Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με τα Κρατικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδιοργάνωσαν, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στο Λονδίνο, τη διάλεξη «Ένα ακούσιο αποικιοκρατικό δώρο: Herbert Horatio Kitchener και η αρχαιότητα της ιστορίας των τοπωνυμίων της Κύπρου».
Σε διάλεξή της η δρ. Μαρία Ιακώβου, Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τον H.H. Kitchener και το έργο του. Η δρ. Ιακώβου εξήγησε ότι «ο νεαρός υπολοχαγός του Βασιλικού Σώματος Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου έφθασε στη νεοαποκτηθείσα βρετανική αποικία το 1878. Στόχος του ήταν να πραγματοποιήσει μια συνοπτική έρευνα σχετικά με τις ανάγκες εσόδων∙ αυτό, τουλάχιστον, πίστευε ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής στο νησί Sir Garnet Wolseley».
«Ωστόσο ο Kitchener, εργαζόμενος ενάντια σε κάθε πρόβλεψη και παρά την επιθυμία του Υπάτου Αρμοστή, δημιούργησε ένα απαράμιλλο και αρκετά απροσδόκητο γεω-χωρικό και πολιτιστικό αρχείο για την ταυτότητα του νησιού», επεσήμανε η δρ. Ιακώβου.
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας «οι σωστές γεωγραφικές συντεταγμένες κάθε τοπωνυμίου είναι τόσο σημαντικές όσο και οι προσπάθειες που επενδύθηκαν στην καταγραφή των αυτόχθονων τοπωνυμίων κάθε μικρο-περιοχής, είτε ελληνικής, ιταλικής, γαλλικής ή οθωμανικής γλωσσολογικής προέλευσης». Η δρ. Ιακώβου κατέληξε πως «ο ένθερμος αποικιακός υπάλληλος σεβάστηκε και εργάστηκε για τη διατήρηση της αρχαιότητας της τοπωνυμικής ιστορίας της Κύπρου. Ταυτόχρονα συνέταξε ένα επίσημο χαρτογραφικό αρχείο, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και αναγνωρίζει το ιστορικό βάθος που χαρακτηρίζει το κυπριακό τοπίο».
Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε και έκθεση χαρτών και αρχειακού υλικού από τη Συλλογή των Κρατικών Αρχείων Ηνωμένου Βασιλείου. Υλικό που σχετίζεται με τον H.H. Kitchener και χάρτες της Κύπρου. Παρουσιάστηκε επίσης διαδραστική ψηφιακή εφαρμογή του χάρτη Kitchener που έχει δημιουργηθεί από τη σύμπραξη του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Τη διάλεξη προλόγισαν ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Σ. Κακουρής και η δρ Ιωάννα Χατζηκωστή, Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.
Tags: BOC, Κρατικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πληθώρα βραβείων για τα ξενοδοχεία της Louis Hotels στα Booking.com…
Η Ιατρική Έρευνα επόμενης γενιάς διεκδικεί τη θέση που της…
Η έκθεση «Crossing 24/31: I always confuse south to north,…