Πολλοί βεβαίως, υποστηρίζουν πως το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να αποτοξινώνεται μόνο του, χωρίς τη δική μας συνδρομή. Επομένως, οποιεσδήποτε προσπάθειες κάνουμε ώστε να αποτοξινωθούμε από τις βλαβερές ουσίες που καταναλώνουμε καθημερινά είναι ανούσιες και περιττές. Αν τα όργανα του σώματός μας κάνουν όλη τη δουλειά από μόνα τους, εμείς γιατί να δίνουμε περισσότερη ώθηση και να προσανατολιζόμαστε σε μία διαρκή αποτοξίνωση που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση; Γιατί να προσέχουμε το τι τρώμε αφού το σώμα μας θα κάνει έτσι κι αλλιώς τη σκληρή δουλειά; Η διαιτολόγος Άννα Κορτέση θα μας δώσει όλες τις απαντήσεις.
Φυσικά και τα όργανα του σώματός μας είναι επωμισμένα με την σκληρή λειτουργία της αποτοξίνωσης. Κάθε μέρα προσλαμβάνουμε βλαβερές ουσίες μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Ωστόσο, τα όργανα όπως το συκώτι και οι νεφροί μας έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τις βλαβερές ουσίες και να βοηθούν το σώμα μας να τις απορρίπτει. Με λίγα λόγια, τα όργανα λειτουργούν ως φίλτρα και απομονώνουν καθετί επικίνδυνο για τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να το αποβάλλουν.
Οι τοξίνες πραγματικά υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Δεν αποτελούν αποκύημα της φαντασίας μας, ούτε και λείπουν από οποιονδήποτε. Όσο υγιεινά κι αν τρέφεται κάποιος, πάντοτε θα υπάρχουν ίχνη βλαβερών ουσιών που βρίσκουν το δρόμο στο εσωτερικό του σώματός μας και αποτελούν πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Όλες αυτές οι βλαβερές ουσίες αποτελούν τις τοξίνες, είτε αυτές είναι χρόνιες είτε άμεσες.
Οι τοξίνες μεταφέρονται στο σώμα μας μέσα από τις τροφές που έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα και άλλα δηλητηριώδη προϊόντα. Επιπλέον, βρίσκονται στις συσκευασίες τροφίμων, αλλά και στα χημικά που προστίθενται στην σύστασή τους. Τα τοξικά χημικά αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας, όπως τα βαρέα μέταλλα και η μούχλα. Γι’ αυτό και η σημασία των φυσικών φίλτρων που διαθέτει ο καθένας μας είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως είναι αρκετά αυτά τα φυσικά φίλτρα; Δυστυχώς, όχι. Το σώμα μας καταπονείται σε μεγάλο βαθμό από την προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά σε σχέση με την αποβολή των τοξινών. Συνεπώς, οφείλουμε να του δίνουμε- όσο μπορούμε- τη δυνατότητα να ξεκουράζεται. Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι μέσω της επιλογής των ιδανικών τροφών που θα απαρτίζουν το διαιτολόγιό μας.
Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές; Δεν είναι απαραίτητο να νηστεύουμε και να καταναλώνουμε αποκλειστικά και μόνον λεμονάδα με πιπέρι καγιέν ή χυμούς φρούτων και λαχανικών για ολόκληρες εβδομάδες. Ωστόσο, η αντικατάσταση ενός ή δύο γευμάτων κάθε ημέρα με φρέσκους χυμούς, φτιαγμένους από πληθώρα πράσινων λαχανικών και ωφέλιμων φρούτων είναι ό,τι καλύτερο για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Η πρόσληψη αρκετών υγρών και κυρίως καθαρού νερού επίσης ωφελεί το σώμα και ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Υπάρχουν αρκετές τροφές που προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό μας σε σχέση με την αποβολή τοξινών και αξίζει να τις εντάξουμε στο τραπέζι μας. Τέτοιες τροφές είναι και οι πιο κάτω:
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, τα φύκια, υο λεμόνι, το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα παντζάρια, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (ιδιαίτερα τροφές όπως ο λιναρόσπορος και η βρώμη), το σπανάκι και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1. Αξίζει λοιπόν, να προσθέσετε αυτές τις τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιο σας και να προτιμάτε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες φυσικές, ακατέργαστες τροφές. Φροντίστε επίσης να πίνετε αρκετό νερό και να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, που είναι γεμάτες από χημικά και σύνθετα πρόσθετα. Με αυτή την “συνταγή¨, η συνεχής αποτοξίνωση του οργανισμού σας σίγουρα θα στεφθεί με επιτυχία!
Η διαιτολόγος Άννα Κορτέση μας αποκάλυψε και την “σαλάτα” Super Fiber, την αγαπημένη της φρουτοσαλάτα από παστά (αποξηραμένα) φρούτα, που βοηθάει στη καλή λειτουργία του εντέρου και προσφέρει στον οργανισμό της μπόλικη δόση ενέργειας!
Υλικά ½ φλ. αποξηραμένα δαμάσκηνα (ψιλοκομμένα) ½ φλ. αποξηραμένα βερίκοκα (ψιλοκομμένα) ½ φλ. αποξηραμένα σύκα (ψιλοκομμένα) ½ φλ. σταφίδες (ψιλοκομμένες) ½ φλ. ηλιόσποροι ½ φλ. ψύλλιον (psyllium husk) 2 κουταλιές μέλι Εκτέλεση Ανακατεύω όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ και τα περιχύνω το μέλι και το ψύλλιον στο μίγμα. Ανακατεύω όλο το μίγμα μαζί. Τρώμε 1 κουταλιά της σούπας από αυτή τη “σαλάτα” 2 φορές τη μέρα ή την προσθέτουμε σε πράσινες σαλάτες. Διατηρείται στο ψυγείο.
Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist, Personal Nutrition Coach
Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την και στην ιστοσελίδα της www.annacortesi.com Facebook https://www.facebook.com/AnnaCortesiNutrition/
Tags: Anna Cortesi, Balanced Life, DETOX, DIETITIAN, Nutrition, NUTRITIONIST, Personal Nutrition Coach
Τα βρέφη, μετά τον μητρικό θηλασμό, θέλουν και στερεά τροφή……
Η Σχολή Πρώτων Βοηθειών για γονείς επαναλειτουργεί… Πρόκειται για μια…
Φέτος το καλοκαίρι ξεκίνησε με τρελές ζέστες! Και για εσάς…