Το ίσως άγνωστο για αρκετούς φραγκόσυκο (παπουτσόσυκο), είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες τόσο στην υγεία όσο και στο αδυνάτισμα. Κι αν δεν το ξέρεις, είναι πολύ νόστιμο και μπορεί να σε ξεδιψάσει, αφού η περιεκτικότητα του σε νερό είναι 87.5%! Έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, C, κ.τ.λ, ενώ είναι εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών και φυτικών ινών. Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση, βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος krebs). Παράλληλα, λέγεται ότι αυξάνει τη σωματική αντοχή χάρη στο μηλικό οξύ που περιέχει.
Παπουτσοσυκιά και κατά το ελληνικότερο φραγκοσυκιά. Ένας κάκτος ταπεινός, και κάπως… περιφρονημένος. Φυτρώνει οπουδήποτε, χωρίς καμία περιποίηση ή φροντίδα. Και όμως, αυτός ο κάκτος είναι ένα πραγματικός θησαυρός, θησαυρός διατροφικός, γεωργικός και εμπορικός. Τόσο τα φρούτα του – τα φραγκόσυκα/ παπουτσόσυκα- όσο και τα φύλλα του- οι παπούτσες – αποτελούν την βάση για μια πολύ μεγάλη σειρά προϊόντων. Από απίθανα φαγητά, γλυκά, χυμούς και οινοπνευματώδη ποτά, μέχρι και καλλυντικά σαπούνια, προϊόντα αδυνατίσματος, τροφές ζώων και βιοκαύσιμα.
Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις. Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β6, μεταξύ των οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του καρκίνου). Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε β -καροτενη και β-κρυπτοξανθίνη, που βρίσκεται στο φραγκόσυκο, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Από μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κρυπτοξανθίνη παρουσίαζαν 27% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Δρουν επίσης προστατευτικά και από την εμφάνιση καρκίνου του κόλον ή άλλων νοσημάτων του εντέρου, μέσω της ευεργετικής επίδραση στο έντερο των αδιάλυτων διαιτητικών ινών.Το φραγκόσυκο είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, νιασίνη , θειαμίνη και φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, και βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Καταπολεμά επίσης, τα συμπτώματα από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνει το σώμα και αποτρέπει πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Ταυτόχρονα δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού, μειώνει την πείνα και κατ’ επέκταση την παχυσαρκία.
♦ Διουρητικά, αντιδιαρροϊακά, καθώς για καταπολέμηση της άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδος.
♦ Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν. Είναι επίσης ένα πολύ καλό αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία, ξηροστομία και άλλα.
♦ Στην μαγειρική τα φύλλα χρησιμοποιούνται σε δεκάδες φαγητά με κρέας και λαχανικά σε πολλές χώρες του κόσμου. Συνήθως κόβονται σε μικρά κυβάκια και μοιάζουν με πιπεριά,με λίγη όξινη γεύση. ♦ Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν βρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο αποτελεσματική.♦ Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη. Οι ίνες που περιέχειευθύνονται για την ικανότητα του κάκτου να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα βρασμένα φύλλα του κάκτου αυξάνουν την ικανότητα του να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Το φραγκόσυκο αποτελεί παράγοντα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 41.00 kcal, ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 0.73 gr,
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 3.60gr, ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ 0.51gr
Θρεπτικοί καρποί και άνθη: Τόσο οι καρποί της φραγκοσυκιάς όσο και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Και μάλιστα για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμού. Η κατανάλωση του φραγκόσυκου δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Επίσης, σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά (ανοσοδιατροφή).Τέλος να θυμάσαι πως το φραγκόσυκο είναι σπουδαίο αντιφλεγμονώδες, ιδανικό για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας. Καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη, και την υπερτροφία του προστάτη. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Κατά της φλεβίτιδας. Κατά πνευμονικών παθήσεων. Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχει. Τέλος, θεωρείται αποτελεσματικό δυναμωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Tags: DIETITIAN TIPS, health, healthy tips, Prickly Pear, παπουτσόσυκο, φραγκόσυκο
Τα διατροφικά tips που μας εμπιστεύθηκε η διαιτολόγος Μελανθία Κωνσταντίνου…
Θηλασμός, ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία μας. Ένας διατροφικός…
Είναι το άσπρο ψωμί παχυντικό; Αυτή είναι μια από τις…