Ελιά, ξενάγηση στην ιστορία και την εξέλιξη της

Ελιά, ο καρπός- σύμβολο της θεάς Αθηνάς, έχει την τιμητική του αυτή την εποχή. Και επειδή η «καρδιά» της αυθεντικής Κύπρου χτυπά στην ύπαιθρο, είναι η κατάλληλη εποχή να γνωρίσετε περισσότερα γι’ αυτόν τον ευλογημένο καρπό. Αύριο Κυριακή 7 Οκτωβρίου, η ελιά γιορτάζει, χάρη στην «Μέρα Ελιάς» που διοργανώνεται και φέτος στο «Ολέαστρο», το Πάρκο της Ελιάς  στη γραφική Ανώγυρα. Μάθετε περισσότερα, κάνοντας scroll σε όσα ακολουθούν. 

ελιά

Η ελιά γιορτάζει λοιπόν, και αυτοί οι εορτασμοί δεν είναι πρώτη φορά που πραγματοποιούνται. Ίσα ίσα… Φέτος η “Μέρα της Ελιάς” γιορτάζει τα 10χρονά της, αφού καθιερώθηκε σαν ετήσιος θεσμός από το 2009 από το βιολογικό ελαιόλαδο Ολέαστρο. Γι’ αυτό και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο “Ολέαστρο”, το πάρκο της Ελιάς, που δημιουργήθηκε το 2003, στην Ανώγυρα της Λεμεσού.

10 χρόνια Μέρα της Ελιάς 

Η γιορτή έχει φέτος θέμα «Οίνος, Σίτος, Έλαιον» και θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 7 Οκτωβρίου, από τις 12.00-4.00μμ.  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Γευσιγνωσία ελαιολάδου, κρασιών κι αρτοσκευασμάτων
  • Επιδείξεις παραδοσιακής / μοντέρνας Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής, αλλά και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, που θα προσφέρονται δωρεάν.
  • Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, επαγγελμάτων και καλλιτεχνών της περιοχής.
  • Γιορταστική ατμόσφαιρα θα προσθέσουν η παραδοσιακή μουσική, χορός, τα τσιατιστά και τα παραδοσιακά παιχνίδια.
  • Φαγητό και ποτό.
  • Οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν ακόμα να δουν εκθέματα κι αναπαραστάσεις παρμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας, καθώς και τη σημασία του ελαιόλαδου για την υγεία και την ομορφιά μας, έκθεση ζωγραφικής “η ελιά στην τέχνη” και φιλμ για την ελιά και το ελαιόλαδο στην Κύπρο. Για τους νεαρούς επισκέπτες υπάρχει παιχνιδότοπος και ζωάκια.

Τι εστί Ολέαστρο

Το Ολέαστρο είναι ένα μοναδικό πάρκο στο είδος του, που κοσμεί την κοινότητα της Ανώγυρας και δίνει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Δείτε το σχετικό βίντεο, κάνοντας κλικ εδώ 

Εκτός αυτών όμως, προσφέρει γνώσεις και ενημέρωση για την ελιά και τα παράγωγά της, με τα πλούσια εκθέματά του, το ελαιοκομικό μουσείο, το οικολογικό ελαιοτριβείο. Κι έτσι αναδεικνύεται και ο πλούσιος πολιτισμός του τόπου μας.

Εκπαιδευτικός & ψυχαγωγικός χαρακτήρας

Το Πάρκο της Ελιάς «Ολέαστρο», ένα μακρόπνοο έργο εμπνευσμένο από τον Αντρέα και τη Λίνα Έλληνα, αποτελεί φόρο τιμής στην ελιά, σ’ αυτό το ευλογημένο δέντρο που έθρεψε και θεράπευσε τους Κυπρίους για χιλιάδες χρόνια. Βεβαίως, το «Ολέαστρο» είναι αποτέλεσμα επίπονης ενασχόλησης με το αντικείμενο και μακρόχρονης μελέτης. Μιλάμε για ένα ηθογραφικό πάρκο που όμως, έχει ταυτόχρονα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

ελιά Σκοπός του είναι η διάσωση, διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού της ελιάς: Ενός παραδοσιακού προϊόντος, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αυθεντικής κυπριακής υπαίθρου. Ενός καρπού άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας, τη θρησκεία, τη διατροφή, την υγεία και  τη φροντίδα του σώματος μας, για αιώνες τώρα. Αποτελεί μια ξεχωριστή και μοναδική ολοκληρωμένη αυθεντική εμπειρία, καθώς εδώ θα γνωρίσετε- εσείς και τα παιδιά σας- όλες αυτές τις πτυχές του πολιτισμού της ελιάς.ελιά

Ηθογραφική εμπειρία

Ξεκινήστε την εμπειρία από το «Παλιό Ελαιοτριβείο»: Εδώ, πατώντας ένα κουμπί, τίθεται σε λειτουργία το ελαιοτριβείο, το νερό αρχίζει να τρέχει στο νερόμυλο κι έτσι ενεργοποιεί τη μυλόπετρα που γυρίζει και συνθλίβει τις ελιές. Ταυτόχρονα, χάρη στην τεχνολογία θα σας δίνονται επεξηγήσεις για το κάθε στάδιο. ελιά Πιο πέρα, κούκλες μυλωνάδες σφίγγουν τα ζεμπίλια στις πρέσες και ξεφορτώνουν τις γεμάτες ελιές σακούλες, ενώ ένα συμπαθητικό γαϊδουράκι γυρίζει την άλλη μυλόπετρα. Στη συνέχεια θα δείτε τα υπόλοιπα εκθέματα του πάρκου, που είναι στατικά, και περιλαμβάνουν επαγγέλματα συναφή με την ελιά. Για παράδειγμα, ο λαδοπούλης που γύριζε από χωριό σε χωριό με το γαϊδουράκι του φορτωμένο νταμιτζάνες γεμάτες από λάδι, ο σαπουνοποιός (είναι γνωστό ότι από την αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο για την υγιεινή και τη φροντίδα του σώματος), αλλά και ο ξυλουργός (το ξύλο ελιάς είναι ανθεκτικό και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή γεωργοκτηνοτροφικών εργαλείων, επίπλων, κατασκευών, κομψοτεχνημάτων κ.λ.π.). ελιά Στο πάρκο υπάρχουν και αναπαραστάσεις από ανασκαφές στα Κούκλια και άλλες αρχαίες μεθόδους έκθλιψης του καρπού της ελιάς. Θα δείτε επίσης και διάφορες γεωργικές δραστηριότητες όπως το μάζεμα της ελιάς, το όργωμα, η μεταφορά των ελιών στο μύλο με κάρο, ελιόκηπος, βοτανόκηπος, το δέντρο της αθανασίας κλπ. Τα συνοδευτικά κείμενα, αποτέλεσμα μακροχρόνιας μελέτης, δίνουν σύντομες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κάθε θέμα. ελιά Στο καφεστιατόριο που λειτουργεί στο χώρο, εκτός από βιολογικά ποτά και πεντανόστιμα φαγητά, υπάρχει μόνιμη έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας με απεικονίσεις περασμένων εποχών. Ακόμα θα παρακολουθήσετε φιλμάκι για τα 60.000 χρόνια πολιτισμού της ελιάς, ενώ τα παιδιά θα χαρούν τον παιχνιδότοπο, την καλλιτεχνική γωνιά και τις βόλτες με τα γαϊδουράκια.

Με άρωμα… ελιάς

Παγκόσμια παρατηρείται μια ευαισθητοποίηση ως προς το ελαιόλαδο, τα παραδοσιακά και τα βιολογικά προϊόντα καθώς οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται προς την υγιεινή διατροφή, την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών παραδόσεων. ελιά Αύριο λοιπόν, μια καλή ιδέα είναι να πάτε μια εκδρομούλα μέχρι την Ανώγυρα της Λεμεσού, όπου θα ανακαλύψετε το πάρκο της Ελιάς «Ολέαστρο», το μοναδικό πάρκο-μουσείο της ελιάς, που μοσχοβολά… παράδοση. Και φυσικά, θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία της παρασκευής λαδιού, θα προμηθευτείτε βιολογικό λάδι και λάδια με αρωματικά βότανα.

Τα πάντα για την ελιά

  • Ως επισκέπτες θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τις διάφορες ποικιλίες ελιάς, αλλά και τα αρωματικά βότανα του τόπου μας που χρησιμοποιούνται για να αρωματίζουν το ελαιόλαδο και την κυπριακή κουζίνα.ελιά
  • Στην αίθουσα προβολών και φιλοξενίας επισκεπτών προβάλλεται φιλμάκι που καταπιάνεται με την ιστορία της ελιάς από τα πρώτα ευρήματα μέχρι σήμερα, τη θέση και την αξία της στην οικονομία, στην υγεία, τη διατροφή και τη φροντίδα του σώματος, στη μυθολογία, τις θρησκευτικές παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας κλπ.ελιά
  • Επεξηγεί επίσης τη βιολογική καλλιέργεια και οικολογική μέθοδο έκθλιψης του καρπού της ελιάς, καθώς η μοντέρνα γραμμή παραγωγής στο ελαιοτριβείο λειτουργεί μόνο κατά την περίοδο συλλογής ελιών από Οκτώβρη μέχρι τον Φεβρουάριο για να μπορείτε να την παρακολουθήσετε από κοντά. ελιά
  • Σ’ ένα ζεστό και παραδοσιακό χώρο (με πέτρα, ξύλο, κεραμύδι, παραδοσιακό τζάκι κ.λ.π.) φτιαγμένο για όλη την οικογένεια προσφέρονται ελαφριά βιολογικά παραδοσιακά εδέσματα και βιολογικά ποτά από καφέ μέχρι μιλκ σεϊκ.

More info 

Το πάρκο της Ελιάς «Ολέαστρο» είναι ανοικτό 7 μέρες τη βδομάδα και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου με μυλόπετρες και κρύα έκθλιψη και να προμηθευτούν και το ελαιόλαδό τους. Για πληροφορίες, 99525093. Το βιολογικό ελαιόλαδο Ολέαστρο διανέμεται από την Χ.Α Παπαέλληνας.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://www.oleastro.com.cy/en/

και στο https://www.facebook.com/oleastro/