Η Διαλειμματική νηστεία 16/8 είναι ένα μοντέλο νηστείας / διατροφής όπου μειώνουμε το χρονικό πλαίσιο στο οποίο τρώμε τα γεύματα και τα σνακ μας μέσα στην ημέρα σε 8 ώρες και τις υπόλοιπες 16 ώρες υπάρχει διακοπή από όλα των είδη τροφής. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι μόνο σημαντικό να τρώμε σε ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο… Η διατροφή μας πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Εάν π.χ. τρως πρόγευμα στις 10π.μ. τότε το τελευταίο γεύμα της μέρας πρέπει να είναι στις 6μ.μ.. Διαφορετικά, μπορείς να αποφύγεις το πρόγευμα, να φας ένα φρούτο ή ένα σνακ στις 12 το πρωί π.χ. ξηρούς καρπούς ή ένα χυμό καρότο, μήλο, σέλινο και ginger. Και τέλος, να φας βραδινό στις 8 το βράδυ. Τις ώρες τις νηστείας όμως, δικαιούσαι μόνο νερό, τσάι ή καφέ (χωρίς ζάχαρη ή γάλα καρύδας κ.λ.π.).
Υπάρχουν πολλές έρευνες για την θετική επίδραση της διαλειμματικής νηστείας. Ανάμεσα σε άλλα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει σε απώλεια σωματικού λίπους, σε ρύθμιση των σακχάρων και της ινσουλίνης και βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Επίσης η διαλειμματική νηστεία έχει συσχετιστεί με βελτίωση της αποτοξινωτικής δράσης του οργανισμού, μείωση των φλεγμονών και βελτίωση της πέψης.
Αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις την διαλειμματική νηστεία 16/8 είναι καλό να σκεφτείς τα πιο κάτω:
♥ Αν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι καλό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις την διαλειμματική νηστεία.
♠ Εάν παίρνεις φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη, έχεις χαμηλή πίεση, είσαι έγκυος ή θηλάζεις ή έχεις ιστορικό διατροφικών διαταραχών τότε δεν είναι ασφαλές να κάνεις διαλειμματική νηστεία.
♥ Είναι πιθανόν τις πρώτες μέρες που θα ξεκινήσεις την διαλειμματική νηστεία να αισθάνεσαι πείνα, κούραση ή λίγη αδυναμία. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα συμπτώματα περνούν εύκολα. Εάν όμως αυτά παραμείνουν έντονα μετά από μερικές μέρες τότε πιθανόν να μην σου ταιριάζει αυτού του τύπου η διατροφή.
♥ Μπορείς να ξεκινήσεις σιγά σιγά π.χ. αρχικά με πλάνο 14/10 και να μεγαλώνεις το διάστημα της νηστείας σου σταδιακά στο 16/8. Αυτό σημαίνει να ξεκινήσεις από 14 ώρες νηστεία και 10 ώρες «παράθυρο» για γεύματα. Για παράδειγμα να τρως πρόγευμα η ώρα 10 π.μ., βραδινό η ώρα 8 μ.μ. και μετά το βραδινό μόνο νερό ή τσάι, και μετά από μερικές μέρες να προχωρήσεις στις 16 ώρες νηστείας.
♥ Όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι μόνο σημαντικό να τρώμε σε ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο, αλλά η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη. Θα πρέπει λοιπόν η διατροφή να είναι πλούσια σε λαχανικά, φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες όπως όσπρια, κοτόπουλο, ψάρι και αυγό, πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγουμε την ζάχαρη, τις επεξεργασμένες τροφές με συντηρητικά, και τα πολλά σνακ!
♥ Κατά τις ώρες της νηστείας θα σε βοηθήσει να πίνεις τσάι από βότανα. Να θυμάσαι όμως ότι ακόμα και αυτού του τύπου τσάγια μας αφυδατώνουν, έτσι είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεις ικανοποιητική ποσότητα νερού π.χ. 1.5-2 λίτρα ημερησίως ανάλογα με το φύλο και την φυσική σου δραστηριότητα.
♥ Για να δεις καλύτερα αποτελέσματα στην βελτίωση του μεταβολισμού συνδύασε την διαλειμματική νηστεία 16/8 με άσκηση.
♠ Για να ενισχύσεις την καύση λίπους μην τρως συνεχώς σνακ. Καλύτερα να περιοριστείς σε 1 φρούτο και 1 άλλο σνακ μεταξύ των 2 κυρίων γευμάτων σου.
♥ Επίλεξε ένα διατροφικό πλάνο που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου. Ακόμα και αν δυσκολευτείς και δεν ακολουθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα την διαλειμματική νηστεία προσπάθησε να αποφύγεις να τρως αργά το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας γεύματα ή σνακ.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.healthline.com/nutrition/16-8-intermittent-fasting#getting-started
Φωτογραφίες: Αρχείο www.Canva.com
H Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
https://nutritioncanheal.com/el/
https://www.facebook.com/profile.php?id=753992717
και https://www.instagram.com/nutritioncanheal/
Έλλειψη βιταμίνης Δ αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα
Tags: beverages, calorie-free, foods list, intermittent fasting, meal plan, nutrient-rich foods
Ξέρεις τις υγρές θερμίδες; Όχι; Κι όμως, υπάρχουν… Κάνε scroll…
Ψυχολογική τηλεφροντίδα; Τί είναι αυτό; Είναι η υπηρεσία ψυχολογικής τηλεφροντίδας…
O Υπουργός Υγείας καλεί τους νέους να είναι προσεχτικοί με…