Βιταμίνη C, αναζήτησε τους «πρωταθλητές» της

Η βιταμίνη C αποτελεί πιθανότατα το πιο γνωστό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο διατροφικό συστατικό. Και όμως, έστω κι αν υπάρχουν πολλοί που είναι εξοικειωμένοι με τις χρήσεις του συγκεκριμένου πολυδύναμου θρεπτικού συστατικού, θα εκπλαγούν ανακαλύπτοντας τα οφέλη που μπορεί αυτό να προσφέρει στην υγεία.

Βιταμίνη C

Photo Credits: Kate Hliznitsova από το Unsplash

Βιταμίνη C: Πόσα ξέρεις για τη θαυματουργή δράση της;

Το 1742, ο χυμός λεμονιού ήταν γνωστός για την αποτροπή του σκορβούτου, μίας εξουθενωτικής ασθένειας που έπληττε συχνά τους ναυτικούς. Ωστόσο, μόλις το 1928 προσδιορίστηκε ότι το ευεργετικό συστατικό στο χυμό λεμονιού δεν ήταν άλλο παρά η Βιταμίνη C. Σήμερα, αυτό που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ικανότητα της Βιταμίνης C να προστατεύει τα κύτταρα. Ως το κατεξοχήν υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό του σώματος, η Βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση των «ελευθέρων ριζών» – ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που το μεγαλύτερο μέρος τους περιέχει νερό, όπως το εσωτερικό μέρος των κυττάρων.

Βιταμίνη C: Μάθε περισσότερα

Βιταμίνη C

Photo Credits: Noah Buscher από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι μια ουσία που ανακαλύφθηκε πριν από 92 χρόνια και χαρακτηρίστηκε «θαυματουργή».

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Βοηθά τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τις άμυνές τους, για να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν «εχθρούς», από ένα απλό κρυολόγημα ή ακόμη και σοβαρές παθήσεις.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Βρίσκεται στο σώμα μας σε ελάχιστη ποσότητα, κυρίως στα λευκά αιμοσφαίρια, το συκώτι, τη σπλήνα, στα επινεφρίδια και την υπόφυση.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Μάλιστα, το ότι η βιταμίνη C προστατεύει από τις ιώσεις βασίζεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη χρησιμοποιείται από τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Είναι διαλυτή στο νερό και αποβάλλεται με την ούρηση. Όμως, επειδή ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να τη συνθέσει και γι’ αυτό πρέπει να την προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής.

Βιταμίνη C και τα θαυματουργά προσόντα της

Βιταμίνη C

Photo Credits: Rawpixel από το Pixabay

Βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστά τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στις φλεγμονές και τα κρυολογήματα. Διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου. Συμμετέχει στην παραγωγή καρνιτίνης, ουσίας που διευκολύνει τη σύσπαση των μυών κατά τη διάρκεια της σωματικής προσπάθειας.

Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, η φράουλα, το ροδάκινο, το ακτινίδιο, το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Επίσης, καλό είναι να ξέρετε ότι το γκουάβα, αυτό το εξωτικό φρούτο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C . Μισή κούπα φρούτου περιέχει 188 mg βιταμίνης C και 56 θερμίδες. Και εννοείται, καλύτερα είναι να το φάτε ωμό. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, μια καθημερινή διατροφή που περιλαμβάνει 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών, είναι δυνατόν να  καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε β-καροτένιο και βιταμίνη C.

Βιταμίνη C και για την ομορφιά

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό: Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι σταματά τη γήρανση του οργανισμού, εμποδίζοντας τη συσσώρευση των ελεύθερων ριζών στους ιστούς. Βοηθά τα κύτταρα των οστών, τα δόντια και τα αιμοφόρα αγγεία να αναπτυχθούν και να παραμείνουν υγιή. Συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος, διεγείρει το κολλαγόνο της επιδερμίδας και διατηρεί την επιδερμίδα νεανική και τις αρθρώσεις λειτουργικές. Ταυτόχρονα συντελεί στην γρήγορη επούλωση των πληγών και των εγκαυμάτων που προκαλούνται από τον ήλιο. Παρεμβάλλεται στη σύνθεση κάποιων νευροδιαβιβαστών, όπως η νοραδρεναλίνη, που μας κρατά σε εγρήγορση και βοηθά στη συγκέντρωση. Η έλλειψη της οδηγεί στην αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων και στη ρήξη των τριχοειδών που βρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος.

Πόση Βιταμίνη C χρειαζόμαστε

Βιταμίνη C

Photo Credits: Alireza Etemadi από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει από διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, οι ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άντρες.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 1.000 mg την ημέρα, γιατί η υπερβολική λήψη βιταμίνης C παύει να είναι ευεργετική και προκαλεί πέτρες στα νεφρά, αύξηση του ουρικού οξέος και διαταραχές στο στομάχι και το έντερο.

Πώς βοηθάει τον οργανισμό;

Βιταμίνη C

Photo Credits: Trang Doan από το Pexels

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η χρήση της προληπτικά το χειμώνα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι των ιώσεων και της γρίπης.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν είμαστε κρυωμένοι, ελαττώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος και μειώνει τα συμπτώματα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Για τους καπνιστές είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί η νικοτίνη μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν γυμναζόμαστε είναι απαραίτητη γιατί ελαττώνει την ταχύτητα οξείδωσης που οφείλεται στη σωματική άσκηση.

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται;

Βιταμίνη C

Photo Credits: Rawpixel από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Η κατανάλωση της βιταμίνης C είναι χρήσιμη αν νιώθουμε εξασθένιση και κόπωση.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Όταν η διατροφή μας είναι ελλιπής από άποψη ποιότητας και αν ασχολούμαστε με αθλητικές δραστηριότητες.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν έχουμε περάσει τα 50 και είμαστε καπνιστές.

Photo Credits: Aliona Gumeniuk από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Επίσης, εάν ζούμε σε ατμοσφαιρικά επιβαρυμένο περιβάλλον, εάν είμαστε κρυωμένοι ή «περνάμε» κάποια ίωση.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη και όταν κυοφορούμε ή θηλάζουμε, εάν έχουμε έρπη, αρθρίτιδα και εγκαύματα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Τέλος, για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενειών.

Τι προκαλεί η έλλειψή της;

Επηρεάζοντας ολόκληρο τον οργανισμό μας η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, αιμορραγικές καταστάσεις, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, δερματικά προβλήματα, κόπωση και εξασθένιση.

Αναζητήστε την… 

Photo Credits: Lukas από το Pexels

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι σε θέση να παραγάγει και να συνθέσει βιταμίνη C, όπως συμβαίνει σε άλλα είδη, πρέπει να φροντίζουμε να την καταναλώνουμε είτε από φυσικές πηγές είτε από συμπληρώματα διατροφής.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Τροφές “πρωταθλητές” σε βιταμίνη C είναι τα φρέσκα φρούτα, κυρίως τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ.

Βιταμίνη C

Photo Credits: από το FreeGreatPicture.com

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Επίσης, το ακτινίδιο, οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ασκορβικό οξύ.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Την βρίσκουμε επίσης στα λαχανικά, κυρίως στο λάχανο, το μπρόκολο, τις ντομάτες, το σπανάκι, τις πιπεριές και τις πατάτες.

Προσοχή… Είναι ευαίσθητη στο μαγείρεμα

Photo Credits: Polina Tankilevitch από το Pexels

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] H βιταμίνη C καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, μια πατάτα, που περιέχει 19 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμ., χάνει περίπου το 50% της βιταμίνης με το μαγείρεμα και το 90% αν καταναλωθεί μια ώρα μετά.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Επίσης, μεγάλο μέρος της βιταμίνης χάνεται όταν μαγειρεύουμε τις τροφές σε μπρούντζινα ή χάλκινα σκεύη, αντί σε ανοξείδωτα.

Βιταμίνη C

Photo Credits: Monika Grabkowska από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η βιταμίνη C είναι πολύ… ευαίσθητη. Οξειδώνεται με τον αέρα και καταστρέφεται από τη ζέστη, το φως και τις υπεριώδεις ακτίνες. Γι’ αυτό και πρέπει να αγοράζουμε πολύ φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να τα καταναλώνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Οι συσκευασμένες τροφές, όπως οι φρουτοχυμοί, περιέχουν περίπου 30-40% λιγότερη βιταμίνη C από τον αντίστοιχο φρέσκο χυμό φρούτων.

Βιταμίνη C

Photo Credits: PhotoMIX Ltd. από το Pexels

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Τέλος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη φρεσκάδα των χυμών που φτιάχνετε στο σπίτι: Πρέπει να ετοιμάζονται λίγα λεπτά πριν τους πιείτε. Κι αυτό γιατί η βιταμίνη C που περιέχουν σε αφθονία τα πορτοκάλια, αλλοιώνεται μέσα σε περίπου 20 λεπτά επαφής της με το περιβάλλον.

Μάθε περισσότερα για τις βιταμίνες, κάνοντας κλικ πιο κάτω

Πόσες βιταμίνες πήρατε σήμερα; Μάθετε να τις μετράτε!

 

 

MadameLeFo