Κατά την ελισαβετιανή εποχή υπήρχε η έντονη επιθυμία της τότε αριστοκρατίας προς τα χλωμά πρόσωπα. Και επειδή δεν είχαν όλοι την τύχη να γεννηθούν με το «εκρού του νεκρού», για να το πετύχουν χρησιμοποιούσαν ένα καλλυντικό με βάση τον μόλυβδο. Ένα καλλυντικό που τους χάριζε μία… μακάβρια λευκή επιδερμίδα. Φυσικά, επρόκειτο για μία άκρως δηλητηριώδη ουσία, που χρησιμοποιείται σήμερα για το βάψιμο των πλοίων. Οι ελισαβετιανοί, ωστόσο, δεν δίσταζαν για πολλά χρόνια να την χρησιμοποιούν, καθώς, φαίνεται, προτιμούσαν να πεθάνουν δηλητηριασμένοι αλλά χλωμοί και αριστοκράτες, παρά ηλιοκαμένοι και φτωχοί… Αυτή είναι μια περίεργη ιστορία, αλλά σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει…Καθόμαστε με τις ώρες κάτω απ’ τον ήλιο για να μαυρίσουμε… Και μετά, έρχεται η φωτογήρανση… Και τότε αρχίζουμε να μάς απασχολεί το θέμα όσο οτιδήποτε άλλο.
Photo Credits: melancholiaphotography από το Pixabay
Η φωτογήρανση είναι μια από τις κυριότερες αιτίες καταστροφής της επιδερμίδας που δυστυχώς το νησί μας μάς την “προσφέρει” απλόχερα. Η υπερβολική παραγωγή μελανίνης, όμως, η μελανογένεση και η ανομοιογενής κατανομή της δηλαδή, δημιουργεί δυσχρωμίες (καφέ κηλίδες και πανάδες) σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες για τη δημιουργία τους. Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πανάδες οφείλονται στην κληρονομικότητα, τις ορμονικές διαταραχές- που συμβαίνουν κυρίως κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση- η λήψη φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά και ο σίδηρος. Υπάρχουν ασφαλώς και οι κηλίδες του γήρατος.
Photo Credits: FreeGreatPicture.com
Στη σύγχρονη δερματολογία και αισθητική το θέμα των πανάδων θεωρείται από τα δυσκολότερα προβλήματα… Κι αυτό, γιατί τα αποτελέσματα των οποιονδήποτε θεραπειών μπορούν να φτάσουν μέχρι το 60% της αντιμετώπισης τους. Επιπλέον, το πρόβλημα δυστυχώς μπορεί να επανέλθει μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.
Υπάρχουν δυο είδη πανάδων, οι επιφανειακές και οι βαθύτερες. Γι’ αυτό και οι θεραπείες επιλέγονται βάση του δέρματος, της ηλικίας και του μεγέθους της ζημιάς. Επιπλέον, καλό είναι να θυμάσαι, ότι οι πανάδες προτιμάνε ως επί το πλείστον τις γυναίκες παρά τους άντρες.
Επίσης, πριν από τις θεραπείες λεύκανσης απαιτείται ένας καλός καθαρισμός και ενυδάτωση του προσώπου για εξισορρόπηση της λιπαρότητας ή της ξηρότητας ανάλογα με το τύπο του δέρματος. Μετά την προετοιμασία η αισθητικός προχωράει στη θεραπεία.
Τα είδη των θεραπειών για την λεύκανση της επιδερμίδας είναι τα εξής:
♦ Οξέα φρούτων: Είναι τα πήλινγκ όπου γίνεται βαθιά απολέπιση. Απαιτούνται αρκετές συνεδρίες και το αποτέλεσμα είναι ορατό σε βάθος χρόνου.
♦ Λευκαντικές κρέμες: Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που γίνεται στο σπίτι. Η αποχρωματική δράση επαναφέρει τη λάμψη και τη φωτεινότητα και χαρίζει λευκή επιδερμίδα καθώς ρυθμίζει σταδιακά τις λειτουργίες σύνθεσης της μελανίνης. Ταυτόχρονα βελτιώνει την υφή και την ποιότητα του δέρματος.
Photo Credits: photosforyou από το Pixabay
♦ Microdermabration: Μοιάζει με τη διαδικασία απολέπισης, αφού μικροί κρυστάλλοι απομακρύνουν σταδιακά τις επιφανειακές βλάβες και το δέρμα γίνεται και πάλι λείο και φωτεινό.
♦ Laser: Μέθοδος για έντονους και επίμονους λεκέδες ή και με τάση κακοήθειας (όπως καρκίνος του δέρματος).
♦ Βιταμίνη C: Ήπια μέθοδος που ενισχύει την άμυνα του δέρματος απέναντι στον ήλιο και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την υγρασία του προσώπου.
♦ Ιδιαίτερη προσοχή από τον ήλιο χρειάζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας όπου επιβάλλεται η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας. Επίσης θα ήταν καλό να γίνεται έλεγχος για αλλεργικό τεστ πριν από τη χρήση των λευκαντικών κρεμών επειδή το ph τους είναι αρκετά υψηλό.
♦ Πρόληψη για αποφυγή πανάδων και κηλίδων είναι μόνο η καθημερινή αντηλιακή προστασία και η αποφυγή του ήλιου σε ώρες που είναι πιο δυνατός.
♦ Η κατάλληλη εποχή για θεραπείες λεύκανσης ενδείκνυται το φθινόπωρο μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Αυτό το διάστημα των έξι μηνών είναι αρκετό για να “δουλέψει” η αισθητικός σου εντατικά τους ανεπιθύμητους λεκέδες.
♦ Εκτός των επαγγελματιών θεραπειών λεύκανσης υπάρχουν και κάποιες φυσικές προτάσεις και συνταγές που υπόσχονται λύσεις όπως το λεμόνι, γιαούρτι, πατάτα κ.λ.π.
Ένα καθαρό, λευκό δέρμα είναι για όλους μας επιθυμία και ευτυχώς που η σύγχρονη εποχή μπορεί να μας το χαρίσει. Κι έτσι μπορούμε να ζούμε… εν λευκώ λοιπόν, από το νέο μήνα του φθινοπώρου που έφθασε εδώ και λίγες μέρες!
Η Ελένη Κρίνγκου είναι διπλωματούχος αισθητικός, και το ινστιτούτο της βρίσκεται στη Λεμεσό. Θα τη βρεις στο facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/elenikringou και στο Instagram στο https://www.instagram.com
Tags: Λεύκανση, Πανάδες
Μεγάλοι οίκοι της μόδας και της κοσμετολογίας γιορτάζουν την Κινέζικη…
Τώρα είναι η στιγμή για να υποδεχτείς την εορταστική περίοδο…
Φροντίζεις την επιδερμίδα σου… Όμως, ποιά προϊόντα επιλέγεις για την…