Ποδηλατώ με τα παιδιά για τα… παιδιά

Η 18η Μαρτίου, Παγκόσμια Hμέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, μας θυμίζει ότι οι ρευματοπάθειες δεν είναι αποκλειστικό “προνόμιο” των ηλικιωμένων. Γι’ αυτό στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία μας, ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρο (ΣύΡεΚ) διοργανώνει το Σάββατο 11 Μαρτίου εκδήλωση στην  Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής. Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνεται συμβολική παιδική ποδηλασία στην περιοχή, με τίτλο «Ποδηλατώ με τα Παιδιά». Μάθε όλες τις λεπτομέρειες κάνοντας scroll ⇓

Η 18η Μαρτίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (ENCA), με σκοπό τη διαρκή και παγκόσμια ευαισθητοποίηση των γονέων, παιδιών, εφήβων, επαγγελματιών Υγείας, εκπαιδευτικών, παιδαγωγών, κρατικών φορέων και γενικότερα της κοινωνίας, για την ύπαρξη αυτών των νοσημάτων που προσβάλλουν τα παιδιά και τους εφήβους. Επειδή  η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί λανθασμένα ότι οι ρευματοπάθειες είναι ασθένειες της μέσης και της τρίτης ηλικίας είναι επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  του κοινού για τις παιδικές νεανικές ρευματοπάθειες.

Τα νεανικά ρευματικά νοσήματα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, αυτοάνοσης αιτιολογίας,  με πρόκληση φλεγμονής που συνήθως αναπτύσσεται σε κάποιο σημείο του συνδετικού ιστού, συχνότερα στην άρθρωση. Υπολογίζεται ότι προσβάλλουν περίπου ένα στα 1.000 παιδιά και εφήβους, ηλικίας κάτω των 18 ετών και είναι χρόνιες. Κύρια συμπτώματα είναι ο πυρετός, πόνος, η διόγκωση ή/και δυσκαμψία αρθρώσεων η  δυσκολία στη βάδιση, την ένδυση, την εκτέλεση γραφικής εργασίας και επηρεάζει πολλούς τομείς ζωής . Μπορεί, μεταξύ αυτών να εκδηλωθούν συμπτώματα στο δέρμα, τους νεφρούς, τα μάτια, την καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Ενδεικτικά συχνές παθήσεις είναι οι εξής 

♦ Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα

♦ Μεσογειακός Πυρετός

♦ Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

♦ Νεανική Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα

♦ Οι συστηματικές αγγειίτιδες (συχνότερα η νόσος Kawasaki)

♦ Το σύνδρομο Blau

Μέσα στα πλαίσια αυτά ο ΣύΡεΚ διοργανώνει στις 11 Μαρτίου εκδήλωση στην  Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής. Στόχος της εκδήλωσης είναι η έγκυρη ενημέρωση του κοινωνικού και σχολικού περιβάλλοντος των παιδιών. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνεται συμβολική παιδική ποδηλασία στην περιοχή, με τίτλο «Ποδηλατώ με τα Παιδιά».

Δες πιο κάτω αναλυτικότερα το πρόγραμμα της εκδήλωσης 

Συμβολική Παιδική Ποδηλασία

Ομιλία από την κ. Θεογνωσία Αποστόλου, συντονίστρια της Ομάδας Γονέων και Παιδιών με Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα.

Παρουσίαση του παραμυθιού «Η φίλη μου η ΝΙΑ.ΡΑ», από την κα Αθανασία Παππά συγγραφέα και Πρόεδρο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα). Το παραμύθι πήρε το 1ο βραβείο στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της EULAR PARE. Όπως μάθαμε, πετυχαίνει το στόχο της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης  και της ευαισθητοποίησης των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για τη Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. 

MadameLeFo