Ευρωπαϊκή ημέρα Μελανώματος, σήμερα, 8 Μαΐου, με δωρεάν εξέταση 

Ο ήλιος αγαπά την Κύπρο, αλλά και οι Κύπριοι τον αγαπούν ιδιαίτερα. Και μπορεί ο ήλιος να είναι ευεργετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι όμως, και άκρως επικίνδυνος. Γι’ αυτό, οφείλουμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για την απειλή που καραδοκεί σε κάθε μας βήμα και να προστατευτούμε ανάλογα. Φέτος, η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Δέρματος «Ευρωμελάνωμα», που αρχίζει σήμερα, 8 Μαΐου, μας καλεί να εξεταστούμε δωρεάν από τους δερματολόγους, και να μάθουμε επιτέλους τον σωστό τρόπο για την προστασία μας από τον ήλιο. 

Παρά την ομορφιά του ήλιου και το γεγονός ότι τον χρειαζόμαστε για να διατηρούμαστε υγιείς, ο ήλιος ελλοχεύει κι ένα σωρό κινδύνους, με πρώτιστο, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επειδή όμως, στατιστικά υπολογίζεται ότι το 40% των Ευρωπαίων δεν προστατεύουμε το δέρμα μας όταν δεν βρισκόμαστε σε διακοπές, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο ήλιος είναι απειλητικός ολόχρονα. Γι’ αυτό, σήμερα, που είναι η Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του Μελανώματος, φροντίστε να ενημερωθείτε σφαιρικά, για να «αποκρούσετε» τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

It’s true

Η αλήθεια είναι οδυνηρή: Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου. Βέβαια, ο καρκίνος του δέρματος δεν κάνει διακρίσεις: Αφορά όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Συναντάται όμως, συχνότερα σε άτομα άνω των 50ετών, ή σε άτομα με ιστορικό υπερέκθεσης στον ήλιο. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Πολλά είναι τα αίτια αυτής της αύξησης:

  • Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία
  • Η  απότομη έκθεση στον ήλιο μετά το χειμώνα
  • Το άθροισμα των «ωρών» έκθεσης στον ήλιο που μεγαλώνοντας γίνεται μεγαλύτερο.
  • Καθώς και το τεχνητό μαύρισμα είναι κάποια από αυτά.

Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αντιμετωπισθεί και η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες ίασης. Άλλωστε, αυτό έλεγε και ο Ιπποκράτης αιώνες πριν, αφού υποστήριζε «το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν». Το «Ευρωμελάνωμα» προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό. Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, που έχει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, την έγκαιρη  διάγνωση και τη θεραπεία. Η εκστρατεία αυτή πρωτοξεκίνησε από 6 Βέλγους δερματολόγους (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert, and K. de Boulle) το 1999 και από τότε εξαπλώθηκε σε 33 χώρες, από τη Σουηδία στην Κύπρο, τη Μάλτα την Ιρλανδία και τη Ρωσία, από το Βορά στο Νότο και από την Ανατολή στη Δύση, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Εξεταστείτε, για να προλάβετε τον κίνδυνο

Σε μια χώρα όπως είναι η Κύπρος, με 80% ηλιοφάνεια το χρόνο, η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό άλλωστε, η ΔΑΕΚ (Δερματολογική Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου) με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène και την Εταιρεία Γρηγόρης Χατζηγρηγορίου ΛΤΔ διοργανώνει και φέτος, εκστρατεία για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Στα πλαίσια της εκστρατείας έχει καθοριστεί την 8η Μαΐου 2018 ως τη ημέρα για δωρεάν εξέταση.

Σήμερα λοιπόν, Δερματολόγοι σε όλη την Κύπρο (ιδιώτες και γιατροί δημοσίου) θα εξετάζουν δωρεάν (κατόπιν ραντεβού) ασθενείς για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων και θα παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας. Γι’ αυτό, κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα: Κλείστε ραντεβού με το Δερματολόγο της προτίμησής σας για δωρεάν εξέταση. Για μια Κύπρο χωρίς μελάνωμα!

O Δρ. Κώστας Δημητρίου, δερματολόγος/αφροδισιολόγος και πρόεδρος της ΔΑΕΚ (Δερματολογική Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου) εξηγεί γιατί πρέπει να εξετάζουμε το δέρμα μας συχνά. 

Ευρωμελάνωμα 2018 – 8 Μαΐου 2018: Δωρεάν δερματολογική εξέταση από Δερματολόγους κατόπιν ραντεβού.

Posted by Eau Thermale Avene Cyprus on Saturday, April 28, 2018

Απλά μέτρα προστασίας

Τα μέτρα δεν είναι… βουνό! Είναι απλές μέθοδοι προστασίας που συνηθίζουμε όταν βρισκόμαστε σε διακοπές: Η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας σε μέρη του σώματος και του προσώπου που εκτίθενται στον ήλιο, όχι μόνον το καλοκαίρι, τη σωστή και επαναλαμβανόμενη εφαρμογή αντιηλιακού μας, την αποφυγή της απευθείας έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11π.μ. με 4 μ.μ. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τα γυαλιά ηλίου με φίλτρα UV, τα καπέλα και τα μακρυμάνικα ρούχα, και βεβαίως η παραμονή στη σκιά, όταν και όπου είναι δυνατό.

Επίσης, να θυμάστε ότι, άτομα με μπλε μάτια, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτό χρώμα δέρματος – που καίγεται εύκολα και μαυρίζει λίγο – και φακίδες με την έκθεση στον ήλιο θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται για την προστασία των παιδιών, καθώς η υπερέκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι δυνητικά ιάσιμος. Και ενώ είναι ο πιο κοινός καρκίνος, είναι και ο πιο εύκολος  στη θεραπεία, εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Και επειδή το δέρμα μας είναι ένα από τα πολυτιμότερα όργανο του σώματός μας, ο ρόλος της αυτοεξέτασης του στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος  (του μελανώματος δηλαδή), είναι πολύ σημαντικός.

Ο καθένας μας οφείλει να γνωρίζει το δέρμα του και να είναι σε θέση να αυτοεξετάζεται τακτικά. Εάν συνυπάρχουν και παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, θα πρέπει η αυτοεξέταση να γίνεται μια φορά το μήνα και η επίσκεψη στο δερματολόγο για παρακολούθηση, μια φορά το χρόνο.

Ο καρκίνος του δέρματος, αν εξελιχθεί – και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα – μπορεί να οδηγήσει σε τοπική διήθηση, δυσμορφία ή ακόμα και στο θάνατο, ιδιαίτερα στην περίπτωση ορισμένων μελανωμάτων.

SunsiMed, η συνταγογραφούμενη φωτοπροστασία!

Το εύρος της αντηλιακής σειράς Avène καλύπτει όλες τις ανάγκες μας και όλους τους τύπους δέρματος, από το ευαίσθητο δέρμα έως το μη ανεκτικό δέρμα και από το ξηρό δέρμα έως το δέρμα με τάση ακμής. Φέτος όμως, τα δερματολογικά Εργαστήρια Avène προχωρούν ένα βήμα πιο μπροστά και συμπληρώνουν την αντηλιακή σειρά με ένα ιατρικό φωτοπροστατευτικό, το SunsiMed. Κυρίως συνταγογραφούμενο, το SunsiMed είναι ένα ιατροτεχνολογικό βοήθημα.

Διεθνούς κύρους κλινικές μελέτες το υποστηρίζουν, προσφέροντάς του μια πραγματική επιστημονική υπόσταση και επιτρέποντας να αναφέρεται στη συσκευασία του δυνατές ενδείξεις όπως : ακτινικές υπερκερατώσεις (KA), δερματικοί καρκίνοι (εκτός μελανώματος) και φωτογήρανση.

Το SunsiMed διαθέτοντας:

  • το αποκλειστικό σύμπλεγμα SunSitive® protection, ένα φωτοσταθερό και κατοχυρωμένο σύστημα, παρέχει την καλύτερη προστασία στο σύνολο του φάσματος (UVB-UVA, ορατές, IR), ενώ μας προσφέρει  εξαιρετική αποτελεσματικότητα και υψηλή ασφάλεια ακόμα και στο πιο ευαίσθητο δέρμα.
  • ένα εξατομικευμένο συστατικό-γαλακτωματοποιητή, PhisolK, που ευνοεί την ομοιόμορφη κατανομή του αντηλιακού προσφέροντας ομοιογενή, σφαιρική και ολοκληρωμένη προστασία.

Το SunsiMed αποτελεί την πρόταση των δερματολογικών Εργαστηρίων Avène για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά από όλους τους τύπους δέρματος.

 

More info

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

www.euromelanoma.org. και θα μάθετε πώς να εντοπίζετε τα σημάδια καρκίνου του δέρματος, και για να κατεβάσετε τον δωρεάν οδηγό αυτοεξέτασης δέρματος.