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του: www.ema.europa.eu.
COVID-19

Photo Credits: Gerd Altmann από το Pixabay

Πηγή:  Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0