«Έχεις Δίκιο», μάθε τώρα τα δικαιώματα σου

Τα άκουσες τα νέα; Άρχισε πρόσφατα η εκστρατεία «Έχεις Δίκιο» (#YourEURight) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Τι είναι αυτό; Κι όμως, σε ενδιαφέρει… Κάνε scroll πιο κάτω και θα μάθεις τα δικαιώματά σου.

Κάνεις συχνά αγορές ρούχων από το διαδίκτυο; Κάποτε όμως, δεν σου ταιριάζουν και τα αφήνεις στην άκρη της ντουλάπας σου, μήπως και τα φορέσεις όταν χάσεις τα 1-2 κιλάκια που έβαλες τελευταία; Κι όμως, τώρα, έχεις το δικαίωμα να επιστρέψεις ότι δεν σου κάνει! Μιλάμε για αγορά από ευρωπαϊκό διαδικτυακό κατάστημα ή οποιοδήποτε κατάστημα στη χώρα σου μέσα σε 14 ημέρες! Κι όμως… ισχύει! Μάθε τώρα όλα όσα αφορούν στην εκστρατεία ενημέρωσης «Έχεις Δίκιο» (#YourEURight) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεκδίκησε τα δικαιώματά σου.

Δες εδώ το σχετικό βίντεο

Το DG Just είναι το Διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της δικαιοσύνης και των καταναλωτών. Και πραγματοποιεί την εκστρατεία ενημέρωσης «Έχεις Δίκιο» (#YourEURight). Η εκστρατεία αφορά τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές, έτσι ώστε να παίρνουμε ενημερωμένες αποφάσεις για τις αγορές μας.

«Έχεις Δίκιο», κάνε τις σωστές επιλογές

Ο σύγχρονος καταναλωτής έχει σήμερα πολλές επιλογές, αφού η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Επομένως χρειάζεται πιο σαφείς, ακριβείς και συνεπείς πληροφορίες για να ενημερώνεται πλήρως για τις επιλογές του. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θέσπισε συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό ένα ενιαίο καθορισμένο πλαίσιο για τα δικαιώματα των καταναλωτών σε όλα τα κράτη-μέλη. Κι αυτό το πλαίσιο να διασφαλίζει διαφάνεια και να αυξάνει την εμπιστοσύνη.

Με την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα, η Ε.Ε. διευκολύνει τις διαδικτυακές αγορές βοηθώντας μας ως καταναλωτές να παίρνουμε ορθές αποφάσεις για ασφαλείς αγορές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Η εκστρατεία «Έχεις Δίκιο» (#YourEURight) μας υπενθυμίζει  ότι, χάρη στην ΕΕ, έχουμε σημαντικά δικαιώματα για αγορές από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό online κατάστημα. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι δεν βλέπουμε από κοντά, ούτε ελέγχουμε ένα προϊόν πριν το αγοράσουμε, δικαιούμαστε να επιστρέψουμε οποιαδήποτε αγορά από ευρωπαϊκό διαδικτυακό κατάστημα μέσα σε 14 ημέρες. Κι αυτό, χωρίς να πρέπει να διευκρινίσουμε το λόγο. Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές εξ αποστάσεως. Έτσι, πια θα κάνουμε τις διαδικτυακές αγορές μας χωρίς οποιαδήποτε ανησυχία, αφού μπορούμε να τις επιστρέψουμε και να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Το δικαίωμα αυτό ισχύει για οτιδήποτε αγοράσουμε, που δεν έχει να κάνει με αναλώσιμα, σφραγισμένα προϊόντα ήχου ή εικόνας, ηλεκτρονικό ψηφιακό περιεχόμενο και εξατομικευμένα προϊόντα.

«Έχεις Δίκιο» και στις εκπτώσεις

Με αφορμή την εκπτωτική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διαδικτυακές αγορές συνήθως αυξάνονται, ο κ. Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, χαιρέτισε την εκστρατεία του DG Just «Έχεις Δίκιο» (#YourEURight). Μάλιστα, ενθάρρυνε τους καταναλωτές να κάνουν σχετική έρευνα πριν από οποιαδήποτε αγορά και να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους . Επιπλέον, τους παρότρυνε να προβαίνουν σε καταγγελία στις Αρμόδιες Αρχές όταν διαπιστώνουν ότι τα δικαιώματά τους καταπατούνται. «Οι διαδικτυακές αγορές στην Κύπρο αυξάνονται, ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερη κίνηση στις εκπτώσεις. Τα δικαιώματα των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εναρμονίστηκαν. Και ισχύουν σε όλα τα κράτη – μέλη, ακόμα και στην περίπτωση διαδικτυακών αγορών. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να είναι ενήμεροι για αυτά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Έτσι, μπορούν να διεκδικούν την πλήρη εφαρμογή τους από τα καταστήματα. Τα δικαιώματά τους είναι αναφαίρετα».

Ως πελάτης «Έχεις Δίκιο»!  

Εάν θέλεις να επιστρέψεις ένα προϊόν που παρήγγειλες διαδικτυακά ή εξ αποστάσεως, πρέπει να επικοινωνήσεις με το ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα σε 14 ημέρες. Τότε πρέπει να δηλώσεις την πρόθεσή σου να το επιστρέψεις και έπειτα να το αποστείλεις. Βέβαια ενδέχεται το κατάστημα να μην ανταποκριθεί ή να μην δεχτεί την επιστροφή αγοράς με πλήρη επιστροφή των χρημάτων.

«Έχεις Δίκιο»! Που θα αποταθείς…

Τότε θα αποταθείς σε συγκεκριμένα εργαλεία της ΕΕ, τόσο σε τοπικό όσο και διασυνοριακό επίπεδο. Για υποθέσεις που αφορούν διασυνοριακές αγορές,  ως καταναλωτής θα επικοινωνήσεις με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΚΚ – http://www.ecccyprus.gov.cy/mcit/eccc/eccc.nsf/eccc04_el/eccc04_el?OpenDocument) για συμβουλές σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνεις. Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ ενός διαδικτυακού καταναλωτή και ενός διαδικτυακού εμπόρου, τόσο στην ίδια χώρα όσο και σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ υπάρχει και κάτι άλλο. Μιλάμε για την διαδικτυακή πύλη επίλυσης ηλεκτρονικών διαφορών (ODR – https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/?event=main.trader.register) της ΕΕ . Αυτή η πύλη αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους καταναλωτές που προσπαθούν να προσδιορίσουν τον κατάλληλο φορέα που θα επιλύσει τη διαφορά. Η πύλη επιτρέπει επίσης τη μετάφραση της καταγγελίας σε περίπτωση που χρειάζεται να αποσταλεί σε άλλη χώρα. Τώρα λοιπόν, φρόντισε να ενισχύσεις τη θέση σου ως καταναλωτής, μαθαίνοντας περισσότερα για τα δικαιώματά σου μέσα από την ιστοσελίδα https://europa.eu/youreuright/home_el

Διαδραστική ενέργεια 

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θαμώνες των Caffe Nero Λευκωσίας και Λεμεσού, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Μια προωθητική ομάδα βγαλμένη από ταινία του Wes Anderson, ντυμένη με έντονα, μοντέρνα και παιχνιδιάρικα χρώματα εμφανίστηκε στο χώρο. Και καλούσε τους θαμώνες να παίξουν σ’ ένα ενδιαφέρον παιχνίδι-κουίζ για να αποδείξουν πόσο καλά γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές!

Η διαδραστική αυτή ενέργεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  εκστρατείας ενημέρωσης «Έχεις Δίκιο»(#YourEURight) που υλοποιείται από το DG Just (διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της δικαιοσύνης και των καταναλωτών). Η εκστρατεία με νεανικό ύφος και πολύχρωμο look and feel, έχει ως στόχο την ενημέρωση όλων εμάς των καταναλωτών για τα δικαιώματά μας έτσι ώστε να παίρνουμε ενημερωμένες αποφάσεις για τις αγορές μας.

Γι’ αυτό να θυμάσαι… Ως πελάτης «Έχεις Δίκιο»! #yourEUright