Μάθε τα πάντα για τα γαλακτοκομικά & τα λιπαρά τους

Μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες τροφίμων, τα γαλακτοκομικά, αποτελεί για τους περισσότερους κομμάτι της καθημερινής τους διατροφής. Εάν σου αρέσουν κι εσένα τα γαλακτοκομικά, μάθε από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Διονυσία Αγαλιώτη τα πάντα για τη σχέση τους μέσα στη διατροφή μας και την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά.

 γαλακτοκομικά

Photo Credits: Amanda Vick από το Unsplash

Γάλα, τυρί, γιαούρτι… Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε πιο συχνά, προέρχονται από το γάλας αγελάδας. Αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμινών D και Β12. Η περιεκτικότητα του συγκεκριμένου γάλακτος σε χοληστερόλη, οδήγησε τη βιομηχανία τροφίμων στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά ποσοστά λίπους έως και μηδενικά. Πότε, όμως, πρέπει να καταναλώνουμε τα πλήρη, πότε τα χαμηλά σε λιπαρά και πότε τα μηδενικά;

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα

γαλακτοκομικά

Photo Credits: Pexels-Pixabay

Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αυτά που περιέχουν όλα τα λιπίδια. Στο γάλα αγελάδας η περιεκτικότητα των λιπιδίων είναι κοντά στο 3,5%. Το ίδιο συμβαίνει με το γιαούρτι, ενώ στα τυριά η περιεκτικότητα των περισσοτέρων σε λίπος βρίσκεται γύρω στο 40%.  Τα πλήρη είναι επιθυμητό να καταναλώνονται κατά την βρεφική και παιδική ηλικία, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού (με την προϋπόθεση ότι το άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν βρίσκεται σε παθολογική κατάσταση).

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα

 γαλακτοκομικά

Photo Credits: Monika Grabkowska από το Unsplash

Πρόκειται για ημιαποβουτυρωμένα προϊόντα. Στο γάλα και στο γιαούρτι η περιεκτικότητα των λιπαρών είναι 1,5 – 2%, ενώ στα τυριά έχουμε μεγάλο εύρος ποσοστού σε λιπαρά (π.χ. 29%, 24%, 17%, 9%, κ. α.). Η κατηγορία των ημιαποβουτυρωμένων είναι αυτή που συστήνεται στις περισσότερες φυσιολογικές, αλλά και παθολογικές καταστάσεις.

Τα 0% γαλακτοκομικά προϊόντα

 γαλακτοκομικά

Photo Credits: Tyler Nix από το Unsplash

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως είναι η καλύτερη επιλογή. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα όμως, υπάρχει μια κατηγορία βιταμινών, γνωστές ως λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K). Αυτές, λοιπόν, (όπως μας λέει και το όνομά τους) για να απορροφηθούν από τον οργανισμό, χρειάζονται την παρουσία λίπους. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τα πλήρως αποβουτυρωμένα προϊόντα δεν έχουν θέση στη διατροφή μας. Επιπλέον, δεν είναι τόσο εύγεστα, ενώ λόγω απουσίας του λίπους δεν προσφέρουν τον απαραίτητο κορεσμό. Επομένως, η κατανάλωσή τους είναι επιθυμητή μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου θα συντάσσεται διαιτολόγιο από πτυχιούχο Διαιτολόγο.

 γαλακτοκομικά

Photo credits: GEORGE DESIPRIS, Pexels

 

More info

Η Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
είναι Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ

Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD)
Fb: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

Instagram page: NutriTips – Ioannis & Dionysia (nutritips_cy)

Email: dionysia.agalioti@hotmail.com

 

MadameLeFo