Βάλε μια πρόκληση στη ζωή σου: Μείωσε τη ζάχαρη

Βάλε μια πρόκληση στη ζωή σου σήμερα κιόλας… Ποιά πρόκληση; Μα ασφαλώς για να μειώσεις τη ζάχαρη στην καθημερινότητά σου. Και ποιός είναι ο λόγος; Η Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος Μαρία Πολυβίου  θα σου εξηγήσει πιο κάτω όλες τις αιτίες για τους οποίες αξίζει να προσπαθήσεις… 

Η μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να ωφελήσει την υγεία, με την πάροδο του χρόνου, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων, όπως το λιπώδες ήπαρ, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων. Για να μειωθεί η πρόσληψη ζάχαρης, μερικοί άνθρωποι συμμετέχουν σε προκλήσεις «χωρίς ζάχαρη». Αυτές οι προκλήσεις συνήθως περιλαμβάνουν την αποκοπή όλων των μορφών πρόσθετης ζάχαρης για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και διαρκεί για περίπου 30 ημέρες.

Πώς λειτουργούν οι προκλήσεις 30 ημερών χωρίς ζάχαρη;

Ο κύριος στόχος είναι ο αποκλεισμός της πρόσθετης ζάχαρης για 30 ημέρες εστιάζοντας στην κατανάλωση τροφών πλήρους περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Τα φυσικά σάκχαρα, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ενδεικτικά προς κατανάλωση. Η εστίαση είναι στον περιορισμό των πρόσθετων σακχάρων και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών πρωινού με ζάχαρη, παγωτού, μπισκότων, κέικ, καραμέλας, σόδας και ζαχαρούχων ροφημάτων.

Οι προκλήσεις των 30 ημερών χωρίς ζάχαρη έχουν οφέλη;

Οποιοδήποτε διατροφικό μοτίβο που μειώνει τη ζάχαρη είναι πιθανό να ωφελήσει την υγεία, ειδικά μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν τακτικά υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης. Πιο κάτω θα σου αναφέρω τα οφέλη που σχετίζονται με τη μείωση της ζάχαρης.

Σάκχαρο αίματος

Η συχνή κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μπορεί να είναι επιβλαβής στη διαχείριση του σακχάρου και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Δίαιτες πλούσιες σε τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, τα οποία μπορεί τελικά να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων  παθήσεων.

Σωματικό βάρος

Τα τρόφιμα και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τείνουν να είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Για το λόγο αυτό, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα τρόφιμα έχει συνδεθεί με αύξηση βάρους και κατά συνέπεια σπλαχνικού λίπους.

Στοματική υγιεινή

Η πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τη ζάχαρη και παράγουν οξύ που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα δόντια.

Για την υγεία του ήπατος

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Για το καλό της καρδιάς σου

Οι δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη συνδέονται με παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακών  παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Άλλα πιθανά οφέλη

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να συνδέονται με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος, ειδικά σε περιπτώσεις ακμής αλλά και γήρανσης. Τέλος μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας. Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφίμων με τροφές υψηλότερες σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα είναι πιθανό να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι πιο ενεργητική.

More info

Η Mαρία Πολυβίου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και θα τη βρεις στο γραφείο της, στην Λεωφόρο Στροβόλου 182, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, τηλ. 99008566.

https://www.facebook.com/dietitianmariapolyviou

https://instagram.com/dietitianmariapolyviou

MadameLeFo