Βότανα και μπαχαρικά: Μυρωδάτα & ιαματικά

Ναι, τα βότανα και τα μπαχαρικά και μυρωδάτα είναι, αλλά και ιαματικά. Και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δρ. Νατάσα Παπαηρακλέους αναλύει πιο κάτω όλα τα θαυματουργά προσόντα τους.

Θα πασπαλίσεις λίγη κανέλα στον πρωινό καφέ σου; Ή μήπως προτιμάς ένα ξυλάκι κανέλα στο τσάι σου; Θα προσθέσεις όμως και ρίγανη πάνω στην χωριάτικη σαλάτα; Είμαστε βέβαιοι ότι την βάζεις και σε άλλα φαγητά όπως πίτσα, ζυμαρικά, κρέας και πατάτας. Όπως θα διαπιστώσεις διαβάζοντας το άρθρο, τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν συμβάλλουν μόνο στη γεύση αλλά και στην υγεία μας! Μάθε τώρα όλα τα ενδιαφέροντα δεδομένα που εξασφαλίσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Δρ. Νατάσα Παπαηρακλέους.

Κανέλα

Ο American Heart Association συνιστά τη χρήση γλυκών μπαχαρικών όπως η κανέλα για να προσθέσετε γεύση αντί να χρησιμοποιείτε ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη. Επιπλέον, η προσθήκη κανέλας μπορεί να προσφέρει μια άλλη πιθανή στρατηγική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης (με τη μείωση της πρόσληψης αλατιού να είναι η κύρια διατροφική στρατηγική).

Η κατανάλωση 2 γραμμαρίων αλεσμένης κανέλας καθημερινά (περίπου 3/4 κουταλάκι του γλυκού) μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο κατά 7,2/2,8 mmHg, παρόμοια με τα αποτελέσματα από φάρμακα χαμηλής δόσης. Αυτό το μπαχαρικό δεν κάνει τα μαγικά του μέσα σε μια νύχτα. Τα καλύτερα αποτελέσματα προήλθαν μετά από μελέτες διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών.

Τζίντζερ (ginger)

Το τζίντζερ είναι γνωστό για την ανακούφιση του ταλαιπωρημένου στομαχιού. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να καταπραΰνει την πρωινή ναυτία, καθώς και τη ναυτία μετά από χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.Έχεις ημικρανίες; Αυτό το μπαχαρικό έχει βρεθεί ότι παρέχει εντελώς φυσική ανακούφιση. Το τζίντζερ περιέχει συγκεκριμένες χημικές ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο που ονομάζονται gingerol και shogaols που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη.

Ρίγανη

Αυτά τα μικροσκοπικά αλλά ισχυρά φύλλα διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Κ και Ε, ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου και φυτικών ινών. Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως σε πιάτα όπως πίτσα και ζυμαρικά. Εκτός από το ότι δίνει γεύση στα τρόφιμα, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ιατρικών παθήσεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά – συγκεκριμένα, καρβακρόλη και θυμόλη. Η καρβακρόλη είναι η πιο άφθονη ένωση στη ρίγανη και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διακοπή της ανάπτυξης πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Η θυμόλη είναι ένα φυσικό αντιμυκητιασικό συστατικό που βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος ενισχύοντας την παραγωγή αντισωμάτων.Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στη ρίγανη έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Όλα αυτά είναι καλά νέα για την καρδιά μας—και πολλά άλλα. Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και του καρκίνου.

Πάπρικα

Η πάπρικα μπορεί να είναι περισσότερο γνωστή για την προσθήκη χρώματος στα πιάτα, αλλά περιέχει επίσης καψαϊκίνη, μια ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η καψαϊκίνη είναι γνωστή για τις αναλγητικές της ιδιότητες. Λειτουργεί επηρεάζοντας τον νευροδιαβιβαστή που μεταδίδει σήματα πόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Σκόρδο

Με τις ισχυρές βιοδραστικές του ενώσεις και άλλα θρεπτικά συστατικά, το σκόρδο μπορεί να είναι καλό για πολλά περισσότερα από το να αποκρούει τους βρικόλακες. Θεραπείες με εκχυλίσματα σκόρδου, σκόνες και συμπληρώματα έχει βρεθεί ότι μειώνουν σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του κρυολογήματος.

Κόλιανδρος

Αυτούς τους αποξηραμένους σπόρους από το φυτό κόλιαντρος, θα τους συναντήσεις στις ελιές τις τσακιστές, στα χωριάτικα λουκάνικα, στις σούπες και στα μαγειρευτά. Ο κόλιανδρος περιέχει λιναλοόλη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, καθώς και από διαταραχές της διάθεσης όπως το άγχος.

Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο εκτιμάται ως ένα γλυκό αρωματικό μπαχαρικό που προσφέρει γεύση σε διάφορες συνταγές. Το γαρίφαλο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ευγενόλη, η οποία δρα ως φυσικό αντιοξειδωτικό. Η ευγενόλη έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου φλεγμονωδών ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, βοηθώντας στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονωδών αποκρίσεων στο σώμα.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, που τους δίνει το πλούσιο, σκούρο καφέ χρώμα τους. Στο σώμα, η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α—μια σημαντική θρεπτική ουσία για τη διατήρηση της υγείας των ματιών μας.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σε μια μικρή ποσότητα στη μαγειρική σας, αλλά αυτά είναι γενικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να υποστηρίξουν την άμυνα του οργανισμού σας έναντι λοιμώξεων, καρκίνου και χρόνιων ασθενειών. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τους ανθρώπους (καθώς και μεγαλύτερες μελέτες), οι ερευνητές λένε ότι ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: αξίζει να τα τρώμε περισσότερο αφού προσθέτουν περισσότερη γεύση στη ζωή μας!

Προσοχή : Ορισμένα βότανα σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα. Χρησιμοποιήστε με μέτρο και ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν φυτικά συμπληρώματα που παίρνετε.

More info

Η Δρ. Νατάσα Παπαηρακλέους είναι 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, PhD

Θα την αναζητήσεις στο γραφείο της, στην οδό  Ηλία Βενέζη 2Α, Athienitis Strovolos park, Flat no: 304, Τ.Κ. 2042, τηλ. 99 787016

https://papaeracleous.com

https://www.instagram.com/dr_natasa_dietitian/

https://www.facebook.com/NatasaDietitian

MadameLeFo