“Σχεδιάζουμε” το γιορτινό τραπέζι

H καλή νοικοκυρά πριν… πεινάσει μαγειρεύει! Γι’ αυτό, λοιπόν, για να πάνε όλα καλά με τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι και να μην έχετε εκπλήξεις, προγραμματιστείτε από σήμερα. Μην ξεχνάτε ότι, για την απόλυτη επιτυχία χρειάζεται ακρίβεια, πειθαρχεία και κυρίως προγραμματισμός – και θα το απολαύσετε.

Από τη Λένα Τσουκαλά

γιορτινό τραπέζι

Προετοιμαστείτε σωστά για το γιορτινό τραπέζι!

Εάν προτίθεστε να μαγειρέψετε για το γιορτινό τραπέζι, τη σωτήρια λύση θα μας δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την παραμονή όσο και την ημέρα των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό σήμερα, θα σας δώσουμε τις πιο χρήσιμες συμβουλές, και όλα θα κυλήσουν ομαλά!

Ετοιμάστε το μενού

Καταγράψτε εκ των προτέρων τις επιλογές σας, για όλα τα γεύματα που σχεδιάζετε να ετοιμάσετε στο διάστημα των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα ποτά, τα πρωινά και τα σνακ. Αν ξεκινήσετε από σήμερα με αυτήν την τακτική, θα έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, για να εξετάσετε νέες ιδέες, να αναζητήσετε άλλες συνταγές και να αλλάξετε γνώμη ή να τροποποιήσετε τα μενού ανάλογα με τις περιστάσεις ή τον αριθμό των φιλοξενουμένων. Ο χρόνος που απαιτείται στην κουζίνα, για την προετοιμασία του φαγητού της οικογένειας και των φίλων προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση, αλλά συχνά αυτή η χαρά μπορεί να μετατραπεί σε εξουθένωση, και να χάσετε τη χαρά της παρέας. Ωστόσο μην ανησυχείτε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να γλιτώσετε από την πίεση της χριστουγεννιάτικης προετοιμασίας και εκτός του ότι θα πάρετε τον τίτλο της master chef, θα μπορέσετε κι εσείς να απολαύσετε τους καλεσμένους σας και τις δημιουργίες σας.

Βάλτε τα όλα σε τάξη

 • Πρέπει να έχουμε σε τάξη όλα τα απαραίτητα υλικά που απαιτούνται για το χριστουγεννιάτικο μαγείρεμα. Το σημαντικότερο είναι να βρίσκονται μπροστά μας.
 • Πρώτα απ’ όλα, επιλέξτε ποιες συνταγές θα ακολουθήσετε για τα φαγητά και τα γλυκά. Απαριθμήστε όλα τα συστατικά που θα χρειαστείτε για όλα όσα αποφασίσατε να ετοιμάσετε. γιορτινό τραπέζι
 • Βοηθήστε τον εαυτό σας όταν πρόκειται να μαγειρέψετε, πλένοντας όλα τα λαχανικά και τα ξερά φρούτα (όπως π.χ. σταφίδες) μόλις τα αγοράζετε. Σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα και διπλώστε τα μέσα σε χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσετε. Φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία.
 • Σήμερα κιόλας, αποφασίστε το είδος του κρέατος (π.χ. χοιρινό για γκάμον ή γαλοπούλα) που θα προτιμούσατε να μαγειρέψετε. Αφού πάρετε την τελική απόφασή σας, αγοράστε το κρέας ή το πουλερικό της αρεσκείας σας. γιορτινό τραπέζι
 • Ασχοληθείτε με τα παρελκόμενα υλικά που θα χρειαστείτε όπως μπέικον, λουκάνικα, είδος γέμισης, λαχανικά. Υπολογίστε τις ανάλογες ποσότητες, σύμφωνα με το βάρος του κρέατος και τον αριθμό των καλεσμένων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
 • Αγοράστε λοιπόν τα λουκάνικα, το μπέικον και οποιαδήποτε άλλη γαρνιτούρα χρειαστείτε.
 • Το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα αφήστε τα για την παραμονή των Χριστουγέννων.
 • Επειδή οι πατάτες αποτελούν τη μεγαλύτερη σε βάρος προμήθεια για τις γιορτές, αγοράστε αρκετές για να μην ξεμείνετε!
 • Αν κάνετε μόνοι τις προμήθειες, τόσο για κρασιά και ποτά, όσο και για αναψυκτικά, μην τ’ αφήσετε για την παραμονή των Χριστουγέννων, αγοράστε τα σήμερα, για να είστε πλήρως εφοδιασμένοι.

Μια γαλοπούλα, αλλά ποια γαλοπούλα;

Το βασικό έδεσμα των εορτών είναι η παραδοσιακή γαλοπούλα. Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε νωπή γαλοπούλα θα πρέπει να προσέξετε να μην έχει ανεπτυγμένες μυϊκές μάζες, ούτε δερματικές αλλοιώσεις. γιορτινό τραπέζιΕπιπλέον, το κρέας δεν θα πρέπει να είναι μελανό, πρασινωπό ή κάκοσμο στις περιοχές της κοιλιάς, του λαιμού, του εσωτερικού των μηρών ή τις μασχάλες. Τέλος, δεν θα πρέπει να υπάρχει γλοιώδες επίστρωμα στην επιφάνεια του δέρματος της και στις εσωτερικές κοιλότητες. Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε κατεψυγμένη γαλοπούλα θα πρέπει να προσέξετε ώστε να είναι συσκευασμένη αεροστεγώς και να φέρει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενδείξεις. Η σύστασή της θα πρέπει να είναι συμπαγής και σκληρή, ενώ δεν θα πρέπει να έχει υποστεί απόψυξη και επανάψυξη. Αυτό μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε αν φέρει κρυστάλλους πάγου, δυσάρεστη οσμή, εκδορές και ορροαιματηρά υγρά. Σημειώστε, ότι η θερμοκρασία συντήρησης αυτών των τροφίμων γενικότερα είναι οι -88ο C.

Μαγειρέψτε εκ των προτέρων

 • Γλυκά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα και χριστουγεννιάτικα κέικ, μπορούν να ετοιμαστούν από σήμερα (εάν δεν τα φτιάξατε ήδη), αφού τρώγονται κρύα και διατηρούνται αρκετά.γιορτινό τραπέζι
 • Φαγητά: Διάφορες πίτες που μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη, και να ψηθούν στο χρόνο που θέλουμε. Ορισμένα συνοδευτικά και σαλάτες μπορούν επίσης να ετοιμαστούν μια δυο μέρες νωρίτερα.

Οι “δουλειές” της Παραμονής

 • Προσπαθήστε να έχετε ολοκληρώσει τα ψώνια σας όσο γίνεται νωρίτερα, ώστε να μείνει ελεύθερος χρόνος για να πραγματοποιήσετε τις πιο κάτω προετοιμασίες.
 • Κάντε τη γέμιση, προετοιμάστε και γεμίστε το πουλερικό σας. Βάλτε το πουλερικό στο ταψί που θα το ψήσετε, σκεπάστε το για να μην είναι ακάλυπτο και την άλλη μέρα θα είναι έτοιμο για να το ψήσετε στο φούρνο.γιορτινό τραπέζι
 • Ετοιμάστε τη γέμιση του πουλερικού, κόψτε το μπέικον και κάντε όλη τη απαραίτητη προετοιμασία των λαχανικών (πλύσιμο, σούρωμα, κόψιμο).

Ναι στην έρευνα αγοράς

Εάν το επιτρέπει ο χρόνος σας, φροντίστε να επισκεφθείτε αρκετά διαφορετικά καταστήματα τροφίμων και ενημερωθείτε για τις τιμές της αγοράς. Σκεφθείτε το σαν μια αφορμή για μια βόλτα στην πόλη. Με τον τρόπο αυτόν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταφέρετε να επιλέξετε όχι μόνο φθηνά αλλά και ποιοτικά τρόφιμα. γιορτινό τραπέζιΒέβαια, στην εποχή μας, θα βρείτε τις τιμές και μέσω Ίντερνετ, αφού οι περισσότερες υπεραγορές μας στέλνουν τα ηλεκτρονικά φυλλάδια των προσφορών τους. Και έτσι, γλυτώνετε χρόνο και ενημερώνεστε σφαιρικά απ’ την άνεση του καναπέ σας, πριν βγείτε για ψώνια!

Ψωνίστε με σύνεση

Οι ημέρες των γιορτών είναι – η τουλάχιστον πρέπει – να αποτελούν περίοδο χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι ολιγοήμερες διακοπές επιτρέπουν την ορθότερη κατανομή του ελεύθερου χρόνου. Επομένως, ως… πιστοί και φιλότιμοι καταναλωτές φροντίστε για τα εξής:

 • Καταρχήν, αποφύγετε να ψωνίσετε τα απαραίτητα την τελευταία στιγμή. Κατά έναν ακατανόητο τρόπο, οι περισσότεροι έχουμε την τάση να δημιουργούμε ουρές στις υπεραγορές, προκαλώντας σύγχυση και εκνευρισμό σε μας τους ίδιους και στους γύρω τους.γιορτινό τραπέζιΚάτι τέτοιο καλό θα είναι να αποφεύγεται. Ψωνίστε σήμερα, ώστε να έχετε το χρόνο να διαλέξετε με ηρεμία και ασφάλεια τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι.
 • Προτιμήστε τα καταστήματα απ’ όπου ψωνίζετε ή από τα οποία επισκέπτεστε συχνά. Ιδίως όσον αφορά το κρέας, τα πράγματα είναι πάντοτε ρευστά και σίγουρα το κρεοπωλείο της γειτονιάς σας είναι πιο σίγουρη λύση από ένα κατάστημα που δεν γνωρίζετε.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Αυτά είναι και δικά σας Χριστούγεννα, επίσης. Ίσως έχετε αφήσει κάποια χρονικά διαστήματα και για εσάς, στο χρονικό πλάνο που σχεδιάσατε, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ικανοποιητικός ο χρόνος. Υπολογίστε και λίγο ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια ή με την ολοκλήρωση του μαγειρέματος. Έτσι δεν θα χρειαστεί να σερβίρετε το φαγητό καυτό, θα προλάβετε να ετοιμαστείτε και θα πάρετε ένα ποτάκι πριν κάτσετε στο τραπέζι!

Καλά Χριστούγεννα!

 

Μάθετε περισσότερα για την διατροφή των γιορτών, κάνοντας κλικ εδώ

Έρχονται Χριστούγεννα… προσέξτε το βάρος σας