Μαγειρεύουμε ψάρι, χωρίς τηγάνι!

Και ποιος δεν θυμάται τον Ηλία Μαμαλάκη; Η «Μπουκιά και Συχώριο», η βραβευμένη τηλεοπτική εκπομπή του σημείωνε απίστευτη επιτυχία, και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έμεινε καθηλωμένος μπροστά στην τηλεόρασή του παρακολουθώντας μαγεμένος τις εκπληκτικές περιγραφές του και τις step by step συνταγές του. Σήμερα σάς προτείνουμε μια σειρά από νέες προτάσεις του για να μαγειρέψετε ψάρια, χωρίς να τα τηγανίσετε. Γιατί το ψάρι μαγειρεύεται και αλλιώς!

 

Ο αξιαγάπητος Ηλίας Μαμαλάκης είναι γνωστός σε όλους μας, αφού εκτός από την τηλεόραση, τον γνωρίζουμε και από την πλούσια βιβλιογραφία του. Βλέπετε, έχει γράψει βιβλία με κύριο κορμό τη μαγειρική, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κεντρικός παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Το 2007 ανέλαβε Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού OLIVE, ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης όμως, έχει συμβάλει  και στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.

Σήμερα, ο αξιαγάπητος Ηλίας Μαμαλάκης είναι επίσημος πρεσβευτής της εκστρατείας Fish Forward (http://www.fishforward.eu/el/) και Fish Guide  του WWF και στηρίζει ενεργά την προσπάθεια να διαδοθεί το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, έτσι ώστε να έχουμε υγιείς θάλασσες και ψάρι για πάντα! Και φυσικά, παρέδωσε την εμπειρία και τις πεντανόστιμες συνταγές του στο WWF, απ’ όπου θα φιλοξενούμε κι εμείς κάποιες από τις νοστιμιές του.

Τσιπούρα με βότανα του καλοκαιριού 

Τσιπούρα με βότανα του καλοκαιριού 

http://fishguide.wwf.gr/recipe-seabreem-herbs/tsipoura-me-votana-kalokairiou/

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 1 ΜΕΡΙΔΑ)

1 τσιπούρα καθαρισμένη και ξελεπιασμένη περίπου 250 γραμ

1 ματσάκι άνηθο

2 ολόκληρες ντομάτες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ούζο

αλάτι, πιπέρι.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες.  Τις κόβουμε σε μικρούς κύβους, πλένουμε και καθαρίζουμε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα ψιλοκόβουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το ψάρι στη μέση και με προσεκτικές κινήσεις αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά του.  Προσέχουμε να μην το χωρίσουμε στη μέση.

Το τοποθετούμε όρθιο με το άνοιγμα προς τα πάνω σε ένα ταψί του φούρνου και το γεμίζουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και την μισή ντομάτα την οποία θα έχουμε πρώτα ψιλοκόψει.  Το περιχύνουμε με λίγο λάδι, το αλατίζουμε, το πιπερώνουμε και τέλος ρίχνουμε την κουταλιά το ούζο. Το ψήνουμε στο φούρνο όρθιο μέχρι η σάρκα της τσιπούρας να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά και το σερβίρουμε επάνω σε χυμό φρέσκιας ντομάτας τον οποίο θα φτιάξουμε κτυπώντας την δεύτερη ντομάτα στο μίξερ.

Το ψάρι αυτό συνοδεύεται ευχάριστα με ένα Sardonay περασμένο από βαρέλι.


Φαγκρί στη λαδόκολλα 

Φαγκρί στη λαδόκολλα 

http://fishguide.wwf.gr/fagri-sti-ladokola/fagri-sti-ladokola/


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ)

1500 γραμ. φαγκρί

λαδολέμονο

ψιλοκομμένο μαϊντανό

πατάτες

αλάτι, πιπέρι.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Όπως είναι το ψάρι με τα λέπια και τα εντόσθια το τυλίγετε σε πολλές λαδόκολλες και τέλος σε ένα στρατσόχαρτο. Το ψήνετε υπομονετικά 1 1/2 ώρα στο φούρνο. Το ανοίγετε, είναι ζουμερό και νόστιμο. Ξεχωρίζετε τα φιλέτα, τα τοποθετείτε σε μια βαθιά πιατέλα και ρίχνετε μπόλικο λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα και τις ξεφλουδίζετε. Ρίχνετε μπόλικο λαδολέμονο, αλατοπιπερώνετε και μοιράζετε στα πιάτα.

 

Φιλέτα γλώσσας με σάλτσα μουστάρδας 

Φιλέτα γλώσσας με σάλτσα μουστάρδας 

http://fishguide.wwf.gr/fileta-glwssa-me-saltsa-moustardas/fileta-glwssas-me-saltsa-moustardas/

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ)

6 φιλέτα γλώσσας κατεψυγμένα

1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας μουστάρδα

χυμό από 2 λεμόνια

1 κουτ. σούπας κάπαρη

1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Ξεπαγώνουμε τα φιλέτα γλώσσας μέσα στο ψυγείο στην ψύξη. Τα βγάζουμε και τα πλένουμε με κρύο νερό. Με ένα πινελάκι λαδώνουμε ένα ταψί του φούρνου. Τοποθετούμε τα φιλέτα γλώσσας μέσα στο ταψί και σε ένα μπολ ενώνουμε το υπόλοιπο λάδι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τα φιλέτα.     

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 15-20 λεπτά και τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Σκορπάμε από πάνω την κάπαρη και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Γαρνίρουμε με βραστές πατάτες. Προτείνουμε κατεψυγμένη γλώσσα φιλέτο, πιστοποιημένη από το MSC.

 

Κεφτέδες θαλασσινοί

Κεφτέδες θαλασσινοί

http://fishguide.wwf.gr/re-keftedes-thalassinoi/keftedes-thalassinoi/

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

200 γραμ. καθαρισμένα καλαμάρια

200 γραμ. καθαρισμένες σουπιές

200 γραμ. καθαρισμένο χταπόδι

2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα

3-4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

200 γραμ. ψωμί μουλιασμένο σε λευκό κρασί

1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί

4 κουτ. σούπας ξύδι

1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

τριμμένη γαλέτα όσο τραβήξει.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι, τα καλαμάρια και τις σουπιές. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μουλιασμένο ψωμί στημένο και διαλυμένο, ρίχνετε τον μισό μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το κόκκινο κρασί και το ξύδι, το λάδι και πασπαλίζετε με τη ρίγανη.

Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά το μίγμα με τα χέρια και το βάζετε στο μπλέντερ του μίξερ σας λίγο-λίγο και το αλέθετε μέχρι να γίνει ένα πολτός. Τον αδειάζετε σε ένα άλλο μπολ. Μόλις τελειώσει και η τελευταία δόση, αφήνετε τον πολτό να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Του προσθέτετε σιγά-σιγά γαλέτα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει απαλά. Του ρίχνετε από πάνω λίγο αλευράκι και τον αφήνετε στο ψυγείο για περίπου ½ ώρα. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τους κεφτέδες σας ή τηγανητούς ή ψητούς. Αν τους κάνετε τηγανητούς τους πλάθετε στρογγυλούς, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε.

Αν τους κάνετε ψητούς τους πλάθετε σε πλατιά μπιφτέκια, τα βάζετε σε ένα ταψί, προσθέτετε πατατούλες, αν θέλετε, και ψήνετε στο φούρνο στους 180ο C για περίπου 1 ώρα, αφού περιχύσετε το ταψί σας με λίγο λάδι και αλατίσετε και πιπερώσετε χωριστά τις πατάτες.

 

Βρείτε περισσότερες συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη στο 

Ανανεωμένος ο οδηγός ψαρικών, μας καλεί σε «υπεύθυνη ψαροφαγία»

 

Photo credits ©

Photo: G. Drakopoulos

Food Styling:

 

MadameLeFo