Όλοι οι τρόποι για καλύτερη διατροφή μεσ’ το 2021

Ο καινούργιος χρόνος -2021- είναι εδώ και τώρα, με την ευκαιρία του lockdown είναι η καταλληλότερη εποχή για να θέσουμε και ν’ αρχίσουμε να υλοποιούμε τους στόχους μας. Η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι ένας απ’ αυτούς τους στόχους μας. Εμείς στη MadameLeFo ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Δρ. Ελένη Ανδρέου να μας βοηθήσει να βρούμε τον τρόπο για να εντάξουμε την σωστή διατροφή στη ζωή μας… Κι εσύ, ακολούθησε τις συμβουλές της για να θέσεις τους δικούς σου στόχους, και ακολουθώντας τα σωστά βήματα να τους επιτύχεις. 

Κάνε τον απολογισμό των διατροφικών συνηθειών σου για το 2020 

Οι πιο κάτω  ερωτήσεις για τον προηγούμενο χρόνο θα σε βοηθήσουν να διαχωρίσεις  τις συνήθειες που πρέπει να κρατήσεις  κι αυτές που πρέπει να αναβαθμίσεις. Απάντησε λοιπόν στις πιο κάτω ερωτήσεις.

  • Τρως σπιτικό φαγητό και με ευσυνειδησία;
  • Πόσο συχνά παραγγέλνεις έτοιμο φαγητό;
  • Πίνεις αρκετό νερό;
  • Πόσο συχνά κατανάλωνες γλυκά και αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα;
  • Πρόσεχες το μέγεθος της κάθε μερίδας σου;
  • Τσιμπολογάς συχνά εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων σου;
  • Είσαι σωματικά δραστήρια;
  • Υπήρχαν αυξομειώσεις στο βάρος σου;
  • Νιώθεις πως η διατροφή σου σε βοηθά στην φυσική σου κατάσταση και υγεία;

Βάλε τους στόχους για το 2021  

Κατάγραψε τις συνήθειές σου στο αγαπημένο σου ημερολόγιο ή και ηλεκτρονικά και «αρχειοθέτησε»  τους στόχους για τη νέα χρονιά. Θέλεις να χάσεις βάρος; Θέλεις να αποκτήσεις καλύτερη φυσική κατάσταση; Θέλεις να βελτιώσεις τους δείκτες υγείας και να βελτιώσεις την αυξημένη χοληστερόλη και τη γλυκόζη; Θες να τρως περισσότερο σπιτικό φαγητό; Θέλεις να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να κρατήσεις τον covid-19 μακριά; Θέλεις να τρως  ενσυνείδητα (mindful);

Oι στόχοι μπορεί να είναι πολλοί… Όμως, αυτό που θα σε βοηθήσει είναι να θέσεις τους στόχους σου με σειρά προτεραιότητας για σένα και για κάθε μήνα. Έτσι θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν και να διατηρηθούν οι αλλαγές που επιθυμείς. Να θυμάσαι ότι αν μια συνήθεια επαναληφθεί για 21 μέρες τότε γίνεται δική σου!

Οι στόχοι σου να είναι συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, θέσε ως στόχο σου το περπάτημα γύρω στα 20-30 λεπτά την ημέρα και όχι ένα γενικό στόχο για καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο! Ή θέσε ως στόχο να διαρκεί το γεύμα σου για 20 λεπτά μασώντας αργά και όχι απλά να καταβροχθίζεις το φαγητό σου γρήγορα γρήγορα. Όσο πιο συγκεκριμένος και μετρήσιμος είναι ο στόχος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον επιτύχεις!

Αξιολόγησε τις διατροφικές σου ανάγκες

Ζήτησε την βοήθεια κάποιου εγγεγραμμένου κλινικού διαιτολόγου- διατροφολόγου που θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις αν το βάρος και η σύσταση του σώματός σου είναι στα φυσιολογικά όρια, αν οι διατροφικές σου συνήθειες προωθούν την υγεία σου, αν η διατροφή σου είναι συμπληρωμένη και είναι εμπλουτισμένη με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς και την σωστή ενέργεια (θερμίδες).

Αν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας  που χρειάζεται ξεχωριστή διατροφική αντιμετώπιση και παρέμβαση, όπως η συναισθηματική υπερφαγία, η υπέρταση,  το ευερέθιστο έντερο και αλλά γαστρεντερολογικά προβλήματα, υπερχοληστερολαιμία, και τόσα άλλα, τότε ο/η διαιτολόγος θα βοηθήσει στην διόρθωση των ανάλογων διατροφικών συνηθειών.

Γράψε το δικό σου ημερολόγιο διατροφής και άσκησης

Η καταγραφή των διατροφικών σου συνηθειών και της άσκησης θα βοηθήσει στον έλεγχο της προόδου αλλά και να ξεχαστεί το κίνητρό σου ακόμα και αν η βελτίωση σου δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσες- κάθε  αλλαγή έστω και μικρή είναι σημαντική. Φτιάξε το ημερολόγιό σου σύμφωνα με τις προσωπικές σου ανάγκες. Αν για παράδειγμα θέλεις να χάσεις βάρος, μπορείς να καταγράφεις και το βάρος σου. Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, τότε είναι σημαντικό να καταγράφεις και την ποσότητα υγρών που καταναλώνεις. Αν έχεις  φουσκώματα καλό είναι να καταγράφεις τα φαγητά που καταναλώνεις πριν το φούσκωμα και κάνε τις αντίστοιχες τροποποιήσεις στη διατροφή σου.

Κράτησε το κίνητρό σου ζωντανό

Ο καθορισμός των στόχων σου και η σχεδίαση του προγράμματος για να επιτευχθούν είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις τις αλλαγές που θέλεις. Συχνά στην πορεία μπορεί να εμφανιστούν κάποια εμπόδια που μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικές καταστάσεις (πολλές ώρες στην δουλειά) αλλά και συναισθηματικές επιβαρύνσεις. Έτσι, μην τα βάλεις κάτω και μην χάσεις το κίνητρό σου! Αρκεί να αναλογιστείς ότι έχεις επιτύχει αρκετούς στόχους και χωρίς ενοχές- αν έχεις βγει από το πρόγραμμά σου- συνεχίζεις μετά από κάθε διάλλειμα. Κάθε συνήθεια χρειάζεται χρόνο, υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση.

Ενσυνείδητη διατροφή για πάντα

Δώσε έμφαση στην απόλαυση

Το να απολαύσεις κάτι έχει μεγάλη αξία, όταν όμως υπερκαταναλώσεις ένα φαγητό ή τρόφιμο χωρίς κάν να καταλάβεις τις γεύσεις του τότε αρχίζει να σε επιβαρύνει. Η απάντηση είναι να μεγαλοποιήσεις την απόλαυση για τη λιχουδιά ή τις λιχουδιές που εσύ έχεις διαλέξει να γευτείς. Να δημιουργήσεις μία πλήρη εμπειρία που μόνο ευχάριστες σκέψεις θα σου αφήσει με γεμάτο στομάχι, χωρίς τις ενοχές!

Πολλές φορές όταν δεν είμαστε σίγουροι αν επιτρέπεται να φάμε κάτι που έχουμε ενοχοποιήσει στο μυαλό μας, τότε το καταναλώνουμε πολύ γρήγορα. Έτσι,  νιώθουμε ενοχικά για αυτή μας την κίνηση και αποφεύγουμε να το πολυσκεφτούμε, ώστε να μην αλλάξουμε γνώμη ή να μην τραβήξουμε αρκετή προσοχή σε αυτό.  Είναι  εντάξει να επιλέξεις να φας αυτό που θέλεις  κάντε το όμως με ευσυνειδησία. Άφησε τις αισθήσεις σου ελεύθερες με ενσυνείδητη διατροφή- Πως; Δες πιο κάτω.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να το απολαύσει, δώσε όλη σου την προσοχή σε αυτό. Δυο λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να το μασήσεις και να το καταπιείς, αλλά όχι για να το απολαύσεις. Άφησε όλες σου τις αισθήσεις ελεύθερες, δες αυτό που θες να φας, μύρισε τα αρώματα, πιάσε το φαγητό με το χέρι σου ή με το πιρούνι σου, άκουσε τον ήχο που μπορεί να κάνει η πρώτη σου μπουκιά. Όλα αυτά θα συνδυαστούν με τη γεύση του, όταν τελικά φτάσει στο στόμα σου, προσφέροντάς σου τη μέγιστη απόλαυση.

Δημιουργείς μία ξεχωριστή εμπειρία, μία ανάμνηση. Και πώς αυτή η ανάμνηση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την απόλαυσή σου; Χτίζοντάς την χρόνο με τον χρόνο. Την επόμενη φορά που θα επιλέξεις το ίδιο τρόφιμο θα έχεις όμορφες αναμνήσεις από αυτό, συμβάλλοντας ολοένα περισσότερο στη μεγιστοποίηση της απόλαυσής σου.  Κι όταν το πετύχεις αυτό, τότε θα μπορέσεις να καταλάβεις ποια είναι η ποσότητα εκείνη που θα σε ικανοποιήσει για να σταματήσεις.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

More info

H Δρ. Ελένη Ανδρέου είναι Κλινική Διαιτολόγος

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Λευκωσίας

Προέδρος ΣυΔιΚυ, ΜΑΖΙ, ΣΕΕΤΤΔ

eandreou@eleniandreou.diet

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0