Πάρτυ, γάμος, βάφτιση; Θες έγκριση για τη… διοργάνωση 

Πάρτυ, γάμος, βάφτιση, γενέθλια; Mπορεί να το άκουσες στις ειδήσεις, αλλά δεν το έλαβες σοβαρά υπόψην σου… Έχουμε και λέμε λοιπόν: Από δω και πέρα και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2021 για να οργανώσεις ένα πάρτυ στο σπίτι σου, και να έχεις πάνω από 50  καλεσμένους, πρέπει να πάρεις έγκριση από το Υπουργείο Υγείας. Ναι… Γι’ αυτό μάθε πιο κάτω όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες και για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων… 

Πάρτυ,

Photo credits: fauxels from Pexels

Σε συνέχεια του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, Αρ. 39, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2020, που καθορίζει τον μέγιστο αριθμό για συγκεντρώσεις σε σπίτια ή/και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους συνάθροισης στα 50 άτομα ανά οικία/ομάδα, και λόγω αιτημάτων από πολίτες, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα εξής:

 • Επιτρέπεται η διοργάνωση γεύματος/δείπνου βάφτισης ή γάμου σε οικίες με τη συμμετοχή πέραν των 50 ατόμων νοουμένου ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης θα υποβάλλουν σχετικό αίτημα και θα εξασφαλίζουν έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.
Πάρτυ

Photo credits: Ash Dowie on Unsplash

 • Για την εξασφάλιση έγκρισης, θα πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση director@mphs.moh.gov.cy, αποδεικτικό στοιχείο (πρόσκληση, κ.τ.λ.), στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης. Παράλληλα, θα πρέπει να δηλώνονται τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, καθώς και ο αριθμός των προσκεκλημένων.
Πάρτυ

Photo credits: Olya Kobruseva from Pexels

 • Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα και οι κατευθυντήριες οδηγίες σύμφωνα με το σχετικά πρωτόκολλα που διέπουν τη διεξαγωγή γάμων και βαφτίσεων σε χώρους εστίασης, που θα δίνονται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

 

Στα 50 άτομα ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις σε σπίτια

και υποστατικά ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης

Με σκοπό να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις κοινωνικής φύσης, που προάγουν την έντονη κοινωνική συναναστροφή, και να ελεγχθούν οι επαφές, περιορίζοντας έτσι τη μετάδοση του ιού, το Υπουργικό Συμβούλιο, ημερ. 21 Αυγούστου 2020, όρισε ως ανώτατο όριο προσώπων που μπορούν να συναθροίζονται σε οικίες και υποστατικά ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης τα 50 άτομα. Σύμφωνα με τα περιστατικά που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιώνεται η ανησυχία ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις αποτελούν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου διασποράς του ιού εντός της κοινότητας. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που εντοπίζονται στην κοινότητα, δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης και προκαλεί εμπόδια στην προσπάθεια για έγκαιρη παρέμβαση και διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Πάρτυ με… όρους και… εγκρίσεις

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, μόνο με εξασφάλιση έγκρισης η διοργάνωση γάμου ή βάφτισης σε σπίτια με πέραν των 50 ατόμων

Πάρτυ

Photo credits: Amy Shamblen on Unsplash

Ως εκ τούτου, και με την έκδοση σχετικού Διατάγματος που θα καθορίζει την ημερομηνία έναρξης του μέτρου και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, ο επιτρεπόμενος μέγιστος αριθμός των 50 ατόμων θα πρέπει να τηρείται σε συναθροίσεις όπως είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

 • Πάρτι γενεθλίων (παιδιών ή ενηλίκων) σε οικίες, παιδότοπους, πάρκα, κ.ο.κ., πλην εκείνων που διοργανώνονται σε χώρους εστίασης,
 • Πάρτι στην παραλία, σε πισίνα (ιδιωτική ή δημόσια), γιοτ/κότερο,
 • Ιδιωτικά πάρτι σε οικίες,
 • Δεξιώσεις / Cocktail σε οικίες ή άλλα υποστατικά, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης,
 • Γεύμα / Δείπνο σε οικίες,
 • Μνημόσυνα,
 • Οικογενειακές / Φιλικές συναθροίσεις σε οικίες,
 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικές εκθέσεις, κοκ, πλην εκείνων που διοργανώνονται σε υπαίθρια αμφιθέατρα ή κλειστά θέατρα,
 • Διαγωνισμοί,
 • Εκδηλώσεις πολιτιστικών, αθλητικών, ή άλλης μορφής συλλόγων και σωματείων εκτός χώρων εστίασης, και/ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης που προάγει τη συγκέντρωση και την επαφή μεγάλου αριθμού ατόμων ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα πιο κάτω παραδείγματα

 1. Στην περίπτωση εγκαινίων έκθεσης ζωγραφικής, κατά τη διάρκεια του cocktail/δεξίωσης, δεν επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότερα από 50 άτομα την φορά. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι στον χώρο της έκθεσης θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή μέχρι 50 άτομα.
 2. Στην περίπτωση διοργάνωσης συνεδρίου και ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να βρίσκονται στον χώρο σε περίπτωση που θα προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail, είναι 50 άτομα την φορά.

Photo credits: Paola Vasquez from Pexels

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές του πάρτυ, της εκδήλωσης ή/και οι υπεύθυνοι του υποστατικού πρέπει να τηρούν λίστα με τα στοιχεία των παρευρισκόμενων. Μάλιστα, αυτή η λίστα πρέπει να παραδίδεται στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας για διευκόλυνση της ιχνηλάτησης, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.

MadameLeFo
0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop