Μέτρα κι άλλα μέτρα, μετά τα 202 κρούσματα COVID-19

Μέτρα κι άλλα μέτρα, μετά τα 202 νέα κρούσματα COVID-19… Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές, και αμέσως λήφθησαν αποφάσεις για επέκταση μέτρων σε όλη την Κύπρο… Και βέβαια, τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί αρχικά για την Επαρχία Λεμεσού. Διάβασε προσεχτικά όσα ακολουθούν… Γιατί πρέπει να ξέρεις πως να συμπεριφερθείς ΥΠΕΥΘΥΝΑ κατά του κορωνοϊού… Κι έτσι θα αποφύγεις κάθε ενδεχόμενο να έχεις “συνάντηση” μαζί του! 

μέτρα

Photo credits: Edward Jenner από το Pexels

Όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον COVID-19 για αρκετό καιρό ακόμα… Όμως, για να αποφύγουμε το γενικό lockdown ας είμαστε λιγάκι παραπάνω προσεκτικοί… Και όχι μόνον… Ας επιδείξουμε πιο υπεύθυνη συμπεριφορά και ας τηρούμε με ευλάβεια όλα τα μέτρα που μας συστείνουν οι επιδημιολόγοι. Ο κίνδυνος είναι ορατός… Δεν είναι λόγια… Τα 202 νέα κρούσματα δεν είναι “προϊόν φαντασίας…

μέτρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης με την επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό. Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος

Οι ειδικοί λοιπόν, -λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών COVID-19 που καταγράφεται στην Κύπρο ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα και κατ’ επέκταση της διασποράς που παρατηρείται ενδοκοινοτικά- παρακάθησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε η διυπουργική επιτροπή και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Και αποφασίστηκαν μέτρα, για τον έλεγχο της μετάδοσης και της διασποράς του ιού στην κοινότητα και την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Μέτρα για την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας

Συγκεκριμένα, τίθενται σε εφαρμογή από ΣΗΜΕΡΑ σε ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΒΑΣΗ τα πιο κάτω μέτρα:

Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών.

μέτρα

Photo credits: Veton Ethemi από το Pixabay

♥  Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

♥  Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.

♥  Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

μέτρα

Photo credits: Igor Link από το Pixabay

Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα εξυπηρετούσε μέχρι 200 άτομα, ΤΩΡΑ ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό έχει 300 τ.μ. εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα εξυπηρετούσε μέχρι 100 άτομα, τώρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.

μέτρα

Photo credits: Vladimir Fedotov από το Unsplash

Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.

Επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής, κ.τ.λ., σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

 Μέτρα

Photo credits: Gustavo Fring από το Pexels

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κτλ) και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8 π.μ. και 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα πιο πάνω μέτρα, που ρυθμίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2020. Και θα ισχύουν για περίοδο δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2020.

Επιπλέον μέτρα για την επαρχία Λεμεσού 

Εκτός αυτών,  και λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, αποφασίστηκαν και τα πιο κάτω μέτρα:

Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, κ.ο.κ.) μέχρι τις 10.30 μ.μ..

Συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11.30 μ.μ..

Τα μέτρα για την πόλη και την επαρχία Λεμεσού ισχύουν από σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2020.

 Μέτρα

Photo credits: Gustavo Fring από το Pexels

Εκτός από τα πιο πάνω μέτρα, θα σου υπενθυμίσουμε ότι η χρήση μάσκας από όλο πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και πάνω, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Και θα πρέπει να τη φοράμε σε όλους τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου Υγείας (από τις 14-10-2020).

 Μέτρα

Photo credits: Edward Jenner από το Pexels

Υπεύθυνη συμπεριφορά και πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων

από όλους για επιτυχή διαχείριση της πανδημίας

Λόγω του πολύ αυξημένου αριθμού θετικών περιστατικών COVID-19 που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των υπεράριθμων στενών επαφών τους, η Ομάδα Ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης επικεντρώνεται στην ενημέρωση των θετικών στον ιό ατόμων, ζητώντας τους να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη Μονάδα τις στενές επαφές τους, ώστε να αρχίσει η ιχνηλάτησή τους.

♥  Όσοι ενημερώνονται από την Ομάδα Ιχνηλάτησης ότι είναι θετικοί στον ιό ΟΦΕΙΛΟΥΝ με τη σειρά τους να επικοινωνήσουν με τις στενές επαφές τους ενημερώνοντάς τους ότι έχουν δηλωθεί τα στοιχεία τους για ιχνηλάτηση και αναφέροντάς τους ότι πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό έως ότου επικοινωνήσει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μαζί τους για τη διευθέτηση ραντεβού για δειγματοληψία.

 Μέτρα

Photo credits: Matthias Groeneveld από το Pexels

Σε περίπτωση που όποιος ενημερώθηκε ότι είναι επαφή κρούσματος, έχει ή εκδηλώσει συμπτώματα πριν επικοινωνήσει η Ομάδα Ιχνηλάτησης μαζί του, οφείλει να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό για τα συμπτώματα, δηλώνοντάς του απαραίτητα ότι αποτελεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19.

Προσοχή στις κοινωνικές συναθροίσεις

 Μέτρα

Photo credits: Gustavo Fring από το Pexels

Όπως διαπιστώνεται από τα δεδομένα που συλλέγει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, πολλές από τις αλυσίδες έχουν ως αφετηρία επιμόλυνσης κοινωνικές συναθροίσεις. Συναθροίσεις, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις και τα ιδιωτικά πάρτι. Γι’ αυτό και απευθύνεται έκκληση προς όλους μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παρευρισκόμαστε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Καλό είναι να μεριμνούμε για την ατομική μας προστασία, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων διέπεται από πρωτόκολλα και οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εκδήλωση, για παράδειγμα πάρτι αρραβώνων, επετείων, κ.ο.κ, δεν επιτρέπονται.

 Μέτρα

Photo credits: Dominika Roseclay από το Pexels

Η συνετή και υπεύθυνη συμπεριφορά και η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους μας είναι το κλειδί για την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε.

 

(MKY) ΠΗΓΗ: PIO 

Κάνε κλικ πιο κάτω για να ενημερωθείς για την αναθεωρημένη οδηγία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους μας

O Υπουργός Υγείας καλεί τους νέους νάναι προσεχτικοί…

 

MadameLeFo