Ο Σεπτέμβριος λέγεται και τρυγητής (αλλά και ο Οκτώβρης), καθώς είναι οι μήνες των σταφυλιών και του τρύγου. Ο μούστος, που προκύπτει από τη σύνθλιψη των σταφυλιών, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ευεργετικών για την υγεία μας τροφών. Ο μούστος, το ζουμί των σταφυλιών, παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού τους και μπορεί να είναι λευκωπός έως κοκκινωπός, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Από το μούστο προκύπτει το κρασί, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως το πετιμέζι (ΕΨΗΜΑ), ο π(π)αλουζές (η μουσταλευριά) και ο σιουσιούκος.
Ο μούστος περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, φαινόλες. Ουσιαστικά, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και από μέταλλα περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, ο μούστος έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.Τα πιο συνηθισμένα Κυπριακά εδέσματα γλυκά από μούστο, είναι ο παλουζές και ο σιουσιούκος. Το έψημα, μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, να χρησιμοποιηθεί ως ποτό (π.χ. 1 κουταλάκι (κ/κι) του γλυκού έψημα – 3 κουταλάκια παγωμένο νερό, μόνο 16.5 θερμίδες). Επιπλέον, μπορεί να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι και παγωτά. Να θυμάσαι: 4 κουταλάκια έψημα περιέχει 66 θερμίδες, 16 γρ. υδατάνθρακα και αντιστοιχεί με ένα ισοδύναμο φρούτου.Ο π(π)αλουζές (μουσταλευριά) είναι μια παραδοσιακή κρέμα που φτιάχνεται με μούστο και δένει με αλεύρι ή νισεστέ όταν ο μούστος ελαττωθεί με το βρασμό τόσο ώστε να γίνει αρκετά γλυκός, περίπου το μισό της αρχικής ποσότητας (Κυθραιώτου 2013, 58) και αρωματίζεται με κιούλι (αρμπαρόριζα), μαστίχα ή βανίλια. Η καλύτερη εποχή που φτιάχνεται ο π(π)αλουζές (μουσταλευριά), είναι τώρα τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, όταν τα σταφύλια είναι πολύ πιο γλυκά.
Η θρεπτική αξία του π(π)αλουζέ, αυτού του γλυκού εδέσματος, είναι υψηλή. Κι αυτό γιατί συνδυάζει την υψηλή θρεπτική αξία του μούστου που προέρχεται από το σταφύλι τόσο εξαιτίας των αντιοξειδωτικών του, των βιταμινών Α, B, C, φυτικών ινών και σιδήρου καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου. Η θρεπτική αξία του π(π)αλουζέ δεν είναι μόνο υψηλή εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που έχουν τα σταφύλια, αλλά και λόγω των συστατικών των προϊόντων που συχνά τον συνοδεύουν, όπως το σουσάμι, η κανέλα και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα. Το σουσάμι περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο. Η κανέλα βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ τα καρύδια έχουν τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτοστερόλες.
ανά μερίδα 180 γρ.
ανά 100γρ.
Ενέργεια, kcal
Υλικά
6 ποτήρια μούστο,
1 φλ. αλεύρι,
100 γρ. αμύγδαλα,
1-2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα,
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα.
Εκτέλεση
♦ Βάζουμε σε καυτό νερό τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Καθαρίζουμε με τα χέρια το εξωτερικό περίβλημα τους. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και στη συνέχεις τα χτυπάμε στο μπλέντερ ελαφρώς, για να μειωθεί ο όγκος τους.
♦ Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 5 από τα 6 ποτήρια μούστο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
♦ Σ’ ένα μπολ βάζουμε το 1 ποτήρι μούστο (κρύο) που έμεινε και ανακατεύουμε μ’ ένα σύρμα το αλεύρι. Προσπαθούμε να μην μείνουν σβολάκια, και να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
♦ Τότε, ρίχνουμε το χυλό από το αλεύρι στη κατσαρόλα με τον ζεστό μούστο και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει.
♦ Εάν έκανε σβωλάκια χτυπάμε το μίγμα με ένα μπλέντερ χειρός ή ραβδομπλέντερ.
♦ Βράζουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μία κουταλιά κανέλα και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα χειρός. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ο ππαλουζές (η μουσταλευριά) θα έχει γίνει πηχτός όπως στη φωτογραφία, τότε είναι έτοιμος.
♦ Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αμύγδαλα (όχι τα φιλέ), ανακατεύουμε και αμέσως τον μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια. Διαφορετικά θα κάνει κρούστα.
♦ Πασπαλίζουμε με κανέλα, τα αμύγδαλα και είναι έτοιμος για να τον απολαύσουμε ζεστό ή και κρύο, αργότερα, αφού θα τον βάλουμε στο ψυγείο.
Η Δρ Ελένη Ανδρέου, RDΝ, LD, είναι Κλινική Διαιτολόγος, Καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας και Πρόεδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ). eandreou@eleniandreou.diet.com
T: +22452288; Φ:+22452292
Facebook @dreleniandreoudiethealth
Instagram @eleni_andreou_georgaki
Tags: διατροφική αξία, Π(π)αλουζές
Συναισθηματική Πολυφαγία: Μάθε όλους τους τρόπους για να μπορείς να…
Η αύξηση βάρους το φθινόπωρο και πόσο μάλλον τον χειμώνα…
O Όμιλος Πηλακούτα στηρίζει το Race for the Cure Cyprus,…