Εγκρίθηκε το Avigan για ενδονοσοκομειακούς ασθενείς COVID-19

Το Avigan είναι η νέα ευοίωνη είδηση για τους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς COVID-19. Σήμερα, το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι το Συμβούλιο Φαρμάκων, με απόφαση του, ενέκρινε την εισαγωγή του φαρμακευτικού προϊόντος Avigan 200 mg για χορήγησή του σε 20 ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο COVID-19. Αυτοί οι ασθενείς, στη βάση των σχετικών πρωτοκόλλων, θα ενταχθούν στην κλινική μελέτη που πραγματοποιούν οι αρμόδιες Αρχές της Ιαπωνίας.

Avigan

Photo Credits: Anna Shvets από το Pexels

Το Avigan παράγεται στην Ιαπωνία και βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής. Οι ερευνητές το μελετούν για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπεία του ιού. Έτσι, το Συμβούλιο Φαρμάκων στην Κύπρο, ενέκρινε την εισαγωγή του φαρμακευτικού προϊόντος Avigan 200 mg. Θα χορηγηθεί σε 20 ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο COVID-19. Αυτοί οι ασθενείς, στη βάση των σχετικών πρωτοκόλλων, θα ενταχθούν στην κλινική μελέτη που πραγματοποιούν οι αρμόδιες Αρχές της Ιαπωνίας. Σχετικές ενέργειες για την ένταξη των 20 ασθενών στην κλινική μελέτη έγιναν σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιαπωνία.

Η αζιθρομυκίνη ή/και υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη

Avigan

Photo Credits: CDC από το Unsplash

Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά στην θεραπευτική αντιμετώπιση των εξωνοσοκομειακών ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 διατίθενται για συνταγογράφηση τα φάρμακα αζιθρομυκίνη ή/και υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη μέσω του Λογισμικού του ΓεΣΥ. Η διάθεση τους θα πραγματοποιείται από συγκεκριμένα φαρμακεία, μετά από συνταγογράφηση του ασθενούς από τον Προσωπικό Ιατρό. Μάλιστα, έγινε ρύθμιση ώστε τα φάρμακα να μεταφέρονται στους ασθενείς από εθελοντές, αφού πρέπει να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η χορήγηση των φαρμάκων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Οδηγιών που ετοίμασε η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Προσοχή: Μόνον για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Avigan

Photo Credits: Anna Shvets από το Pexels

Τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη έχουν εγκεκριμένες ενδείξεις για τη θεραπεία της ελονοσίας και για την αντιμετώπιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών. Η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει, επί του παρόντος, αποδειχθεί μέσα από μεγάλες κλινικές δοκιμές, για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, τα εν λόγω φάρμακα χορηγούνται για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 και όχι για την ίαση της νόσου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτά τα φάρμακα ενδέχεται να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά αν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Σημειώστε, ότι το φάρμακο αζιθρομυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό της κατηγορίας των μακρολιδίων. Χορηγείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Το Υπουργείο Υγείας προτρέπει το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των Προσωπικών Ιατρών, ειδικά όσον αφορά στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης συστήνει την σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας για την πρόληψη της μετάδοσης και της διασποράς του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Μάθε περισσότερα για τις θεραπείες και τα εμβόλια που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάνοντας κλικ εδώ 

Σε εξέλιξη θεραπείες & εμβόλια κατά του COVID-19

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0