Θηλασμός, ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία μας

Θηλασμός, ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία μας. Ένας διατροφικός “θησαυρός”, που λαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή που αντικρύζουμε το φως του κόσμου… Γι’ αυτό ας το λάβουμε σοβαρά υπόψην… Και όχι μόνον για μας τις ίδιες, αλλά κυρίως για το βρέφος που φέρνουμε στον κόσμο… Ρίξε μια ματιά πιο κάτω στις συμβουλές της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Διονυσίας Αγαλιώτη, κι αν πρόκειται να γίνεις μητέρα, σκέψου το καλύτερα…

Θηλασμός

Photo Credits: Luiza Braun από το Unsplash

Η διαδικασία του θηλασμού είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή τόσο του βρέφους όσο και της μητέρας. Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του πολλά, και μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να “βγει” από τις μελέτες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς: η σύγκριση του μητρικού γάλακτος με αυτή του αγελαδινού και των διάφορων υποκατάστατων δεν υφίσταται. Τίποτα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, με το θηλασμό να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής του μωρού μέχρι και την ηλικία των 2 ετών ή και για περισσότερο. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ξεκινά περίπου μία ώρα μετά τον τοκετό.

Θηλασμός και τα πλεονεκτήματα του 

Θηλασμός

Photo Credits: Dominika Roseclay από το Pexels

Μέσω κλινικών μελετών, γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός βοηθά το βρέφος στην καλύτερη ομιλία, την όραση και τη συνολική σωματική και ψυχική ανάπτυξη. Ακόμη, είναι ένας καλός τρόπος για να μειωθούν οι πόνοι που αισθάνονται τα βρέφη, όταν υποβάλλονται σε επίπονες διαδικασίες, ενώ μειώνει το βαθμό του πόνου και τη διάρκεια του κλάματος. Επιπλέον, οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του ορού στην ενήλικη ζωή και επομένως σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με εκείνα που τρέφονται με παρασκευάσματα.

Photo Credits: Michal bar Haim από το Unsplash

Ορισμένα ακόμη πλεονεκτήματα του θηλασμού για την υγεία του βρέφους είναι ότι παρέχεται ισορροπία θρεπτικών συστατικών με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, προσφέρονται αντισώματα, προστατεύεται το βρέφος από αλλεργίες, ενώ παρέχονται σημαντικές και ωφέλιμες ορμόνες. Τέλος, το μητρικό γάλα προστατεύει το βρέφος από πιθανή μελλοντική εμφάνιση παχυσαρκίας, συμπτωμάτων κοιλιοκάκης, νόσου του Crohn, διαβήτη τύπου 2, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νεκρωτικής εντεροκολίτιδας στα πρόωρα βρέφη. Τα βρέφη που δεν θηλάζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από λοιμώξεις του στομάχου και του εντέρου, των αεραγωγών και των πνευμόνων, του ουροποιητικού συστήματος ή ακόμη να υποφέρουν από λοιμώξεις του αυτιού.

Θηλασμός και οφέλη για τη μητέρα

Photo Credits: Jonathan Borba από το Unsplash

Φυσικά οφέλη υπάρχουν και για την υγεία της μητέρας. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προκαλούνται συστολές στη μήτρα, βοηθώντας έτσι να επανέλθει στη φυσιολογική, πριν από την εγκυμοσύνη κατάστασή της, μειώνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό, αναστέλλεται η αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται και τα αποθέματα σιδήρου. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από τον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού. Πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι με το θηλασμό αναπτύσσεται ένας ισχυρός ψυχικός δεσμός μεταξύ μητέρας και βρέφους και δίνεται η ευκαιρία να έχουν συνεχή φυσική επαφή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες το βρέφος να θηλάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Θηλασμός

Photo Credits: Luiza Braun από το Unsplash

Δυστυχώς, όλο και πιο λίγες μητέρες ενημερώνονται για τα παραπάνω πλεονεκτήματα του θηλασμού και δεν οδηγούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί  πραγματοποιούν εκστρατείες υπέρ του θηλασμού, ώστε όλες οι γυναίκες να είναι ενήμερες και εκπαιδευμένες στη διαδικασία αυτή.

Θηλασμός, διατροφικός “θησαυρός”

Θηλασμός

Photo Credits: Luiza Braun από το Unsplash

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος σε λίπος, πρωτεΐνη και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά και η βιοδιαθεσιμότητα αυτού, είναι ιδανική για το βρέφος. Παράλληλα, στο μητρικό γάλα υπάρχουν και συστατικά, τα οποία δε βρίσκονται στα διάφορα παρασκευάσματα και υποκατάστατα γάλακτος. Οπότε, όλες οι νέες μανούλες θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να παρέχουν αυτόν τον διατροφικό “θησαυρό” στα αγγελούδια τους.

Θηλασμός και απώλεια βάρους μετά τον τοκετό

Photo Credits: Jonathan Borba από το Unsplash

Μία εύλογη απορία που έχουν οι νέες μητέρες, είναι εάν μπορούν να χάσουν εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης ενώ θηλάζουν. Οι ενεργειακές απαιτήσεις της θηλάζουσας είναι αυξημένες την περίοδο αυτή, γεγονός που δυσκολεύει πολλές γυναίκες στην απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, η αύξηση των ενεργειακών αναγκών, προκαλεί την ενεργοποίηση του εναποθηκευμένου λίπους, με ορατά αποτελέσματα στο σώμα της γυναίκας. Όμως, η επάρκεια του γάλακτος επηρεάζεται από αυτήν την ενεργειακή πρόσληψη, επομένως η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ασφαλής, εφόσον γίνεται με σταθερό και αργό ρυθμό.

Photo Credits: Ana Tablas από το Unsplash

 

More info

Η Διονυσία Αγαλιώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ

Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD)

Fb: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

Instagram page: NutriTips – Ioannis & Dionysia (nutritips_cy)

Email: dionysia.agalioti@hotmail.com

MadameLeFo