Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρέσβειρα του Συμφώνου για το Κλίμα, Πηνελόπη Vasquez-Hadjilyra, σε συνεργασία με το Zero Waste Alliance Cyprus και το Karolina’s Brunch Club από τη σειρά βιβλίων Karolina Book Series, και φιλοξενήθηκε στο Agno Zero Waste Grocery. Κάνε scroll για να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες τώρα.
Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μηδενικών Αποβλήτων (30 Μαρτίου), η οποία φέτος εστιάζει στη σπατάλη τροφίμων. Στόχος ήταν η ανάδειξη των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων του φαινομένου, καθώς και η παρουσίαση απλών, πρακτικών λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην καθημερινότητα.
Περίπου 20 άτομα συμμετείχαν σε μια διαδραστική εμπειρία που συνδύασε συζήτηση, επίδειξη και πρακτική εφαρμογή. Μέσα από το εργαστήρι, οι συμμετέχοντες κατανόησαν τη σύνδεση μεταξύ σπατάλης τροφίμων και εκπομπών άνθρακα, καθώς και τον ρόλο των καθημερινών επιλογών στη διαμόρφωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε πρακτικές συνήθειες. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν υλικά απευθείας από το κατάστημα και έμαθαν να υπολογίζουν σωστά τις ποσότητες, ώστε να αποφεύγονται περιττά απορρίμματα. Στη συνέχεια, προχώρησαν στην παρασκευή φρέσκων χειροποίητων ζυμαρικών με απλά, τοπικά υλικά, ανακαλύπτοντας στην πράξη την αξία της μαγειρικής από το μηδέν. Παράλληλα, αναδείχθηκαν τρόποι βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την οικιακή κομποστοποίηση και είδαν από κοντά σκουλήκια κομποστοποίησης, αποκτώντας μια σαφή εικόνα για το πώς τα οργανικά απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμο πόρο.
Σχολιάζοντας τη δράση, η Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα ανέφερε: «Όταν φέρνουμε ανθρώπους μαζί και δουν πόσο εύκολο είναι να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα τους, είναι πολύ πιο πιθανό να αλλάξουν συνήθειες. Μικρά, πρακτικά βήματα μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα».
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, το οποίο ενθαρρύνει τους πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Εστιάζοντας στο φαγητό, ένα βασικό στοιχείο της καθημερινής ζωής, το εργαστήρι έδειξε πώς η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από το σπίτι. Στο τέλος της δράσης, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν μία συγκεκριμένη αλλαγή που δεσμεύονται να εφαρμόσουν για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Οι δεσμεύσεις αυτές, μαζί με τα συμπεράσματα της εμπειρίας, αναμένεται να ενισχύσουν τη συνέχιση παρόμοιων δράσεων και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας. Επιπλέον, η εκδήλωση ανάδειξε ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε, μαγειρεύουμε και διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τα απορρίμματα, να περιορίσουν το κόστος και να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα European Climate Pact.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια κρίσιμη απειλή, η οποία απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα ενθαρρύνει τους πάντες να δράσουν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της απειλής και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο πράσινου μέλλοντος. Το Σύμφωνο, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) και βοηθά την Ε.Ε. να πετύχει τον στόχο της να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050. Είναι ένα κίνημα ανθρώπων ενωμένων γύρω από έναν κοινό σκοπό, ο καθένας από τους οποίος κάνει βήματα στη δική του καθημερινότητα για να οικοδομήσει μια πιο βιώσιμη Ευρώπη για όλους. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα φέρνει κοντά άτομα, κοινότητες και οργανισμούς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις συνέπειές της. Ως μέρος του Συμφώνου, ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.
Tags: Agno Zero Waste Grocery, Climate Action Day, Karolina’s Brunch Club, Table to Zero, Zero Waste Alliance Cyprus, Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα
Η εμβληματική γαλλική γαστρονομική έκδοση “Le Grand Livre de la…
Βιταμίνη D, η “βιταμίνη του ήλιου”, όπως είναι γνωστή, θεωρείται…
Ανακοινώθηκε πρόσφατα η δωρεά 80,000 οδοντόβουρτσων TRISA OF SWITZERLAND προς…