Ψυχολογία: Ποιός είναι ο ρόλος της στο αδυνάτισμα

Ψυχολογία… Αλήθεια, παίζει ρόλο η ψυχολογία μας στο αδυνάτισμα; Κι όμως, παίζει…  Γιατί, μαζί με την έναρξη ενός προγράμματος απώλειας βάρους, σχεδόν ταυτόχρονα έρχονται πάντα στο νου μας οι λέξεις συνέπεια, οργάνωση, επιμονή. Αυτές οι λέξεις «κλειδιά» αποτελούν τη βάση για μια σωστή αρχή και αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μάθε τώρα όλα τα πολύτιμα μυστικά για να πετύχεις τους στόχους σου.

Προτού ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα, είτε αυτό είναι για απώλεια είτε για αύξηση του βάρους σας, πρέπει να κατανοήσεις ότι εάν δεν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι όσον αφορά στις διατροφικές σου συνήθειες, δεν θα καταφέρεις να φτάσεις στο στόχο σου. Έτσι εκτός από την οργάνωση, η ψυχολογία παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε μια δίαιτα. Μαζί λοιπόν θα αναλύσουμε κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου.

Βήμα 1ο : Κατάγραψε τα πλεονεκτήματα της απώλειας βάρους

Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικούς λόγους που θέλει να χάσει κιλά. Για αρχή λοιπόν θα πρέπει να σημειώσεις σε ένα χαρτί τα πλεονεκτήματα που πιστεύεις ότι θα έχεις με αυτή την απώλεια. Μερικοί από τους λόγους απώλειας  βάρους είναι η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης, η βελτίωση της υγείας σου, η αύξηση της αυτοπεποίθησης σου κ.τ.λ. Αυτό το χαρτί πρέπει να κουβαλάς και να διαβάζεις κάθε φορά που νιώθεις τη θέληση σου να αποδυναμώνεται.

Βήμα 2ο: Βάλε εφικτούς στόχους

Ένας σωστός και ρεαλιστικός στόχος απώλειας βάρους, βοηθά τη ψυχολογία σου να παραμένει ψηλά, απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος, άρα βοηθά στη απώλεια βάρους. Για παράδειγμα δεν πρέπει να σκέφτεσαι το σύνολο των κιλών που πρέπει να χάσεις, αλλά το σύνολο των κιλών που θα πρέπει να αποβάλεις για την επόμενη 1 ή 2 βδομάδες που θα την ακολουθήσεις. Έτσι όταν θα ανέβεις στη ζυγαριά θα απολαύσεις το αποτέλεσμα του κόπου σου, παρά να αγχώνεσαι για το σύνολο των κιλών που έχεις ακόμα μπροστά σου.

Βήμα 3ο: Τρώγε καθιστή

Τρώγοντας όρθια, καταναλώνεις την τροφή γρήγορα και αφηρημένα, χωρίς επίγνωση της ποσότητας και του είδους του γεύματος. Με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της μέρας να ξεχάσεις ότι κατανάλωσες τη συγκεκριμένη τροφή. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του θερμιδικού φορτίου στο διατροφολόγιο σου, με αποτέλεσμα ο στόχος που έβαλες να μην επιτευχθεί. Κατανάλωνε αργά και συνειδητά το γεύμα σου, καθισμένη στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση, για να ελέγχεις τι και πόσο τρως κάθε φορά. Με αυτό τον τρόπο θα χορτάσεις πριν προλάβεις να φας υπερβολικά και άσκοπα, αφού ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 λεπτά για να λάβει το μήνυμα ότι χόρτασες.

Βήμα 4ο: Απομάκρυνε τις αρνητικές σκέψεις

Στην αρχή κάθε δίαιτας πάντα υπάρχουν κάποιες αρνητικές σκέψεις όπως «θα τα καταφέρω;» ή «δεν θα αντέξω» κ.τ.λ. Προσπάθησε να συγχαρείς τον εαυτό σου για κάθε μικρή προσπάθεια και να μην τον κατακρίνεις αν ενδώσει σε ένα πειρασμό. Με το να κάνεις αρνητικές σκέψεις, καταστρέφεις τη ψυχολογία σου και γίνεσαι πιο επιρρεπής στο να παρατήσεις την προσπάθειά σου. Εξάλλου με ένα παράπτωμα είναι αδύνατον να βάλεις κιλά αφού χρειάζονται 7000 θερμίδες για την αύξηση ενός και μόνο κιλού. Προσπάθησε να σκεφτείς θετικά και να συνεχίσεις κανονικά τη δίαιτα σου, με τη σκέψη ότι στον επόμενο πειρασμό θα είσαι πιο προετοιμασμένη.

Βήμα 5ο: Άλλαξε την καθημερινότητά σου

Η αρχή μιας δίαιτας πάντα είναι πιο δύσκολη γιατί ο οργανισμός ήταν συνηθισμένος με το να τρέφεται διαφορετικά. Για να βοηθήσεις λοιπόν την ψυχολογία σου καλό θα ήταν να απομακρύνεις από το σπίτι ή τη δουλειά τα αγαπημένα σου ανθυγιεινά σνακ και να τα αντικαταστήσεις με τα σωστά, μέχρι να μάθεις να τα βλέπεις χωρίς να ενδίδεις. Στο σπίτι χρησιμοποίησε μικρά πιάτα, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι έτσι θα τρως λιγότερο, και οπωσδήποτε να τρως καθιστή.

Η απώλεια των παραπανήσιων κιλών που έχεις δεν πρέπει να επισκιάζει τη ζωή σου, ούτε να επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά σου. Συχνά διερωτάσαι πως μπορούν τα αδύνατα άτομα να παραμένουν αδύνατα. Το βασικό τους κοινό είναι ότι η τροφή για αυτούς αποτελεί απλά ένα μέσο επιβίωσης… Δεν παραμένουν προσκολλημένοι στις κρίσεις βουλιμίας έστω και αν τους συμβαίνουν. Απλά το προσπερνάνε και συνεχίζουν τη ζωή τους. Το γνωστό σλόγκαν «τρώμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να τρώμε» είναι το κλειδί για τη μακροχρόνια διατήρηση των σωστών διατροφικών συνηθειών.

Βήμα 6ο: Ξεχώρισε την πείνα από τη βουλιμία

Ένα από τα πιο βοηθητικά βήματα αποτελεί και η διάκριση της πραγματικής πείνας από τη βουλιμία. Ένας απλός τρόπος να τα διακρίνεις είναι: Όταν γουργουρίζει το στομάχι, και ήδη έχουν περάσει πάνω από 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα τότε αυτό λέγεται πείνα. Ωστόσο, όταν νιώθεις ότι έχεις έντονη όρεξη και λαχτάρα για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο τη συγκεκριμένη στιγμή, αυτό λέγεται βουλιμία. Όταν καταφέρεις να τα διακρίνεις θα είναι πιο εύκολο να αντισταθείς στους πειρασμούς.

 

 

 

MadameLeFo