Πως χειρίζεσαι τα τρόφιμα στην εποχή του κορωνοϊού 

Έχεις απορίες για τα τρόφιμα και πως τα χειρίζεσαι; Αναρωτιέσαι τί σχέση μπορεί να έχουν με τον κορωνοϊό; Ε, λοιπόν, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της πληροφόρησης μας, για τα τρόφιμα και τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, μάς δίνουν τις πιο χρήσιμες πληροφορίες. Κι όλα αυτά, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της Ελλάδος. Μάθε όλες τις λεπτομέρειες τώρα, για να βάλεις φρένο στην εξάπλωση του επιθετικού ιού. Έτσι θα προστατευθείς όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα. 

Photo Credits: Cottonbro από το Pexels

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νόσο COVID-19 του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζεται με τον νέο ιό SARS-CoV-2;

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η νέα νόσος του αναπνευστικού συστήματος COVID-19 οφείλεται σε μόλυνση από ένα νέο τύπο κορωνοϊού, του SARS-CoV-2. Οι τρόποι μετάδοσης της COVID-19 σχετίζονται στενά με αυτόν άλλων γνωστών κορωνοϊών. Οι διαφορετικοί τύποι κορωνοϊών συνήθως προκαλούν συμβατικά κρυολογήματα στους ανθρώπους. Επιπλέον, άλλοι κορωνοϊοί, όπως οι κορωνοϊοί SARS και MERS έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Τα κύρια όργανα στόχοι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στον άνθρωπο είναι τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος. Η πιο σημαντική μέθοδος μετάδοσης είναι η «μόλυνση με σταγονίδια», με την οποία οι κορωνοϊοί μεταφέρονται από ανθρώπους στον αέρα μέσω σταγονιδίων και στη συνέχεια εισπνέονται. Επίσης, παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλεννογόνου της μύτης, του στόματος ή των ματιών, και να οδηγήσουν σε μόλυνση.

Υπάρχουν άλλοι πιθανοί τρόποι μετάδοσης;

Photo Credits: Gerd Altmann από το Pixabay

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περιπτώσεις, οι οποίες να έχουν δείξει ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο τύπο κορωνοϊού με άλλο τρόπο, όπως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχουν επίσης γνωστές αναφορές για άλλους κορωνοϊούς σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται σε τρόφιμα ή σε επαφή με στεγνές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που πρόσφατα μολύνθηκαν με ιούς είναι παρόλα αυτά δυνατή, μέσω μολύνσεων με την αφή. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον, και εφόσον το άτομα που θα αγγίξει τις επιφάνειες θα αγγίξει μετά το στόμα, την μύτη ή τα μάτια του.

Πως μπορώ να προστατευθώ από τη μόλυνση με τον ιό από τα τρόφιμα;

Photo Credits: Από το Pexels

Με τα έως τώρα δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και οι κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.

Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;

Photo Credits: dtlpexmedia από το Pixabay

Οι κορωνοϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω  φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Μια επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλεννογόνο του στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη.

Γίνεται ο ιός ανενεργός με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων;

Όπως όλοι οι εγκαψιδιωμένοι ιοί στους οποίους το γενετικό υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους, έτσι και οι κορωνοϊοί είναι ευαίσθητοι σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως οι αλκοόλες ή οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες, που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον ιό ανενεργό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.

Απαιτούνται ειδικά προληπτικά μέτρα όσον αφορά στα πιάτα ή στα μαχαιροπήρουνα στις εγκαταστάσεις φροντίδας των ηλικιωμένων;

τρόφιμα

Photo Credits: Keegan Evans από το Pexels

Όλα τα συνήθη μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς για την προστασία από νοροϊούς ή ιούς της γρίπης στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, βοηθούν κατά της μετάδοσης της COVID-19.

τρόφιμα

Photo Credits: Elastic Compute Farm από το Pixabay

Μπορώ να μολυνθώ από τον SARS-CoV-2 από μολυσμένα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμορφωνόμαστε απόλυτα με τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων.

Πώς να προστατευθώ όταν πηγαίνω στην υπεραγορά για τρόφιμα;

Ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Γι’ αυτό και η “κοινωνική αποστασιοποίηση” αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.

τρόφιμα

Photo Credits: Anna Shvets από το Pexels

Και άλλες πρακτικές ιδέες για τα τρόφιμα 

Προτιμήστε να πηγαίνετε για ψώνια όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση.

Πάρτε αντισηπτικό μαζί σας.

Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τα χέρια σας και την λαβή του καροτσιού ή τα χερούλια του καλαθιού που θα χρησιμοποιήσετε.

Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αντί για μετρητά. Ακόμα καλύτερα, πληρώνετε εάν είναι δυνατό μέσω εφαρμογής (application) κινητού τηλεφώνου που εξασφαλίζει ανέπαφη χρέωση της βίζας.

Επίσης, χρησιμοποιήστε το δικό σας στυλό για να υπογράφετε τις αποδείξεις.

Photo Credits: Iva Balk από το Pixabay

Μόλις επιστρέψετε σπίτι, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας.

Αφού φορέσετε γάντια μιας χρήσης ή εφαρμόσετε απολυμαντικό στα χέρια σας, τοποθετήστε τα προϊόντα σε πάγκο ή τραπέζι που έχετε ήδη απολυμάνει.

Περάστε ένα πανί με απολυμαντικό ή με σαπουνάδα στις εξωτερικές συσκευασίες των προϊόντων πριν τα φυλάξετε στα ντουλάπια.

Εάν πρόκειται για διπλή συσκευασία (π.χ. σακούλι με δημητριακά προγεύματος μέσα σε συσκευασία από χαρτόνι), αφαιρέστε την εσωτερική συσκευασία και φυλάξτε αυτήν στο ντουλάπι και πετάξετε την εξωτερική.

Στο τέλος καθαρίστε την επιφάνεια του πάγκου/τραπεζιού με σαπουνάδα ή/και με απολυμαντικό.

τρόφιμα

Photo Credits: Cottonbro από το Pexels

Αν έχετε χρησιμοποιήσει τσάντα για ψώνια πολλαπλής χρήσης, μην ξεχάσετε να την πλύνετε εσωτερικά και εξωτερικά με νερό και σαπούνι.

Πως να προστατευθώ όταν παραγγέλνω τρόφιμα για παράδοση (delivery) στο σπίτι;

Πληρώσετε με κάρτα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί συναλλαγή με χρήση μετρητών. Δώστε οδηγίες όπως το άτομο που θα σας παραδώσει τα τρόφιμα να τα αφήσει έξω από την πόρτα και να φύγει. Αφού πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι (αν θέλετε φορέστε μετά και γάντια μιας χρήσης), παραλάβετε τις σακούλες/τα δοχεία με τα τρόφιμα και τοποθετήστε αυτά σε πάγκο/τραπέζι που έχετε ήδη απολυμάνει.

τρόφιμα

Photo Credits: James Oladujoye από το Pixabay

Αφαιρέστε τα τρόφιμα εντελώς από τα σακούλια/ τα δοχεία και τοποθετήστε αυτά σε πιάτα ή σε δικά σας δοχεία. Πετάξτε τα άδεια σακούλια/δοχεία. Καθαρίστε την επιφάνεια του πάγκου/τραπεζιού με σαπουνάδα ή/και με απολυμαντικό. Και ακόμη ένα μέτρο πρόληψης: Εάν θέλετε ζεστάνετε για λίγο το φαγητό πριν το καταναλώσετε, είτε σε κανονικό φούρνο, είτε σε φούρνο μικροκυμάτων, είτε σε κατσαρόλα, αναλόγως του είδους τροφίμου.

τρόφιμα

Photo Credits: Angelo Rosa από το Pixabay

Τα τρόφιμα με βάση το κρέας επιμολύνονται από τον κορωνοϊό;

Δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες ασθένειες που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων. Πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα.

Πρέπει να καταναλώνω φρούτα και λαχανικά;

τρόφιμα

Photo Credits: Conger design από το Pixabay

Η απλή απάντηση είναι ναι. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί. Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αν κάποιος θέλει να είναι πιο σχολαστικός:

τρόφιμα

Photo Credits: Jacqueline Sosa από το Pixabay

Επειδή ο SARS-CoV-2 προέρχεται από μια οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό. Όπως όμως έχει ήδη επισημανθεί, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών.

Πλένω και τις συσκευασίες;

τρόφιμα

Photo Credits: Esclphotograf από το Pixabay

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων σε πλαστικό, γυαλί και μέταλλο. Μετάδοση του ιού μέσω αυτής της οδού δεν έχει παρατηρηθεί. Αν αυτό δεν είναι πρακτικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού βγάλετε όλη τη συσκευασία (χαρτοκιβώτια και τους περιεκτές). Τέλος, αφού αποθηκεύσατε κατάλληλα τα τρόφιμα, πλύντε τα χέρια σας, τον πάγκο και άλλες επιφάνειες που αγγίξατε.

Photo Credits: Public Domain Pictures από το Pixabay

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;

Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής. Κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2. Ούτε να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης. Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.

τρόφιμα

Photo Credits: FreeGreatPicture.com

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία. Ανάμεσά τους είναι ο χαλκός, φυλλικό οξύ, σίδηρος, σελήνιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D. Δεν συνιστούμε κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο. Ενθαρρύνουμε όμως, την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Μάθε περισσότερα για την ισορροπημένη διατροφή και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κάνοντας κλικ εδώ

Κορωνοϊός: Βρες όλα τα “μυστικά” του τώρα

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0