Φτιάχνουμε την πιο εντυπωσιακή charlotte

Σήμερα ζητήσαμε από τον ταλαντούχο Πέτρο Παπαβασιλείου, τον ευρηματικό chef του Πινακοθήκη Restaurant, μια από τις πιο φωτογενείς συνταγές του! Και μας την εμπιστεύθηκε, αφού πήρε πρώτα το κομπλιμέντο! Η apricot’s charlotte του δεν είναι μόνον πανέμορφη, είναι και πεντανόστιμη! 

Κείμενα & Φωτογραφίες: Λένα Τσουκαλά  &  Anna Maria Hadjigavriel 

Είναι άξια θαυμασμού! Ναι, η apricot’s charlotte, η σαρλότα με τα  βερύκοκα ανήκει στο μενού του Πέτρου Παπαβασιλείου, που στήθηκε με έμπνευση το έργο του διάσημου γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Claude Monet, για το Πινακοθήκη Restaurant. Και εκτός του ότι είναι θεαματική, θα δελεάσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους ουρανίσκους… Πάμε λοιπόν, να δούμε βήμα με βήμα τον τρόπο που θα τη φτιάξουμε!

Apricot’s charlotte

ΥΛΙΚΑ 

24 μπισκότα σαβαγιάρ

500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο.

Για την crème anglaise 

225 ml  κρέμα γάλακτος

340 ml γάλα

115 γρ. ζάχαρη

6 κρόκοι αυγού

2  βανίλιες, λοβοί.

Για το σιρόπι

9 κουταλιές σούπας ζάχαρη

300 ml νερό

9 κουταλιές σούπας kirsch ( λικέρ που γίνεται απο την εκχύλιση αρώματος κερασιού και βύσσινου).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοίμασε το σιρόπι: Σ’ ένα κατσαρολάκι βράσε τα υλικά για 4 λεπτά. Κράτησε το στην άκρη.

Φτιάξε την crème anglaise: Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το γάλα και  την κρέμα γάλακτος μαζί με τις βανίλιες. Σε ενα βαθύ μπολ βάλε την ζάχαρη και τους κρόκους αυγών. Με ένα σύρμα χτύπησε  καλά τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε σιγά σιγά το ζεστό μίγμα, γάλα, κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Τώρα, βάλε το μίγμα πίσω στην φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να αρχίζει να πήζει.  Σκέπασέ την με μεμβράνη και κράτα την στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Ανάλογα με τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσεις κόψε και τα μπισκότα. Άφησε μερικά ολόκληρα για να καλύψεις την περιφέρεια του γλυκού. Βούτηξε ένα-ένα τα μπισκότα στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να μην μουλιάσουν πολύ και να διαλύονται. Στρώσε  στον πάτο κάθε φόρμας λίγα μπισκότα. Από πάνω άδειασε ένα μέρος από την crème anglaise, τόσο που να φτάσει σε πάχος τα 2 εκατοστά. Συνέχισε βάζοντας εναλλάξ μπισκότα, μαρμελάδα, κρέμα. Άφησε την τούρτα στο ψυγείο για αρκετές ώρες να κρυώσει.

Ξεφορμάρεις βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζοντας σε μια πιατέλα. Ραντίζεις τα υπόλοιπα μπισκότα με το σιρόπι και τα κολλάς γύρω από το γλυκό. Για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, πέρασε γύρω τους μια λεπτή κορδέλα και δέσε την φιόγκο.

Καλή επιτυχία

 

More info

Το Πινακοθήκη Restaurant βρίσκεται στο ισόγειο της Λεβέντειου Πινακοθήκης, στην οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη 5, τηλ. 22 668820

Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε 

στο Facebook  http://Pinakothiki Café-Restaurant

Μάθετε περισσότερα για το μενού αφιέρωμα στον διάσημο Claude Monet, που υπογράφει ο chef του Πέτρος Παπαβασιλείου, κάνοντας κλικ εδώ 

O “Claude Monet” του Πινακοθήκη Restaurant

MadameLeFo