Παίξε… άμυνα στον χειμώνα

Παίξε… άμυνα στον χειμώνα… Φρόντισε να λάβεις σοβαρά υπόψη σου τα προληπτικά μέτρα που σου προτείνουμε… Και θα καταφέρεις να ενισχύσεις τον οργανισμό σου κατά των κρυολογημάτων.

άμυνα στον χειμώνα

Πως θα ενισχύσεις τον οργανισμό σου 

Το κρύο φέρνει μαζί του πάντα συνάχι, βήχα, φταρνίσματα… κρυολογήματα. Είμαστε λοιπόν στο έλεός τους; Όχι βέβαια. Υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να παραμείνουμε υγιείς και τον χειμώνα. Τώρα τον χειμώνα εκτός από τις πιο δημοφιλείς αρρώστιες του κρύου (το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη), βρίσκονται σε έξαρση οι λοιμώξειςτου ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι για παράδειγμα η λαρυγγίτιδα, η ιγμορίτιδα, η βρογχίτιδα… με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

άμυνα στον χειμώνα

Το να μην προσβληθούμε από κάποια ασθένεια δεν είναι μόνο θέμα τύχης αλλά και σωστών κινήσεων. Η σωστή διατροφή, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η σωματική άσκηση, ο περιορισμός του καπνίσματος είναι ορισμένα από τα μέτρα για να παραμείνεις υγιής και να μην επιτρέψεις και αυτό τον χειμώνα στα μικρόβια και στους ιούς να κάνουν πάρτι εις βάρος σου!

Άλλαξε τρόπο ζωής

άμυνα στον χειμώναΠρώτα πρώτα… ύπνος! Άρχισε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Έρευνες έδειξαν ότι ανεπαρκείς ώρες ύπνου μειώνουν την ικανότητα αντίδρασης του αμυντικού συστήματος κατά 25%. Το περιβάλλον, τόσο του σπιτιού όσο και των εξωτερικών χώρων, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των πνευμόνων μας. Ο βασικός υπεύθυνος, ο καπνός, όχι μόνο ερεθίζει τη βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού, αλλά «ρίχνει» και την άμυνα του οργανισμού. Επομένως, αν το κόψιμο του τσιγάρου φαντάζει άθλος του… Ηρακλή, ο περιορισμός του αριθμού των τσιγάρων επιβάλλεται…

Το στρες μας αρρωσταίνει

άμυνα στον χειμώναΤο άγχος είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να βγάλει νοκ άουτ το αμυντικό μας σύστημα. Επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν πως, αν στη ζωή σου συνέβησαν διάφορα τραυματικά γεγονότα που σου προξενούν στρες (π.χ. αρρώστιες, διαζύγιο, απώλεια εργασίας κ.ά.), και είσαι ταλαιπωρημένη ψυχικά, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθείς από κοινό κρυολόγημα ή από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το πρώτο σημάδι του υπερβολικού άγχους είναι η ένταση στις ωμοπλάτες που προκαλεί ενοχλήσεις στον λαιμό και πονοκέφαλο. Το να μάθουμε να χαλαρώνουμε είναι το καλύτερο αντίδοτο για το αμυντικό μας σύστημα.

Περιόρισε καφέ και ποτό

άμυνα στον χειμώναΑρκετοί προτείνουν ένα ζεστό γάλα με κονιάκ για να καταπολεμηθεί το κρυολόγημα… Κι όμως, αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να «νικήσει» τους ιούς. Ίσα ίσα καταπονεί το συκώτι, αφυδατώνει τον οργανισμό και μειώνει τη δράση ορισμένων αντιοξειδωτικών βιταμινών -όπως Α, Β και C- σημαντικών για το αμυντικό σύστημα. Προσπάθησε να καταναλώνεις και λιγότερους καφέδες. Κι αυτό γιατί όχι απλά δεν βοηθούν, αλλά από ένα σημείο και μετά σε κάνουν υπερβολικά νευρικούς, πράγμα που αντιβαίνει στα όσα αναφέρθηκαν περί άγχους, χαλάρωσης και αμυντικού συστήματος.

άμυνα στον χειμώνα

Αντί για καφέ και αλκοόλ πίνε άφθονο νερό που «καθαρίζει» τον οργανισμό και έτσι αποβάλλονται πιο εύκολα οι τοξίνες. ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ: Ένας ενήλικος θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Πες ΝΑΙ στη μεσογειακή διατροφή

Οι ενδεδειγμένες τροφές για την περίοδο του χειμώνα είναι οι πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, σπανάκι, ακτινίδια, λάχανο, πατάτες), βιταμίνη Β (μαγιά μπίρας, σόγια, ρύζι ολικής αλέσεως δημητριακά, καρύδια) και βιταμίνη Α (συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, γλυκές πατάτες). Η πιο κατάλληλη διατροφή είναι η μεσογειακή, που περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί), πολλά φρούτα και λαχανικά, και όχι πρωτεΐνες και ζωικά λίπη. Μιλάμε για μια διατροφή που συνδυάζει έτσι τις τροφές ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πέψη.

άμυνα στον χειμώνα

Όσον αφορά στις προστατευτικές ιδιότητες της βιταμίνης C κατά του κρυολογήματος, έρευνες απέδειξαν ότι προστατεύει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θεραπεύει αν ο οργανισμός προσβληθεί από κάποιον ιό.

Κάνε γυμναστική

Το κρύο είναι γεγονός ότι μας κάνει πιο «τεμπέληδες» και διώχνει οποιαδήποτε σκέψη για φυσική δραστηριότητα ή ακόμα και για έναν περίπατο. Όμως ο οργανισμός έχει ανάγκη από κίνηση για να διώξει γρήγορα τις συσσωρευμένες τοξίνες και να λειτουργήσει καλύτερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γυμναστικής φαίνονται όταν την κάνουμε σωστά και τακτικά, χωρίς όμως να ξεπερνάμε τα όριά μας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

 

Μάθε ποιές βιταμίνες θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το κρύο και τις ιώσεις του χειμώνα ⇓

Βιταμίνες: Οι απαραίτητες του χειμώνα

 

MadameLeFo