Photo Credits: Natalya Zaritskaya από το Unsplash
Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς απρόοπτα γίνονται; Κι όμως, επειδή κάποιοι κίνδυνοι καραδοκούν κατά την περίοδο των διακοπών, καλό είναι να είστε προνοητικοί και προετοιμασμένοι κατάλληλα. Μόνοι σας, με τον σύντροφο ή και οικογενειακώς, όπου και να πάτε διακοπές μην διανοηθείτε να τους αγνοήσετε, τους κινδύνους εννοώ…
Photo Credits: Unsplash
Η ηλίαση, η αφυδάτωση, τα ηλιακά εγκαύματα, οι λοιμώξεις και οι ερεθισμοί του δέρματος, οι βλάβες στα μάτια και η λεγόμενη διάρροια των ταξιδιωτών, είναι οι πιο συχνοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία κατά τις διακοπές. Για κάποιους θα αποτελέσουν την αιτία που θα χαλάσει την ξεγνοιασιά των διακοπών…. Άλλους θα τους ταλαιπωρήσουν και μετά την επάνοδο στην καθημερινότητα. Αν και τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στους εποχικούς κινδύνους, καθένας μας μπορεί να βιώσει μια τέτοια δυσάρεστη εμπειρία. Οι επιστήμονες αναλύουν τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας στις καλοκαιρινές διακοπές και συμβουλεύουν πώς να τα αποφύγουμε με απλά πρακτικά μέτρα. Και εάν εμφανιστούν πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Photo Credits: Anna Demianenko από το Unsplash
Βεβαίως… Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο «όργανο» του σώματός μας, αλλά και ο μεγάλος παθών κατά τις διακοπές. Έχετε υπόψη σας λοιπόν, ότι η ομπρέλα και η τέντα αφήνουν το 30% της ηλιακής ακτινοβολίας να περνά, ενώ η άμμος αντανακλά το 17% της ακτινοβολίας αυτής, το νερό το 9% και το γκαζόν το 3%. Αν βρίσκεστε στη σκιά αλλά κοντά σε άσφαλτο, αυτή αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία σε εσάς.
Ένα παιδί με ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορεί να καεί από τον ήλιο μέσα σε 15 λεπτά. Αν το παιδί κινείται, δεν σημαίνει ότι δεν καίγεται από τον ήλιο. Γι’ αυτό φροντίστε να φορούν πάντα ένα βαμβακερό μπλουζάκι και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
Για την επαρκή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και τη σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί το νερό. Ουσιαστική είναι και η επάρκεια σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο κ.λπ.) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος), που χάνονται με την έντονη εφίδρωση. Προτιμήστε λοιπόν τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί τους. Τα φρέσκα φασολάκια και το καρπούζι, π.χ., περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού από το γάλα, που είναι κατ’ εξοχήν υγρή τροφή. Μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί η ενυδάτωση των παιδιών και των ηλικιωμένων γιατί είναι πιο ευάλωτοι οργανισμοί. Επιπλέον, τα παιδιά λόγω ανεμελιάς και οι ηλικιωμένοι λόγω άνοιας ή κατάθλιψης δεν έχουν αντίληψη των αναγκών τους.
Photo Credits: stokpic από το Pixabay
Τα μάτια μπορεί να πάθουν ηλιακά εγκαύματα όπως και το σώμα μας. Συνέπεια αυτών των εγκαυμάτων; Οι κερατοβλεφαροεπιπεφυκίτιδες. Αυτές μπορεί να φθάσουν έως την απόπτωση του επιθηλίου κερατοειδούς, ιδίως σε ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδα, ξηροφθαλμία, καταρράκτη, ωχροπάθειες κ.ά. Τα παιδιά, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια, όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, κολλαγονώσεις ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, κινδυνεύουν περισσότερο. Συχνές είναι και οι μολύνσεις των ματιών το καλοκαίρι, λόγω ευαισθητοποίησης από τον ήλιο, μικροβίων και μυκήτων από το νερό πισίνας, μικροτραυματισμών του κερατοειδούς (π.χ. από την άμμο) κ.ά. Γι’ αυτό αποφεύγετε τον καυτό ήλιο, και φοράτε πάντα τα σωστά γυαλιά ηλίου.
Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι η πιο συχνή ασθένεια όσων ταξιδεύουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, εκτός από τις συχνές διάρροιες, πόνους στην κοιλιά, ναυτία, εμέτους, πυρετό και φούσκωμα. Η κατάσταση βελτιώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε 1-2 ημέρες και ο οργανισμός επανέρχεται στη φυσιολογική λειτουργία του σε περίπου μία εβδομάδα. Επειδή η διάρροια και οι έμετοι προκαλούν απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, ιδίως στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο, πρέπει να επισκεφθείτε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Πριν φύγετε για διακοπές, φροντίστε να πάρετε μαζί σας αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά φάρμακα, καθώς και έτοιμα διαλύματα ηλεκτρολυτών σε φακελάκια.
Σε πολλούς η πίεση πέφτει το καλοκαίρι, εξαιτίας της μεγάλης αγγειοδιαστολής και της εφίδρωσης λόγω της ζέστης, ιδίως αν εκτίθενται στον ήλιο κατά τη μεγάλη ηλιοφάνεια. Σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παραχθεί μέχρι και 1 λίτρο ιδρώτα την ώρα. Όταν έχει ζέστη, πρέπει να φροντίζουμε η παραγόμενη θερμότητα να είναι μικρή και η αποβαλλόμενη θερμότητα να είναι μεγάλη. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά λιπαρά γεύματα και τα οινοπνευματώδη ποτά και, αντίθετα, να πίνουμε άφθονο δροσερό νερό ή φυσικούς χυμούς. Να φοράμε ελαφρά, ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ενδύματα, γυαλιά ηλίου και καπέλο και να περπατάμε στη σκιερή πλευρά του πεζοδρομίου.
Όσοι έχουν χαμηλή πίεση ή ορθοστατική υπόταση, καλό είναι στις καλοκαιρινές διακοπές τους να τρώνε λίγο αλατισμένα τα φαγητά τους, για πρόληψη πιθανής ζάλης και ατονίας. Οι υπερτασικοί, πριν φύγουν για διακοπές. πρέπει να εξετάσουν σε συνεργασία με τον γιατρό τους το ενδεχόμενο πιθανής μείωσης της δοσολογίας ή του αριθμού των αντιυπερτασικών φαρμάκων που παίρνουν, ιδίως των διουρητικών ή των ανταγωνιστών ασβεστίου.
Με την αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, εκτός από την πτώση της πίεσης, μειώνεται και ο τόνος του συμπαθητικού συστήματος και η ικανότητα των αιμοπεταλίων να συναθροίζονται για να σχηματίσουν τον θρόμβο. Συνεπώς, υπάρχει ύφεση των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο χέρι μας είναι, λαμβάνοντας απλά προληπτικά μέτρα, να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιδράσεις της μεγάλης ζέστης, για να απολαύσουμε ανώδυνα τις διακοπές.
Η ηλίαση εμφανίζεται με πονοκέφαλο, πυρετό, έμετο και κακοδιαθεσία. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σταματήσετε κάθε δραστηριότητα και να μεταφερθείτε σε σκιερό και δροσερό μέρος, κατά προτίμηση με κλιματισμό. Κατόπιν, να κάνετε χλιαρό ντους, χαμηλώνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία του νερού και βρέχοντας όλη την επιφάνεια του σώματος. Όταν αρχίσετε να συνέρχεστε, πρέπει να πιείτε άφθονο νερό και ηλεκτρολυτικά διαλύματα. Αν δεν έχετε προμηθευθεί τέτοια από το φαρμακείο, μπορείτε να φτιάξετε πρόχειρα ένα προσθέτοντας σε ένα ποτήρι νερό 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και 1/4 του ίδιου κουταλιού αλάτι. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, πρέπει να μεταφερθείτε σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο.
Tags: HAPPY HOLIDAYS, healthy tips, summer, summer holidays
Flavored water… Όχι δεν είναι μόδα… Είναι άκρως αποτοξινωτικό, αρωματικό,…
Μια “πικραλίδα” δίνει όραμα για τη ζωή… Ναι, και ο…
Στην τελετή βράβευσης του πρώτου διαδικτυακού διαγωνισμού «Μαγείρεψε υγιεινά, ζήσε…