Μπορεί να σας φαίνεται πρωτάκουστο, αλλά ακόμη και στο cheesecake έβαλαν το χεράκι τους οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και ενώ το cheesecake έχει αμερικάνικη υπηκοότητα, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία της ζαχαροπλαστικής, το πρώτο cheesecake φτιάχτηκε στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν μάλιστα, ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα της αρχαιότητας. Το κέικ τυριού λοιπόν, είναι ελληνικής προέλευσης! Και δεν το λέμε εμείς, για να κομπλιμεντάρουμε για άλλη μια φορά την καταγωγή μας, αλλά το επιβεβαιώνουν οι μεγαλύτεροι pastry chef.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το αρχαιοελληνικό cheesecake δινόταν ως «δυναμωτικό» στους αθλητές κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, το 776 π.Χ. Ανθρωπολόγοι βρήκαν καλούπια τυριών, που θυμίζουν cheesecake και υπολογίστηκε ότι ανήκουν στο 2000 π.Χ.
Λέγεται μάλιστα, ότι το πρώτο cheesecake που δημιουργήθηκε ποτέ, χρονολογείται περίπου το 2000 π.Χ. στη Σάμο. Ήταν ένα από τα εθιμοτυπικά του γάμου, καθώς το έφτιαχνε η νύφη για να κεράσει τους φίλους του γαμπρού!
Το όνομά του ασφαλώς, δεν ήταν cheesecake, αλλά αρχαία συγγράμματα αναφέρουν ότι λεγόταν «πλακούντας». Ο Αθηναίος, ο διάσημος ιστορικός/συγγραφέας και γαστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας, στο περίφημο έργο του «Δειπνοσοφισταί») αναφέρει ότι ο γιατρός Αιγίμιος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε στο «πλακουντοποιικόν του σύγγραμμα» την συνταγή του… cheesecake. Κατ’ ακρίβεια, το γλυκό φτιαχνόταν σαν χυλός, με τυρί και βρεμένο σταρένιο αλεύρι. Έπειτα, το άπλωναν σε σκεύος μαζί με μέλι και μετά το διατηρούσαν σε πάγο και το απολάμβαναν δροσερό.
Αργότερα, όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα, υιοθέτησαν το γλυκό. Ο ρωμαίος πολιτικός Marcus Porcius Cato (Cato the Elder) έγραψε το De Agri Cultura (το αρχαιότερο σωζόμενο έργο της Λατινικής πεζογραφίας), όπου αναφέρει συνταγές για 2 κέικ που χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς σκοπούς. Το ένα από αυτά (το «placenta», στα λατινά), μοιάζει με τα σημερινά cheesecake που έχουν σαν βάση μίγμα που ψήνεται χωριστά και είναι τραγανό- αν και στην Αρχαία Ελλάδα δεν το έψηναν και τρωγόταν δροσερό. Υπήρχε όμως και μια άλλη παραλλαγή, το «libuma», όπου πρόσθεσαν στη βασική αρχαιελληνική συνταγή και αυγά, το έψηναν πάνω σε καυτό τούβλο και το σέρβιραν ζεστό. Με την εξάπλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η συνταγή του cheesecake ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη.
Η Μεγάλη Βρετανία και η Ανατολική Ευρώπη πρόσθεσε τη δική της πινελιά στο γνωστό επιδόρπιο. Το 1545, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής, με μια συνταγή ανάλογης τάρτας τυριού: Έκοβαν το τυρί σε φέτες, το «καθάριζαν» και το χτυπούσαν στο γουδί. Μετά, πρόσθεταν αυγά, ζάχαρη και βούτυρο και το έψηναν.
Αργότερα, Ευρωπαίοι μετανάστες, που χρησιμοποιούσαν την συνταγή, διέδωσαν το δημοφιλές το γλυκό και στην Αμερική. Έτσι, το cheesecake με την σημερινή του εκδοχή, δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα. Ήταν το 1872, όταν ένας γαλατάς, ο William Lawrence, προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί, πέτυχε να δημιουργήσει τυρί κρέμα.
Το 1912, το πήρε ο James Craft και το 1928 αφού το έγραψε ως πατέντα με το όνομα «Philadelphia», το «πλάσαρε» ως το βασικό υλικό του cheesecake, γεγονός που το έκανε διάσημο σ’ όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι καθιερώθηκε με την σημερινή μορφή του ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο πρώτος δημιουργός της σύγχρονης συνταγής ήταν ο Γερμανός μετανάστης Άρνολντ Ρέυμπεν, ο οποίος το σέρβιρε τη δεκαετία του ’20 στους πελάτες του εστιατορίου του στη Νέα Υόρκη.
Cheesecake με κόκκινα φρούτα
Όπως και να είναι φτιαγμένο πάντως, το cheesecake είναι λατρεμένο. Πρόκειται για το γλυκό που αποτελείται από δύο τουλάχιστον στρώσεις, από τις οποίες η παχύτερη έχει ένα μίγμα μαλακού τυριού, αυγών και ζάχαρης. Η βάση του αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα ή σπογγώδες κέικ και γαρνίρεται με μαρμελάδα ή φρούτα.
Μοντέρνο cheesecake με matcha
Βεβαίως, σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές, πχ. ψημένο ή ψυγείου, με αυγά ή χωρίς, με matcha, ή με ρικότα αντί για τυρί κρέμα.
Ένα από τα καλύτερα Αμερικάνικα cheesecake που έχουμε δοκιμάσει είναι αυτό του Στέλιου Παρλιάρου.
Υλικά
Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα (τύπου digestive)
150 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
Για την κρέμα
500 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. ζάχαρη
20 γρ. κορν φλάουρ
2 αυγά
75 γρ. κρέμα γάλακτος
γλυκό του κουταλιού βύσσινο για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την βάση: Αλέθουμε τα μπισκότα στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σκόνη, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να γίνει ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4-5 εκ. πάνω σε ένα ταψί και απλώνουμε στο εσωτερικό του το μίγμα του μπισκότου. Το πιέζουμε με τα χέρια μας να γίνει μια επίπεδη και συμπαγής βάση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε τη βάση για 10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το τυρί μαζί με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Μόλις μαλακώσει το τυρί, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μία καλά ομοιογενοποιημένη κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω στην προψημένη βάση, το απλώνουμε και ξαναβάζουμε το γλυκό στο φούρνο, στους 190οC. To ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε με γλυκό βύσσινο.
Βρείτε περισσότερες συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου, στο http://steliosparliaros.gr/
Μάθετε περισσότερα για τα υπέροχα γλυκά
της Γιάννας Πατεράκη κάνοντας κλικ πιο κάτω
Γιάννα Πατεράκη, το γλυκό κορίτσι της yoga με τις ωραιότερες τούρτες
Tags: American Cheesecake, cheesecake, dessert, National Cheesecake Day
Τσάι, καφές, σοκολάτα… όλα γίνονται ροφήματα… Ροφήματα που αποτελούν ένα…
H μπίρα είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι, την πιο ζεστή…
Εκπαιδευτικό Εστιατόριο στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου… Το ήξερες ότι…