Με την εύκολη πρόσβαση και επαφή που έχουν σήμερα τα παιδιά μας σε ανθυγιεινά φαγητά είναι δύσκολο πολλές φορές να τα κρατάμε συγκεντρωμένα να τρώνε υγιεινά φαγητά. Καταρχήν είναι σημαντικό να ξέρουμε πως η υγιεινή διατροφή ξεκινά από την υπεραγορά. Ότι μπει στο σπίτι θα φαγωθεί… Οπότε, θα πρέπει να φροντίζουμε να ψωνίζουμε υγιεινές επιλογές.
Photo Credits FreeGreatPicture.com
Είναι δύσκολο να πούμε στο παιδί μας να μην φάει σοκολάτα τη στιγμή που γνωρίζει πως το 3ο ντουλαπάκι της κουζίνας είναι γεμάτο με λογής λογής σοκολάτες. Προνοήστε λοιπόν, να γεμίσετε το σπίτι σας με φρούτα, γιαουρτάκια και μπάρες δημητριακών.
Photo Credits Bonnie Kittle for Unsplash
Επίσης, τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τους γονείς τους γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σωστά πρότυπα για αυτά. Προσοχή όμως στην υπερβολική προσοχή στη διατροφή, αφού και αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και βλέπουν τη μητέρα να ζυγίζεται καθημερινά και να υιοθετεί αυστηρές, στερητικές δίαιτες , υποσυνείδητα μεγαλώνει και θεωρεί πως και αυτό είναι σωστό.
Photo Credits Rustic Vegan for Unsplash
Βάλτε τα παιδιά σας στη κουζίνα και στη προετοιμασία του φαγητού. Όταν τα παιδιά βοηθήσουν στην ετοιμασία του φαγητού είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουν αυτό το φαγητό αφού νιώθουν ότι είναι δικό τους δημιούργημα.
Κάντε τη κουζίνα ένα ακόμα μέρος διασκέδασης για τα παιδιά σας. Δίνοντας ονόματα σε διάφορα φαγητά όπως «δεντράκια» στον μπρόκολο, ή το φαγητό του μπαγκς μπάνι για το καρότο ή ποπάυ στο σπανάκι, αυτό τα κάνει πιο αποδεκτά αυτά τα τρόφημα στα παιδιά.
Επίσης υπάρχουν διάφορα μαγειρικά σκεύη που δίνουν ωραίες μορφές στο φαγητό όπως καρδούλες, αστεράκια και χαμογελαστά προσωπάκια. Υιοθετήστε τα στην κουζίνα σας και θα δείτε αμέσως τη διαφορά! Πάντως, ακόμα κι αν δεν έχετε τις ειδικές φόρμες, αν επιστρατεύσετε τη φαντασία σας, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πιάτα για τα παιδιά σας.
Photo Credits Claudio Schwarz Purzlbaum for Unsplash
Μπορούμε επίσης να κάνουμε διάφορα ντιπ με γιαούρτι, με αβοκάντο ή ακόμα χούμους και να φάμε όλοι μαζί το καρότο, το σέλινο, το αγγουράκι παρέα με αυτά. Επίσης, μπορείτε να πάρετε ξυλάκια μπαμπού και να προτείνετε στα παιδιά να φτιάξετε μαζί φρούτο-σουβλάκια.
Photo Credits Artem Beliaikin for Unsplash
Μην προσπαθήσετε να τους μάθετε πολλά φαγητά στην ίδια μέρα ή ακόμα και βδομάδα. Τα παιδιά από τη φύση τους είναι διστακτικά στη δοκιμή κάτι καινούργιου, οπότε παρουσιάστε τους ένα καινούργιο φαγητό τη βδομάδα.
Costas Chari – Clinical Dietitian Nutritionist
Tags: DIETITIAN TIPS, FOOD FOR KIDS, healthy tips
IKEA & ύπνος… Ναι, ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι…
Μετά το γιορτινό φαγοπότι, ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα κι ας…
Το ήπαρ (το συκώτι) μας είναι ένα ζωτικό όργανο του…