Άρχισε ο σταδιακός εμβολιασμός με την 3η δόση

Άρχισε ο σταδιακός εμβολιασμός με την 3η δόση. Μιλάμε για τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης. Πώς θα γίνεται; Κάνε scroll και θα μάθεις όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. 

Εμβολιασμός κατά του COVID-19 (εικόνα αρχείου Γ.Τ.Π.)

Εάν οι γονείς σου ή οι παπούδες σου είναι πέραν των 86 χρόνων και έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα εδώ και έξι μήνες, τότε θα μπορούν να κάνουν και την τρίτη δόση. Πώς; Θα το δεις πιο κάτω…

Εμβολιασμός κατά του COVID-19, σε οίκο ευγηρίας (εικόνα αρχείου Γ.Τ.Π.)

Αναμένοντας την ρύθμιση της Πύλης Εμβολιασμού, ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να διευθετούν ραντεβού για εμβολιασμό με την 3η δόση εμβολίου κατά της COVID-19, με βάση ηλικιακά κριτήρια, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην εξυπηρέτηση των πολιτών ηλικίας 86 ετών και άνω μέσω των κέντρων εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walkin) από την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021. Για την ενισχυτική δόση θα χορηγούνται εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna), ανεξαρτήτως του εμβολίου που χορηγήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό.

Κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης

εμβολιασμός

Εμβολιασμός κατά του COVID-19, στο εμβολιαστικό κέντρο στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, Κύπρος (εικόνα αρχείου Γ.Τ.Π.)

Κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης για την 3η δόση θα λειτουργούν στα πιο κάτω σημεία, από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι:

Επαρχία

Κέντρο Εμβολιασμού

Λευκωσία

Κρατική Έκθεση, Κέντρο Β’

Κέντρο Υγείας Λατσιών

Λεμεσός

Σπύρος Κυπριανού, Κέντρο Β’

Κέντρο Υγείας Λινόπετρας

Λάρνακα

Λιμάνι, Κέντρο Β’

Πάφος

Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Αμμόχωστος

Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Επαρκείς ποσότητες εμβολίων

εμβολιασμός

Εμβολιασμός κατά του COVID-19, σε οίκο ευγηρίας (εικόνα αρχείου Γ.Τ.Π.)

Τονίζεται πως το Υπουργείο Υγείας έχει μεριμνήσει και έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για όλους όσους θα επιλέξουν να εμβολιαστούν με 3η δόση. Συνεπώς, προτρέπονται οι πολίτες να προσέρχονται όλες τις ώρες λειτουργίας των Κέντρων, ώστε να περιορίζεται η ώρα αναμονής τους στο Εμβολιαστικό Κέντρο και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν έγγραφο ταυτοποίησης (Ταυτότητα, Διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κ.τ.λ.).

εμβολιασμός

Εμβολιασμός σε οίκο ευγηρίας (εικόνα αρχείου Γ.Τ.Π.)  

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με την προσέλευση που θα παρατηρείται, η ηλικία των δικαιούχων θα μειώνεται σταδιακά. Γι’ αυτό καλό θα είναι να παρακολουθείς τις ανακοινώσεις που θα εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας με τις ηλικιακές ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα.

Ποιοί δικαιούνται την ενισχυτική δόση 

εμβολιασμός

Εμβολιασμός κατά του COVID-19, σε οίκο ευγηρίας (εικόνα αρχείου Γ.Τ.Π.)

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση είναι όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα (εμβολιασμός με τη 2η δόση του εμβολίου) μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα που ανακοινώνεται κάθε φορά. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι ηλικίας 86 ετών και άνω, αλλά δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από τον εμβολιασμό τους με τη 2η δόση, δεν μπορούν να λάβουν την 3η δόση σ’ αυτή την φάση.

εμβολιασμός

Εμβολιασμός σε οίκο ευγηρίας (εικόνα αρχείου Γ.Τ.Π.)

Τέλος, σημείωσε ότι δυνατότητα διευθέτησης ραντεβού για την 3η δόση μέσω της Πύλης Εμβολιασμού αναμένεται να υπάρχει στις αρχές Οκτωβρίου και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Έγκαιρη θωράκιση απέναντι στη Γρίπη Α

εμβολιασμόςΤαυτόχρονα, στοχεύοντας στην έγκαιρη θωράκιση απέναντι στη Γρίπη Α, αρχίζει τον Οκτώβριο ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων. Με γνώμονα την έγκαιρη θωράκιση του ευάλωτου πληθυσμού των ηλικιωμένων από τις εποχικές λοιμώξεις, ενόψει του χειμώνα, το Υπουργείο Υγείας προχωρά από τις αρχές Οκτωβρίου στον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των πολιτών κατά της Γρίπης Α.

εμβολιασμόςΟ εμβολιασμός κατά της Γρίπης Α θα γίνεται στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών και αναμένεται να αρχίσει τις πρώτες ημέρες Οκτωβρίου. Η διανομή των εμβολίων στους Προσωπικούς Ιατρούς θα γίνει μέσω της διαδικασίας που εφάρμοσε από την περσινή χρονιά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

εμβολιασμός

 

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας έτυχε ενημέρωσης για το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των συνολικά 180,000 εμβολίων που παραγγέλθηκαν, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 25,000 σε σύγκριση με εκείνον του 2020. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 60,000 εμβόλια και αναμένεται η παραλαβή 2ης παρτίδας 50,000 εμβολίων εντός της εβδομάδας. Τα υπόλοιπα θα παραλαμβάνονται τμηματικά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

εμβολιασμός

Εμβολιασμός στο εμβολιαστικό κέντρο στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, Κύπρος (εικόνα αρχείου Γ.Τ.Π.)

MadameLeFo