Κάνε μια μπα-χάρη στο ανοσοποιητικό σου

Κάνε μια μπα-χάρη στο ανοσοποιητικό σου… Ναι, γιατί από αμνημονεύτων χρόνων, τα παραδοσιακά μπαχαρικά και τα βότανα έπαιξαν ζωτικό ρόλο ως ανοσοενισχυτικά στην ινδική κουζίνα. Ρίξε μια ματιά στο πώς αυτά τα αρωματικά κάνουν το καθημερινό φαγητό όχι μόνο νόστιμο, αλλά και υγιεινό.

* Της Gita Hari

Σύμφωνα με τα αρχαία ινδικά κείμενα, το φαγητό είναι η απόλυτη θεραπεία. Παραδοσιακά, στην ινδική κουζίνα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στα φαγητά ανάλογα με τα θρεπτικά τους οφέλη και την ικανότητά τους να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μας προστατεύσει από ασθένειες και λοιμώξεις. Γι’ αυτό συνιστάται να συμπεριλάβουμε ένα ισορροπημένο μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων στην καθημερινή μας διατροφή ώστε να ενισχύουμε τακτικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το σαφράν, το γαρύφαλλο, η κανέλα, οι σπόροι καραμέλας, το τζίντζερ και το σκόρδο είναι γνωστό ότι έχουν μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων. Βότανα όπως η μέντα, ο ιερός βασιλικός και τα φύλλα των δέντρων neem και moringa λέγεται ότι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Μπα-χάρη στην Ινδία

Στην Ινδία τα μπαχαρικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρασκευή φαγητών. Για παράδειγμα, ο κουρκουμάς – το πιο κοινό από όλα τα ινδικά μπαχαρικά – προστίθεται σχεδόν σε όλα τα πιάτα. Όχι μόνο δίνει στο φαγητό μια χρυσαφένια απόχρωση, αλλά είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες και για τη μείωση των μεταβολικών συνδρόμων. Συχνά, οι μητέρες μας μάς παροτρύνουν να πίνουμε ζεστό γάλα αναμεμειγμένο με κουρκουμά για τη θεραπεία του ξηρού βήχα, του πονόλαιμου και τον καθαρισμό του αίματος από τις τοξίνες, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού. Σήμερα, αυτό το ρόφημα είναι διαθέσιμο σε πολλά πολυτελή καφέ ως latte με κουρκουμά. Παρόμοια οφέλη για την υγεία έχει επίσης το τζίντζερ.

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα ευεργετικών βοτάνων και μπαχαρικών που προστίθενται στα πιάτα για να προσδώσουν μια ξεχωριστή γεύση αλλά και για να τα κάνουν πιο υγιεινά. Για παράδειγμα, τα φύλλα και τα φρούτα moringa (ή τύμπανα) χρησιμοποιούνται στο κάρυ σε όλη τη βόρεια Ινδία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηριακών παθήσεων.

Το neem χρησιμοποιείται επίσης σε γεύματα και παρασκευάζεται σε ένα παχύρρευστο παρασκεύασμα που ονομάζεται kadha. Μια ειδική σάλτσα τσάτνεϊ με φύλλα neem παρασκευάζεται στη Maharashtra κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Gudi Padwa. Το neem αποδεδειγμένα συνεισφέρει στη θεραπεία της απώλειας της όρεξης, του πυρετού ενώ ενισχύει και την καρδιά.

Τα φύλλα κάρυ, η βασική γαρνιτούρα στην ινδική μαγειρική σε όλη τη χώρα, είναι ένα δημοφιλές φυσικό αντιοξειδωτικό. «Σχεδόν όλα τα μέρη ενός δέντρου neem έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Τα φύλλα ωμά ή μαγειρεμένα, καθαρίζουν το αίμα και βοηθούν στην πέψη. Το εκχύλισμα φλοιού βρέθηκε ότι θεραπεύει τα έλκη του στομάχου και του εντέρου και το έλαιο neem μειώνει τις ατέλειες του δέρματος αλλά και αποτελεί θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα», λέει η διατροφολόγος Kavita Devgan.

Σύμφωνα με την Δρ Pooja Thacker, Επικεφαλής του Τμήματος Διαιτολογίας στο Νοσοκομείο Bhatia της Βομβάης, «οι κλινικές δοκιμές του tulsi σε ανθρώπους έδειξαν ότι είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αντιικών, αντιμικροβιακών, αντιμυκητιασικών και ανθελονοσιακών. Μπορεί να μειώσει την υπέρταση, τον αρθριτικό πόνο και την κατάθλιψη καθώς δρα ως αντιεπιληπτικό, αντιφλεγμονώδες, ηπατοπροστατευτικό, κατά του έλκους και κατά του άσθματος».

Η ασαφετίδα ανακουφίζει από το φούσκωμα, τον τυμπανισμό και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ενώ η τριγωνέλλα (ή μοσχοσίταρο) είναι γνωστό ότι ελέγχει μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης. Το κύμινο και το ζιζάνιο του επισκόπου, τα γαστρονομικά ισοδύναμα των σύγχρονων φαρμάκων για τη δυσπεψία, βοηθούν την πέψη και ελέγχουν τις τροφικές διαταραχές. Το πιπέρι βελτιώνει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και προάγει την υγεία του εντέρου. Ένα ρόφημα πιπεριού είναι συχνά η καλύτερη θεραπεία σε πολλά ινδικά σπίτια για την καταπολέμηση της γρίπης. Οι σπόροι ασαφετίδας, τριγωνέλλας, μαύρου πιπεριού, κόλιανδρου και κύμινου έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ευρέως στην ινδική κουζίνα.

Βασικά πιάτα της Νότιας Ινδίας, όπως το sambhar (κάρυ φακής με λαχανικά), το rasam (μια καθαρή ξινή σούπα) ακόμη και τα κάρυ αρωματίζονται με αυτά τα μπαχαρικά. Το Bisibele Bhath είναι άλλο ένα κλασικό παρασκεύασμα με ρύζι και φακές που χρησιμοποιεί διάφορα μπαχαρικά και θρεπτικά λαχανικά για την αποφυγή ελλείψεων σε βασικά στοιχεία. Αν πιάτα όπως το pongal από τον ινδικό νότο χρησιμοποιούν θρυμματισμένο πιπέρι και κύμινο, το Gujarat βρίσκει την comfort food του στο χιτσντί – ένα υγιεινό πιάτο με ρύζι και φακές που παρασκευάζεται με ελάχιστα μπαχαρικά όπως κύμινο και τζίντζερ και αποκαθιστά τα πεπτικά ένζυμα ενώ συσσωρεύει επίπεδα ενέργειας και αντίστασης στο σώμα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Το khichdi είναι συχνά το φάρμακο για τη διατροφική δυσφορία και χρησιμοποιείται για την επαναφορά του πεπτικού συστήματος με τα απλά και υγιεινά συστατικά του. Διάφορα αποξηραμένα και κονιοποιημένα μπαχαρικά και βότανα σε παραδοσιακά παρασκευάσματα marwari από το Rajasthan όπως το ker sangri και το pitod ka saag εξασφαλίζουν σωματική δύναμη. Αυτά τα πιάτα, συχνά με βαριά χρήση σκόρδου και κρεμμυδιού, διασφαλίζουν ότι το σώμα είναι προετοιμασμένο ενάντια στη ζέστη στα περισσότερα μέρη της ερήμου. Η Maharashtra έχει το δικό της υγιεινό γεύμα, το usal/misal, που αποτελείται από διάφορα λάχανα σε μια σάλτσα πλούσια σε μπαχαρικά με τζίντζερ και σκόρδο που εξασφαλίζει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες. Η διαδεδομένη χρήση των εσπεριδοειδών, που δεν επιτρέπουν το πήξιμο της σάλτσας, εξασφαλίζει την επαρκή δόση βιταμίνης C και μια ισχυρή άμυνα ενάντια στο ζεστό και υγρό περιβάλλον γύρω από τη Maharashtra.

Η κουζίνα του Punjabi είναι εξαιρετικά δημοφιλής για τα μεθυστικά αρώματα των μπαχαρικών και των βοτάνων που χρησιμοποιούνται γενναιόδωρα στις συνταγές της. Ακριβώς όπως η αρωματική μυρωδιά του garam masala, ένας πλούσιος συνδυασμός μπαχαρικών όπως το κάρδαμο, το γαρύφαλλο, ο αστεροειδής γλυκάνισος και η κανέλα από τις κουζίνες της Βόρειας Ινδίας.  Η κανέλα και το γαρύφαλλο μπορούν να θεωρηθούν ως μαχητές του ανοσοποιητικού για τις αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες. Αυτά τα πιάτα συχνά περιλαμβάνουν ή τελειώνουν με μια γενναιόδωρη μερίδα μάραθο, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει οξύτητα.

Άφθονο αστεροειδή γλυκάνισο, φύλλα δάφνης και σαφράν θα βρείτε στα πιάτα από το Κασμίρ. Το πιάτο-αστέρι της περιοχής είναι αναμφίβολα το κόκκινο τσίλι Κασμίρ, γεμάτο μέταλλα εκτός από μαύρο κύμινο (shah jeera), μαύρο κάρδαμο και λευκό πιπέρι. Το χαρακτηριστικό πιάτο αρνιού, το rogan josh με τυρόπηγμα και μια ποικιλία από μπαχαρικά είναι μια στιβαρή λιχουδιά χαμηλής χοληστερόλης.

Η αποδοχή της επίγνωσης ενώ τρώτε και τα φρέσκα, σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος, τη δυσφορία και την κατάθλιψη. Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση του φαγητού μέσα σε τέσσερις έως πέντε ώρες από το μαγείρεμα είναι η καλύτερη. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και σήμερα, η αρχαία ιδέα ενός ισορροπημένου γεύματος Sattvik, φρεσκομαγειρεμένο ​​με ένα μπουκέτο μπαχαρικά, θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά στον κόσμο.

 

MadameLeFo