Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άντρες και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί ο κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί ανάλογα και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Ως προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) ορίζεται η διενέργεια συγκεκριμένων κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη πριν προλάβει να δώσει συμπτώματα. Ο έλεγχος αυτός γίνεται με μια ειδική ανάλυση αίματος, το γνωστό σε όλους PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και την αξιολόγηση/κλινική εξέταση από τον Ουρολόγο.
Ωστόσο, η ανάλυση αίματος από μόνη της δεν είναι αρκετή και θα πρέπει απαραιτήτως πάντα να συνδυάζεται με την ουρολογική εξέταση. Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία σημαντικό διαγνωστικό όπλο στη φαρέτρα μας είναι και η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία όπου μπορεί να μας δώσει επιπλέον πληροφορίες για την ύπαρξη ή όχι ύποπτων αλλοιώσεων στον προστάτη αδένα και να επηρεάσει ανάλογα την απόφαση του ουρολόγου για το αν θα πρέπει να συστήσει τη διενέργεια βιοψίας ή όχι.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος συστήνεται να γίνεται σε ετήσια βάση από την ηλικία των 50 ετών και άνω με την διαφοροποίηση έναρξης του ελέγχου αυτού μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή στα 40 έτη, για όσους άνδρες έχουν ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού (πατέρας ή αδελφός). Ο άνδρας που θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη από τον ουρολόγο του θα παραπεμφθεί ακολούθως σε Εξειδικευμένο Ογκολόγο για εκτίμηση. Μετά την αρχική αξιολόγηση και την ενδελεχή λήψη του ιατρικού ιστορικού, ο θεράπων Ογκολόγος θα συμπληρώσει εάν χρειάζεται τον έλεγχο με περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών) με στόχο να έχει μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση του προβλήματος, αν δηλαδή ο όγκος είναι περιορισμένος στον προστάτη ή αν έχει επηρεάσει και άλλα όργανα.
Στη συνέχεια όλα τα περιστατικά θα συζητηθούν στα πλαίσια ενός ειδικού ιατροσυμβουλίου, όπου ομάδα ιατρών αποτελούμενη από Ογκολόγους, Ουρολόγους, Ιστοπαθολόγους και Ακτινολόγους θα συστήσει την βέλτιστη θεραπεία για τον κάθε ασθενή.
Συνήθως για άνδρες που θα διαγνωστούν με έναν εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, που δεν έχει επηρεάσει δηλαδή άλλα όργανα, η χορήγηση ριζικής θεραπείας, χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία ισοδυναμεί με σχεδόν πλήρη ίαση, με τα ποσοστά να αγγίζουν το 99% όπως προκύπτει από πλήθος σημαντικών κλινικών μελετών.
Όσον αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση, συνήθως στις μέρες μας γίνεται με την μέθοδο της ρομποτικά υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής προστατεκτομής. Σχετικά με την ακτινοθεραπεία, τα σχήματα που χορηγούνται κυμαίνονται από 7 έως 40 συνεδρίες. Θεωρώ σημαντικό να σημειώσω ότι στο Ογκολογικό Κέντρο με τις νεότερες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IGRT, IMRT, VMAT, SBRT), που προσφέρουμε στους ασθενείς μας, οι παρενέργειες είναι πολύ περιορισμένες σε βαρύτητα και συχνότητα συγκριτικά με το τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να προτρέψω όλους τους άνδρες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επίσης, να ασκούνται συστηματικά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Μιλάμε για πρακτικές οι οποίες φαίνεται να μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
Ο Δρ. Δημήτριος Βόμβας είναι Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας & Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Tags: cancer, HEALTHY, Prostate Cancer
Η πανδημία δεν λέει να μας αφήσει ήσυχους… Επειδή ο…
Οι αγαπημένες, ολοκόκκινες φράουλες πέρα από εύγευστο φρούτο, έχουν κι…
Μέσα στο κλίμα της εορταστικής ευφορίας, οι μεσημεριανές, οι απογευματινές…